• Τράπεζες

    Eurobank: Μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία για την έκδοση ομολόγων – Τι ζήτησε ο Τσακαλώτος από Καραμούζη και Καραβία

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank


    Η τιτλοποίηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων της Eurobank, όπως και το ιταλικό μοντέλο για τη διαχείριση των μη καθυστερούμενων δανείων, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής της Eurobank, τον πρόεδρο κ. Νικόλα Καραμούζη και τον CEO κ. Φωκίωνα Καραβία. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες ο υπουργός θα έχει ανάλογες συναντήσεις και με τις διοικήσεις των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της τράπεζας, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι της διαδικασίας, που προβλέπει την έκδοση ομολόγων.  Η τράπεζα θα διακρατήσει τουλάχιστον το 50% αυτών και τα υπόλοιπα θα πωληθούν. Σημείωσαν ακόμα ότι τα δάνεια του πακέτου τιτλοποίησης θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Και οι δανειολήπτες θα μπορούν να προχωρούν σε ρυθμίσεις των υποχρεώσεων τους.

    Το άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  για τη δημιουργία μιας εταιρείας Asset Protection Scheme (APS). Στόχος της εταιρείας είναι η ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

    Η δημιουργία της θα «τρέξει» με βάση το «ιταλικό μοντέλο», που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν senior ομόλογα -στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που θα προχωρήσουν και θα είναι ύψους 10-15 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.

    Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ. κ. Τσακαλώτος, Καραμούζης και Καραβίας συζήτησαν και για την επόμενη μέρα του νόμου Κατσέλη, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που χρωστάει παντού επί ΣΥΡΙΖΑ – Μετά την ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: Σε πλειστηριασμό της συμμετοχής τους στα Αττικά Πολυκαταστήματα προχωρούν οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ