• Τράπεζες

    Η εκτίναξη κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών επισκιάζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών πιθανότατα έφτασαν φέτος στο υψηλότερο σημείο τους από την οικονομική κρίση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των επιτοκίων, αναφέρει το Bloomberg.

    Ωστόσο, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας γίνονται ζοφερές εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, το ενδιαφέρον θα μπορούσε τώρα να επικεντρωθεί στην πίεση του περιθωρίου και στα σημάδια επιδείνωσης των δανείων.

    Οι επενδυτές θα αναμένουν τα επόμενα σχόλια σχετικά με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις καταθέσεις και τα στεγαστικά δάνεια σε ολόκληρη την περιοχή, ο οποίος οφείλεται εν μέρει στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας που εκτινάχθηκαν από σχεδόν μηδενικά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

    Στο ραντάρ βρίσκονται επίσης οι πόλεμοι στο Ισραήλ και την Ουκρανία, τα οικονομικά δεινά της Κίνας και οι μεγαλύτερες προσπάθειες για την επιβολή επιπλέον φόρων, όπως φάνηκε φέτος στην Ιταλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Ενδιαφέρον θα έχουν και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, ιδίως στα δάνεια που στηρίζουν εμπορικά ακίνητα.

    Η Barclays και η UniCredit θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσουν οι Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, Banco Santander, Standard Chartered, BNP Paribas και NatWest Group.

    Η HSBC Holdings θα ενημερώσει τις αγορές για τα οικονομικά της στοιχεία την επόμενη εβδομάδα και η UBS Group στις 7 Νοεμβρίου 2023.

    Επιδείνωση των προοπτικών

    Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο της ανησυχίες για τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αύξησε τον κίνδυνο κλυδωνισμών στον εφοδιασμό πετρελαίου.

    «Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη αύξηση των μισθών και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αύξηση του κόστους θα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν για το σύνολο του 2024», δήλωσε ο αναλυτής της RBC Benjamin Toms, προσθέτοντας ότι τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ενεργητικού και τον όγκο δανεισμού των τραπεζών. Τμήματα της επενδυτικής τραπεζικής θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν, επειδή η αβεβαιότητα μπορεί να σκοτώσει τις IPO και τη σύναψη συμφωνιών», είπε ο Toms.

    Οι traders σταθερού εισοδήματος, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να δουν ώθηση εσόδων από την αυξημένη αστάθεια, παρόμοια με τις κινήσεις που παρατηρήθηκαν στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, υποαποδίδοντας έναντι των αμερικανικών τραπεζών.

    Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να κρατήσουν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τις πιστωτικές απώλειες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι τραπεζίτες ήταν σχετικά αισιόδοξοι αναφορικά με την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων τους.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, δήλωσε στο Bloomberg TV στις 13 Οκτωβρίου «υπάρχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χαρτοφυλάκιο».

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Bettina Orlopp, η οικονομική διευθύντρια της γερμανικής Commerzbank, έκανε παρόμοια σχόλια, ενώ είπε ότι οι προβλέψεις για πιστώσεις πιθανότατα θα αυξηθούν το επόμενο έτος.

    Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των δυνητικά υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, στην πιστωτική ποιότητα.

    «Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους δομικές αλλαγές σε εξέλιξη, τα γεωπολιτικά σοκ, η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε ότι τα μοντέλα μας μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στον εντοπισμό των κύριων σημείων πίεσης όσο θα θέλαμε να είναι», δήλωσε ο Andrea Enria, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέδριο τον Οκτώβριο.

    European Banks Are Expected to Keep Provisions In Check |
    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τις προβλέψεις υπό έλεγχο

    Για παράδειγμα οι αναλυτές αναμένεται να εστιάσουν στα δάνεια των τραπεζών που αφορούν στα εμπορικά ακίνητα.

    Η ΕΚΤ ζήτησε από τους εκτιμητές ακινήτων να εξηγήσουν πώς συντάσσουν τις εκτιμήσεις λόγω ανησυχιών ότι οι τράπεζες άργησαν πολύ να μειώσουν την αξία των δανείων τους στα εμπορικά ακίνητα, ανέφερε το Bloomberg.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου οδήγησαν σε ένα κύμα αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Ωστόσο, ενδέχεται να χάσουν τη δυναμική τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, με τις προοπτικές να είναι όλο και πιο ζοφερές για τις εκτιμήσεις του 2024 και μετά.

    Οι πέντε μεγάλες τράπεζες της Wall Street μόλις κατέγραψαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο μειώσεις στις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής. Αυτό δεν είναι καλό για τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

    Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες μπορεί να έχουν περιορισμένα περιθώρια αισιοδοξίας σε κάποια τμήματα.

    Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων αναμένεται να μειωθούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε το Bloomberg.

    A Tough Third Quarter for European Investment Banks | Most firms probably saw trading revenue slide, yet deals may recover
    Ένα δύσκολο τρίτο τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύσεων | Οι περισσότερες εταιρείες πιθανώς είδαν τα έσοδα από συναλλαγές να διολισθαίνουν, ωστόσο οι συμφωνίες ενδέχεται να ανακάμψουν

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της ενσωμάτωσης της Credit Suisse μετά από μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές συμφωνίες που έγιναν ποτέ.

    Θα πρέπει να εξηγήσει πώς ο γίγαντας της διαχείρισης πλούτου θα σταματήσει σταδιακά κάποια περιουσιακά στοιχεία και θα πραγματοποιήσει εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών θέσεων εργασίας.

    Ο Ermotti τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι βλέπει «σημαντική ώθηση» στην ανάκτηση κεφαλαίων που απέσυραν οι πελάτες από την Credit Suisse πριν από την εκτάκτου ανάγκης εξαγορά της τον Μάρτιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κομισιόν: Προς αναβολή η αυστηρή ESRS εν μέσω πιέσεων ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

    Τράπεζες: Αυτά είναι τα deals 800 εκατoμμυρίων στα ακίνητα

    Ανατροπές για τους servicers: Πρόστιμο 500.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας λειτουργίας αν δεν δίνουν πληροφορίες σε δανειολήπτες 



    ΣΧΟΛΙΑ