• Τράπεζες

    FED – C.Waller: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση

    • NewsRoom
    Christopher Waller

    Christopher Waller, Fed Πηγή: Andrew Harrer | Bloomberg | Getty Images


    Ο διοικητής της Fed, Christopher Waller δήλωσε την Παρασκευή, ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς περιμένει περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη ότι η Fed μπορεί να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

    Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι ώρα να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό.

    «Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχει μικρή αναταραχή μπροστά, επομένως επί του παρόντος υποστηρίζω μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στο τέλος αυτού του μήνα», δήλωσε ο Waller και συνέχισε «Πέρα από αυτό, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό στο 2% και αναμένω να στηρίξουμε τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

    Άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, έχουν αναφερθεί σε αύξηση 0,25 ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας, αλλά ο Waller είναι σε υψηλότερη βαθμίδα και τόσο ξεκάθαρος στις δηλώσεις του.

    Ενώ η αγορά και η Fed φαίνεται να βρίσκονται στην ίδια σελίδα με το πού πηγαίνουν τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα, υπάρχει περαιτέρω απόκλιση .

    Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δηλώσει σε μεγάλο βαθμό ότι βλέπουν τα επιτόκια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι αγορές βλέπουν κορύφωση το καλοκαίρι και μείωση λίγο αργότερα.

    Ο Waller είπε ότι η απόκλιση αφορά σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη για το πού θα φτάσει ο πληθωρισμός.

    Ο Waller ήταν γενικά αισιόδοξος για την οικονομία, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε ορισμένους βασικούς τομείς όπως η μεταποίηση, η αύξηση των μισθών και οι καταναλωτικές δαπάνες. Τόνισε ότι ο στόχος της Fed δεν είναι «να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα», αλλά μάλλον να την επαναφέρει σε ισορροπία, ώστε ο πληθωρισμός να αρχίσει να πέφτει.

    Τους τελευταίους μήνες, οι δείκτες του πληθωρισμού, όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο προτιμώμενος δείκτης τιμών των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed, έχουν ξεφύγει από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού. Ωστόσο, σημείωσε ότι ενώ ο CPI μειώθηκε κατά 0,1%, ο δείκτης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 0,3% και «είναι ακόμα πολύ κοντά στο σημείο που ήταν πριν από ένα χρόνο», εξήγησε ο Waller.

    Ωστόσο, ο Waller είπε ότι εξακολουθεί να βλέπει μια «ήπια ύφεση» για την οικονομία, σενάριο που θα έβλεπε «πρόοδο στον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την αγορά εργασίας».

    «Μέχρι στιγμής, το έχουμε καταφέρει και παραμένω αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    FED – Beige Book: Χλιαρή ανάπτυξη αλλά και σαφείς ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού

    Greek House Davos: Κάλεσμα σε διεθνείς επενδυτές από τον CEO της Enterprise Greece, Μ. Γιαννόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ