• Τράπεζες

    J.P. Morgan για Εθνική Τράπεζα: Υψηλές επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα – Σύσταση overweight

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan εξηγεί ότι το γ’ τρίμηνο της Εθνικής Τράπεζας ήταν εξαιρετικό, με όλες τις κατηγορίες να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις.

    Τα βασικά κέρδη ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ο δείκτης NPEs μειώθηκε στο 3,7%. H σύσταση για τη μετοχή της ΕΤΕ είναι οverweight με τιμή-στόχο (Δεκ. 2024) τα 8,10 ευρώ.

    Ο Mehmet Sevim της J.P. Morgan Securities επισημαίνει ότι τα κέρδη από συνεχείς δραστηριότητες ήταν 24% πάνω από τις εκτιμήσεις της JPM, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) 3% υψηλότερα, τις προμήθειες 2% υψηλότερα, το κόστος 1% καλύτερο και τις προβλέψεις 14% καλύτερες από τις προσδοκίες του consensus.

    Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ εξόδων ήταν 1% κάτω από το consensus (δηλ. υπονοώντας υψηλότερα εφάπαξ έξοδα από τα αναμενόμενα), αλλά αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με μια συναλλαγή πώλησης NPE, με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 3,7% από 5,4% σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που θεωρείται ότι η αγορά θα εκλάβει θετικά.

    Συνολικά, ο δείκτης αποδοτικότητας core ROTE διαμορφώθηκε στο 20,8% στο γ’ τρίμηνο και στο 17,8% στο εννεάμηνο, σαφώς πάνω από το 15% που είναι ο προσανατολισμός για φέτος. Ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 βελτιώθηκε κατά 60 μ.β. σε τριμηνιαία βάση στο 17,9% με τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας CAR στο 20,3%.

    Οι μετοχές της NBG έχουν αυξηθεί κατά 65% φέτος (έναντι 68% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη) και διαπραγματεύονται τώρα σε 5,2 φορές το δείκτη Ρ/Ε για το έτος 2024 και 0,66 φορές το δείκτη P/TBV.

    Σταθερή βελτίωση στο γ’ τρίμηνο για ΕΤΕ

    Τα NII αυξήθηκαν άλλο ένα 6% σε τριμηνιαία βάση (69% σε ετήσια). Η μετατόπιση του μείγματος στις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει αργή με το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων να εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλό 17%. Η προηγούμενη καθοδήγηση το έβλεπε στο 25% έως το τέλος του 2023 και περίπου 30% έως το 2025.

    Η τράπεζα είδε ισχυρότερες εταιρικές εκταμιεύσεις το τρίτο τρίμηνο, όπως είχε σηματοδοτηθεί προηγουμένως, αλλά η αύξηση των δανείων ήταν σχετικά υποτονική, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες υψηλές αποπληρωμές.

    Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο 3,7% από 5,4% σε τριμηνιαία βάση, με το εγχώριο απόθεμα NPEs να μειώνεται κατά €0,6 δισ. σε €1,1 δισ. λόγω μιας συναλλαγής πώλησης NPE, ενώ δεν υπήρξαν οργανικές εισροές. Η κάλυψη των NPEs βελτιώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 93%, το οποίο είναι το καλύτερο στην κατηγορία. Η βελτίωση του δείκτη FL CET1 60 μ.β. σε 17,9% συνεχίζεται, ενώ ο Όμιλος θα αναγνωρίσει πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος κατά την
    ολοκλήρωση της πώλησης (με την αποδέσμευση των RWA).

    Οι προοπτικές και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΤΕ διατηρούνται για τα έτη 2023-2025 , βλέποντας τον βασικό δείκτη ROTE σε επίπεδα άνω του 15% το 2023 και άνω του % το 2025 με core EPS σε υψηλότερα επίπεδα απο €1,10 ανά μετοχή. Επιπλέον, η τράπεζα βλέπει οργανική παραγωγή CET1 450 μ.β. μέχρι το 2025 με τον τεκμαρτό δείκτη CET1 20,2% μέχρι το 2025, εξαιρουμένων των μερισμάτων. Η εξέλιξη των κερδών για το τρέχον έτος είναι σαφώς ισχυρότερη, με core ROTE στο εννεάμηνο στο 17,8% έναντι στόχου άνω του 15%. Η διοίκηση σηματοδότησε ότι ο Όμιλος θα ανανεώσει την καθοδήγηση στα κέρδη του 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική: Τα υψηλά κέρδη «απογειώνουν» το placement – Alpha: Στην τελική ευθεία για βελτιωμένη πρόταση από UniCredit

    Εθνική Τράπεζα: Διανομή μερίσματος από τα κέρδη του έτους – Ανοιχτό ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών

    Εθνική Τράπεζα: Στα €855 εκατ. τα οργανικά κέρδη μετά φόρων στο 9μηνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ