• Οικονομία

    Επιμένει η ΕΚΤ: Μπορεί να προχωρήσουμε σε δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,50 λέει ο Καζιμίρ

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ


    Δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων, αναφέρει ο Πέτερ Καζιμίρ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιμένοντας στη κοινή γραμμή της κεντρικής τράπεζας για νέες επιθετικές κινήσεις.

    «Πιστεύω ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο ακόμη κινήσεις των 50 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Καζιμίρ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Η πτώση του πληθωρισμού για δύο συνεχόμενους μήνες είναι θετική είδηση. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

    Ο Καζιμίρ επανέλαβε τα όσα είπε και ο Βιλερουά Ντε Γκαλό την προηγούμενη εβδομάδα για τερματικό του κύκλου αυξήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

    Οι επενδυτές ποντάρουν σε υποχώρηση της ΕΚΤ

    Με τους επενδυτές να μη δείχνουν να πιστεύουν τις επιθετικές διαθέσεις της ΕΚΤ, τροφοδοτώντας το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές και την άνοδο του ευρώ, το οποίο «έπιασε» υψηλό εννεαμήνου, οι οικονομολόγοι βλέπουν το τελικό επιτόκιο να φτάνει στο 3,75% μέσα στο επόμενο τρίμηνο (3,25% το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων).

    Ήδη εντός της ΕΚΤ υπάρχουν «φωνές» που προτείνουν φρένο στην αύξηση επιτοκίων, με την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ να αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα σε ομιλία της στο Νταβός ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική της αύξησης των επιτοκίων.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτύχει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι προβλέψεις των οποίων εξακολουθούν να κινδυνεύουν να υστερούν σε σχέση με τις οδηγίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με το πόσο υψηλά θα είναι τα επιτόκια.

    Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, 55 από τους 59 οικονομολόγους δήλωσαν ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξήσεις 0,5 κατά τις συνεδριάσεις της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

    Κορύφωση του πληθωρισμού

    Στη συνέχεια, υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση 0,25 για να «κλειδώσει» το τελικό επιτόκιο στο 3,75%. Σχεδόν τα δύο τρία των οικονομολόγων ανέφεραν ότι η ΕΚΤ μπορεί να τους διαψεύσει με πιο υψηλό επιτόκιο απ’ ότι εκτιμούν.

    «Ο κίνδυνος είναι ότι στην πραγματικότητα θα είναι τόσο επιθετικοί όσο ισχυρίστηκαν. Η Λαγκάρντ και άλλοι είπαν ότι υπάρχει δρόμος ακόμα για την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Σίλκε Τόμπερ του Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής.

    Στο μέτωπο του πληθωρισμού, φαίνεται ότι έχε κορυφωθεί και πλέον αναζητείται ο ρυθμός επιβράδυνσής του.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει τοποθετήσει χρονικά την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% τον 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Klaas Knot (ΕΚΤ): Πρέπει να συνεχίσουμε με δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

     



    ΣΧΟΛΙΑ