Τράπεζες

Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις 700 εκατ. ευρώ η Eurobank – Στα 1,5 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια στο εννεάμηνο

Φωκίων Καραβίας

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


Με 1,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια στο 9μηνο του 2020, η Eurobank στέκεται στο πλευρό της πελατείας της μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Παράλληλα η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις 700 εκατ ευρώ στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Υπογραμμίζει πως η τράπεζα έχει ήδη προσφέρει σε πελάτες αναστολές πληρωμών για δάνεια 4,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ περίπου 1,3 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το 2021.

Ο κ. Καραβίας προβλέπει ότι  η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 10% για το 2020. Όπως δήλωσε λίγο νωρίτερα:

«Ένα έτος μετά την εμφάνισή της, η πανδημία παραμένει στο προσκήνιο των οικονομικών εξελίξεων. Το δεύτερο κύμα εξαπλώνεται με μεγάλη ένταση ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προοπτικές βελτιώνονται μετά την ανακοίνωση ότι τουλάχιστον δύο εμβόλια έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται ήδη για δεύτερη φορά περιοριστικά μέτρα (lockdown). Παρόλο που ο αντίκτυπός τους στο ΑΕΠ αναμένεται να είναι ηπιότερος, σε σχέση με την πρώτη φάση, συνολικά η ύφεση το 2020 θα προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο του 10%, περίπου».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ο κ. Καραβίας, ενισχύουμε περαιτέρω τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, επιτρέποντας στα νοικοκυριά και, κυρίως, στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις τραπεζικές συναλλαγές τους από απόσταση.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, η Eurobank συνεχίζει να επιτυγχάνει ικανοποιητικές επιδόσεις. Το πρώτο εννεάμηνο, η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη € 348 εκατομμυρίων με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένουν ισχυρά. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε τις προβλέψεις, αυξάνοντας περαιτέρω τον λόγο κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 62,5%. Ο δείκτης των NPE διαμορφώθηκε κάτω από 15%, σημαντικά χαμηλότερα του μέσου όρου της εγχώριας αγοράς. Συγχρόνως, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των δανείων που η αναστολή πληρωμών τους λήγει στο τέλος του χρόνου.

Μαζί με τον ισχυρό ισολογισμό, διαθέτουμε ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τα οποία σταθερά επιτυγχάνουν απόδοση επί των κεφαλαίων κοντά στο 10%. Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, η Eurobank είναι σε θέση να στηρίξει τους πελάτες της και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται το 2021.»


ΣΧΟΛΙΑ