• Τράπεζες

    Τράπεζα του Καναδά: Ανακοίνωσε παύση στην αύξηση των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Tiff Macklem, διοικητής τράπεζας του Καναδά, μιλά μπροστά από σημαίες της χώρας

    Tiff Macklem, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά (φωτογραφία: Laura Pedersen Photo)


    Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αποφασίζει να κάνει «παύση» στην αύξηση των επιτοκίων. Νωρίτερα, ανακοίνωσε την όγδοη συνεχόμενη αύξηση κατά 0,25%, με το επιτόκιο να ανεβαίνει στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

    «Εάν οι οικονομικές εξελίξεις ανταποκριθούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής στο τρέχον επίπεδο», ανέφερε η τράπεζα στη δήλωση επιτοκίων.

    Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις εάν τα οικονομικά δεδομένα ανατρέψουν την ανοδική πορεία. Η τράπεζα «είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής εάν χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%», ανέφεραν.

    Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2024. Τα στοιχεία του τελευταίου μήνα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 6,3% από το ανώτατο 8,1% τον περασμένο Ιούνιο

    Στην τριμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσιεύτηκε παράλληλα με την απόφαση, οι τραπεζίτες του Καναδά δήλωσαν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί με ταχείς ρυθμούς καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τις δαπάνες των νοικοκυριών και συμβάλλουν στην επαναφορά του πληθωρισμού εντός του στόχου της τράπεζας για τον πληθωρισμό έως τα μέσα του τρέχοντος έτους.

    «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβραδύνει τη δραστηριότητα, ειδικά τις δαπάνες των νοικοκυριών», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.



    ΣΧΟΛΙΑ