• Τράπεζες

    Πότε ξεκινά η μεταβίβαση κόκκινων δανείων της Alpha Bank στην Aktua Hellas


    Η Aktua Hellas της Alpha Bank θα είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας τη συμφωνία του Δημήτρη Μαντζούνη με τον εξειδικευμένο όμιλο AktuaΣύμφωνα με πληροφορίες, η Aktua θα λάβει τη σχετική άδεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της διαχείρισης δανείων ιδιωτών που θα φθάσουν σταδιακά τα 10 δισ.ευρώ, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχει η εταιρεία στην Ισπανία και πανευρωπαϊκά.

    Παράλληλα, «τρέχει» η διαδικασία αντιστοίχως και για την πλατφόρμα της KKR, στην οποία μετέχουν η Αlpha Bank και η Eurοbank και συζητούν να προσχωρήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική.

    Με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM να «τρέχουν», οι δύο συμφωνίες του Δήμου Μαντζούνη θεωρούνται κινήσεις ματ γιατί αξιοποιούν την τεχνογνωσία των πιο γνωστών funds διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού σε διεθνές επίπεδο.

    Η Αlpha Bank βγαίνει μπροστά στο πρόβλημα των NPLs αφού συνδυάζει την εσωτερική διαχείριση με τις συνεργασίες με εξειδικευμένους τρίτους παρόχους, τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη.

    Η Aktua Hellas, η οποία θα ρίξει στην αγορά δύναμη πυρός 450 εξειδικευμένων στελεχών με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση κόκκινων δανείων λιανικής.

    Στην πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού θα απασχολεί ως και 450 άτομα, εξειδικευμένα στελέχη σε τέσσερις τομείς: το κομμάτι των collections, τη νομική υποστήριξη, τη διαχείριση των ακινήτων με μεσίτες και ειδικούς της συγκεκριμένης αγοράς και το τμήμα IT που θα εφαρμόζει τις τεχνικές χαρτογράφησης των χαρτοφυλακίων, οι οποίες είχαν επιτυχία στην ισπανική αγορά.

    Σε πρώτη φάση, η Alpha Bank θα μεταφέρει στην Aktua Hellas μέρος των καθυστερούμενων δανείων, περίπου 1 δισ.ευρώ, που θα αποτελούν μίγμα δανείων με εγγυήσεις και μη και θα φθάσουν σταδιακά τα 10 δισ.ευρώ.

    Η λογική στην οποία βασίζεται η Aktua είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα. Για παράδειγμα, όπου από την χαρτογράφηση της αγοράς κρίνεται ότι υπάρχει συναλλακτική δραστηριότητα στα ακίνητα μιας περιοχής, η εταιρεία θα μπορεί να προτείνει στον δανειολήπτη την απαλλαγή του από την οφειλή με τη μεταβίβαση του ακινήτου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

    Αντιθέτως, όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, η εταιρεία θα δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μεταβιβάσει το ακίνητο και να παραμείνει καταβάλλοντας ενοίκιο.

    Η Aktua διαθέτει ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες, όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης.

    Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα αρχίσει να λειτουργεί και  η πλατφόρμα της Pillarstone για τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

    Ο καταλύτης στη συνεργασία αυτή είναι το KKR, το οποίο μέσω της θυγατρικής του Pillarstone Europe, δίνει τεχνογνωσία αλλά και κεφάλαια για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στουρνάρας: Σε 7 ημέρες οι τράπεζες πρέπει να έχουν διοικήσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα 5.000 θέλει η Παγκόσμια Τράπεζα το αφορολόγητο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελία Πρωτοδικών: Έρευνα για την επιβολή των capital controls



    ΣΧΟΛΙΑ