• Τράπεζες

    Οι επόμενες κινήσεις σε Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας μετά την πρώτη παύση στην αύξηση επιτοκίων από τον Καναδά

    Άντριου Μπέιλι (Τράπεζα της Αγγλίας), Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Τα «γεράκια» των κεντρικών τραπεζών κάνουν πίσω ή έστω έτσι θέλουν να πιστεύουν οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν αρχίσει τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέσα στο 2023. Η αισιοδοξία των αγορών ενισχύεται από την έκπληξη που ήρθε ακόμα μία φορά από τον Καναδά. Η πρώτη τράπεζα που πριν μερικούς μήνες έβαλε φρένο στην αύξηση επιτοκίων, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών, είναι και πάλι η πρώτη που δίνει το σήμα για παύση των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη αν και ανέφερε ότι θα επανέλθει αν το κρίνει απαραίτητο στο μέλλον.

    Τα βλέμματα των επενδυτών τώρα στρέφονται στη Fed, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες θα ανακοινώσουν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.  Οι αγορές εξετάζουν το σενάριο οι  Αμερικανοί τραπεζίτες να κάνουν την τελευταία αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και η Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέσα στο 2023. Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι τραπεζίτες επιμένουν να στηρίζουν συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, σε μία προσπάθεια να διαψεύσουν τα σενάρια των επενδυτών.

    Fed: To σενάριο για αύξηση 0,25 στα επιτόκια

    Η πρώτη που ξεκινάει την εβδομάδα των αποφάσεων είναι η Fed την ερχόμενη Τετάρτη με την ανακοίνωση των νέων αυξήσεων στα επιτόκια. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν σταθερή επιβράδυνση αλλά και τα στοιχεία που αναμένονται την Παρασκευή για τον δείκτη τιμών των ατομικών δαπανών φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στους στόχους της Fed.

    Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον «αγαπημένο» δείκτη των αμερικανών τραπεζιτών που αφορά τους καταναλωτές, το σενάριο μίας ακόμα μικρότερης αύξησης από την προηγούμενη, ενισχύεται. Υπενθυμίζεται ότι η Fed προχώρησε σε τέσσερις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης νωρίτερα, πριν κλείσει το 2022 με μία μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης με τα βασικά επιτόκια να τοποθετούνται στο εύρος 4,25% – 4,50%..

    Ήδη κάποιοι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν τοποθετηθεί θετικά σε μία μικρότερη αύξηση λίγο πριν την παύση της αύξησης επιτοκίων και παρά τα επιθετικά σχόλια άλλων τραπεζιτών, οι traders  αν και έχουν διαψευστεί αρκετές φορές από τη Fed, έχουν αρχίσει να ποντάρουν σ το σενάριο για μία ακόμα, τελευταία αύξηση από τη Fed στις αρχές Φεβρουαρίου με τα στοιχήματα να βλέπουν το τελικό επιτόκιο λίγο κάτω από το 5%.

    Στην τελευταία συνεδρίασή της η Fed τον περασμένο Δεκέμβριο εκτίμησε το επιτόκιο θα ανέβει από το 5%.

    ΕΚΤ: Επιθετική η Λαγκάρντ

    Σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας από τις αγορές, στην ΕΚΤ πληθαίνουν τα «γεράκια», με μπαράζ δηλώσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους για καμία υποχώρηση στο θέμα των επιτοκίων.

    Η Λαγκάρντ από το Νταβός έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να διατηρηθεί η αύξηση των επιτοκίων και στο πλευρό της στάθηκαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο Σλοβάκος Καζιμίρ και ο Λιθουανός Σίμκους.

    Για τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και ειδικότερα την επόμενη Πέμπτη, μία ακόμη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται δεδομένη από τους αναλυτές. Όμως η επόμενη κίνηση, αυτή του Μαρτίου αμφισβητείται, με την ενότητα που έχουν επιδείξει οι ευρωπαίοι τραπεζίτες τους προηγούμενους μήνες να είναι πιθανό να δοκιμαστεί.

    Τα γεράκια βλέπουν δύο ακόμα αυξήσεις κατά 0,50 και στη συνέχεια μία ακόμα αύξηση κατά 0,25, ώστε το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,75% το καλοκαίρι, από 2,50% που είναι σήμερα.

    Οι επενδυτές πάντως δεν έχουν πειστεί ακόμα για την επιθετική γραμμή της ΕΚΤ τροφοδοτώντας το ράλι στις ευρωαγορές, όσο ενισχύεται το σενάριο ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση.

    Τράπεζα της Αγγλίας: Η ύφεση θα ρίξει τα επιτόκια

    Στην Αγγλία οι traders ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2023 κατά τουλάχιστον 0,25. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται την Πέμπτη, την ίδια ημέρα με την ΕΚΤ να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων με το επιτόκιο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3,5%, το υψηλότερο εδώ και μία δεκαετία.

    Σε αντίθεση με άλλες οικονομίες, η Αγγλία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της ύστερα από ένα καταστροφικό έτος και ο κίνδυνος για ύφεση είναι πιο ισχυρός.

    Για τους αναλυτές, τα σενάρια για παύση αύξησης επιτοκίων ή ακόμα και για μείωση των επιτοκίων μέσα στο έτος τους βρίσκουν διχασμένους, καθώς το σενάριο της ύφεσης μπορεί να αποτρέψει τους βρετανούς τραπεζίτες από επιπλέον επιθετικές κινήσεις.

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται μία ακόμη αύξηση κατά 0,50 από την πλειοψηφία των αναλυτών, με σα επιτόκια να αναμένεται να κορυφωθούν όπως και στην περίπτωση της ΕΚΤ το καλοκαίρι, στο 4,5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Standard & Poor’s: Aντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις αλλά καλά θωρακισμένες το 2023 οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ