• Τράπεζες

    «Εμπόλεμη» κατάσταση στις τράπεζες: Ετοιμάζονται να καταθέσουν στον SSM νέα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Νέα πλάνα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζονται να καταθέσουν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες καθώς, τα πλάνα του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουν βγει off στις εκτιμήσεις τους.

    Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το lockdown έφεραν ανατροπές στα σχέδια του Σεπτεμβρίου και όπως λέει χαρακτηριστικά τραπεζίτης στο mononews.gr: «είναι σαν να πρέπει να περπατήσουμε σε κινούμενη άμμο. Δεν υπάρχουν «ασφαλείς» προβλέψεις για το ποιος θα είναι σε θέση αύριο να εξυπηρετεί το δάνειο του. Οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται σήμερα για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία,είναι πιθανό αύριο να διαψευσθούν».

    Η κατάσταση που επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία θυμίζει πόλεμο.

    Άλλωστε σαν «κόλαση» με διαρκείς ασκήσεις επί χάρτου περιγράφουν την καθημερινότητα τα τραπεζικά στελέχη, που έχουν στο «μικροσκόπιο» τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών.

    Όπως είναι γνωστό σε μορατόρια βρίσκονται μέχρι το τέλος του χρόνου δάνεια ύψους 22 δις ευρώ.

    Όλα αυτά τα δάνεια θεωρούνται ενήμερα.

    Όμως είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα μορατόρια του 2021.

    Διότι θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει επέκταση τους και για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Ωστόσο ο επόπτης, ο SSM, ζητάει πλέον από τις τράπεζες πλήρη επικαιροποίηση για τα δάνεια αυτά και κυρίως πρόβλεψη στο ποιος θα μπορεί να συνεχίσει κανονικά την εξυπηρέτηση του δανείου. Έτσι ένα ποσοστό δανείων από τα μορατόρια του 2021, θα πάει στα μη εξυπηρετούμενα. Ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Όπως και ο τρόπος που θα επανέλθουν σταδιακά σε καθεστώς πλήρους δόσης τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή. Διότι, «όσο συνεχίζονται τα μορατόρια, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να μην πληρώνει μελλοντικά ο δανειολήπτης» είναι ο φόβος που διατυπώνουν τα τραπεζικά στελέχη.

    Οι τραπεζίτες ήδη με δημόσιες τοποθετήσεις εκτιμούν ότι ποσοστό 20% με 25% από τα 22 δις  ευρώ δανείων που είναι σε αναστολή θα «κοκκινίσει» την επόμενη μέρα της πανδημίας.

    Πρόσφατα ο CEO της Eurobank κ. Φ. Καραβίας κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, εκτίμησε πως το 20% από τα 4,9 δις ευρώ των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς μορατόριουμ δεν θα εξυπηρετηθεί.

    Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του κ. Βασίλη Ψάλτη, CEO της Alpha Bank , ο οποίος προχθές στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου, εκτίμησε ότι τα «νέα κόκκινα» της πανδημίας θα διαμορφωθούν στο 1,3 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό 20% με 25% από τα 4,2δις ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε αναστολή πληρωμών θα «κοκκινίσουν» όταν λήξουν τα μορατόρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Μείωση του δείκτη NPEs στο 20% προβλέπουν τα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων που υπέβαλαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον SSM

    Στάση αναμονής από τράπεζες και επόπτες για τυχόν επέκταση των μορατόριουμ στις αποπληρωμές δανείων

    Γιατί «τρέχει» η μετοχή της Πειραιώς, που μέσα σε τέσσερις μέρες έχει κερδίσει 41,8%

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ