• ESG Today

    Κομισιόν: Προς αναβολή η αυστηρή ESRS εν μέσω πιέσεων ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

    • ESG Team


    Σε διετή αναβολή στην εφαρμογή του νέου προτύπου ESRS (European Sustainability Reporting Standards) που ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων βιωσιμότητα για τις χρηματοδοτήσεις, προσανατολίζεται η Κομισιόν καθώς πληθαίνουν τα παράπονα που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες στην Ευρώπης θα παραμείνουν ανταγωνιστικές, σύμφωνα με έγγραφο που καθορίζει την ατζέντα της για το 2024. Αυτό σημαίνει παράταση της προθεσμίας για την υιοθέτηση απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας, ή ESRS, που κανονικά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

    «Αυτό θα προσφέρει άμεση μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες που εντάσσονται», σημείωσε η Επιτροπή.

    Η εξέλιξη πάει πίσω τις φιλοδοξίες της Ευρώπης να ανταποκριθεί γρήγορα στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική ανισότητα και να κατευθύνει την οικονομία της προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

    Η Κομισιόν επίσης επανεξετάζει τον Κανονισμό για τη γνωστοποίηση βιωσιμότητας, το εγχειρίδιο επενδυτικών κανόνων ESG. Και αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναζητά τη συμβολή των ενδιαφερομένων καθώς επανεξετάζει την ευρωπαϊκή ταξινόμηση των βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εν μέσω ενός σταθερού ρυθμού παραπόνων από  τις εταιρείες ότι δεν μπορούν να τηρήσουν όλους τους νέους κανόνες εντός των υφιστάμενων προθεσμιών.

    Η European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), η οποία αναπτύσσει τα πρότυπα αναφοράς, δήλωσε σε έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ετοιμάζεται να παράσχει καθοδήγηση για τις «πολλές ερωτήσεις» που αναμένει σχετικά με τις γενικές απαιτήσεις αναφοράς βιωσιμότητας με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν οι εταιρείες. .

    Αν και οι κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων ανά τομέα ενδέχεται να καθυστερήσουν, η EFRAG δήλωσ ότι εξακολουθεί να αναμένει να ολοκληρώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείας και τις κεφαλαιαγορές το 2024. Οι τρεις κλάδοι θεωρούνται προτεραιότητα για την EFRAG λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν στην επίτευξη βιώσιμων στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να μειώσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων κατά περίπου 25% και είπε ότι θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «για να διασφαλίσει ότι όλες οι προσεχείς προτάσεις λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη μείωσης του φόρτου διατηρώντας τους στόχους πολιτικής τους».



    ΣΧΟΛΙΑ