• Τράπεζες

    ΥΠΟΙΚ: Πράσινο φως για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) - Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)

    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) – Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) – Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)


    Έλαβε έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, την οποία συνέταξε η Rothschild.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, την οποία επεξεργάστηκε η Rothschild. Η διαδικασία αναμένεται  να ξεκινήσει εντός Ιανουαρίου για τη διάθεση ποσοστών σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς.

    Το ΤΧΣ έχει προσλάβει σύμβουλο διάθεσης για το ποσοστό της Εθνικής (Goldman Sachs) με δεδομένο ότι παρατάθηκε το exclusivity του σαουδαραβικού sovereign fund PIF και έχει κινήσει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για τη διάθεση του 27% της Πειραιώς.

    Ο σύμβουλος διάθεσης θα πρέπει να καταθέσει πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης, σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης, να αποτυπώσει και να αξιολογήσει ως ικανοποιητικές τις συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά και τέλος να υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση για την πλέον ενδεδειγμένη δομή της συναλλαγής.

    Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, συμμετοχή με τρέχουσα αξία 1,37 δισ. ευρώ, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς με τρέχουσα αξία τα 463 εκατ. ευρώ, το 9% της Alpha Bank τρέχουσας αξίας 211 εκατ. ευρώ και το 1,4% της Eurobank αξίας 54 εκατ. ευρώ.

    Η τρέχουσα αξία των μετοχών του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley βάζουν ψηλά τον πήχη για τις τράπεζες το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ