• Τράπεζες

    Εξωδικαστικός : Όλα στο φως για τους συμμετέχοντες και μη…


    Με «τυράκι» την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα πρέπει να … τα πουν όλα.

    Να δηλώσουν δηλαδή όχι μόνο τις οφειλές τους, αλλά και το σύνολο της περιουσίας τους, καταθέσεις, επενδυτικά προιόντα, ακίνητα ακόμη και τα εμβάσματα που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό σε ορίζοντα πενταετίας.

    Με τον τρόπο αυτό καταρτίζεται ένα είδος περιουσιολογίου που θα «πιάσει» κατά βάση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν καταθέσεις εκτός Ελλάδας.

    Τραπεζίτης επισημαίνει στο mononews ότι ενώ τις πρώτες ημέρες έναρξης του εξωδικαστικού αναμένεται τσουνάμι αιτήσεων, μόλις γίνει αντιληπτό ότι η διαδικασία δεν είναι μόνο ευκαιρία αλλά έχει και υποχρεώσεις, αρκετοί θα κάνουν πίσω.

    Και αυτοί θα είναι μεγάλοι επιχειρηματίες που έχουν προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών αναμένοντας τον εξωδικαστικό.

    Εάν θελήσουν να μπουν, θα πρέπει να τα δηλώσουν όλα, αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο αφού και η … απροθυμία θα είναι ένα τεκμήριο ότι κρύβουν πολλά.

    Ο εξωδικαστικός αποδεικνύεται και μια μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσθετα όπλα κατά των strategic defaulters. Hδη, έχει εντοπιστεί ο κορμός των μπαταξήδων επιχειρηματιών αλλά παραμένουν εμπόδια για τον εντοπισμό της πλήρους οικονομικής κατάστασης ειδικά όσο αφορά τις καταθέσεις και μάλιστα αυτές που έχουν βγει εκτός Ελλάδας.

    Ο μηχανισμός που μπαίνει σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου ζητά από τους αιτούντες να δώσουν στην σχετική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία και η έμφαση σε εμβάσματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια είναι ενδεικτική.

    Οποιος επιχειρηματίας δεν έχει κάτι να κρύψει, θα επωφεληθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που μπορεί να περιλαμβάνει και γενναίο κούρεμα οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

    Το μίνι περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί θα είναι χρήσιμο σε τράπεζες και Δημόσιο, όπως και το στοιχείο της μη συμμετοχής. Εάν δηλαδή επιχειρήσεις που αναμενόταν να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους, δεν το κάνουν, τότε δημιουργούνται πρόσθετες ενδείξεις ότι οι επιχειρηματίες έχουν κάτι να κρύψουν.

    Στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αναφέρεται ότι η αίτηση υπαγωγής συνοδεύεται υποχρεωτικά και από τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη µε αναφορά στην εκτιµώµενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του και πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, Δημόσιο ( βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Ανάλογα στοιχεία υποχρεούνται να παράσχουν και οι συνοφειλέτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Aποκάλυψη mononews. Οι νέες εντολές Πιτσιλή: Βρείτε μου τα trusts και φορολογήστε τα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί βγήκαν τα «μαχαίρια» στην οικογένεια Καρέλια – Τα επικρατέστερα σενάρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η «Δυναστεία» των Καρέλια: Τα πρόσωπα πίσω από τη εταιρεία, οι κόντρες και η αμύθητη περιουσία

     



    ΣΧΟΛΙΑ