• Τράπεζες

    Attica Bank: Το μεσημέρι οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Το μεσημέρι οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Κώστας Μακέδος, πρόεδρος της Attica Bank


    Συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι το ΔΣ της Attica Bank προκειμένου να αποφασίσει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους ως 240 εκατ. ευρώ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    Οι σύμβουλοι της τράπεζες – Αxia Ventures και Euroxx – θα παρουσιάσουν τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν δεχθεί από τουλάχιστον πέντε ενδιαφερόμενους επενδυτές και τις οποίες έχουν αξιολογήσει προκειμένου το ΔΣ να λάβει τις αποφάσεις του.

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να καλύψει τα κεφαλαιακά ελλείμματα της Attica, το ύψος των οποίων δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί.

    Και για αυτόν τον λόγο οι υποψήφιοι επενδυτές –τα ονόματα των οποίων επισήμως δεν έχουν αποκαλυφθεί- έχουν θέσει ως όρο για να συνεχίσουν τον περαιτέρω και ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Attica Βank. Στην πράξη δηλαδή αμφισβητούν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η τράπεζα στο VDR.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι δύο οι προσφορές που μπορούν να αναδείξουν τον «λευκό ιππότη» για τη σωτηρία της Attica Bank, καθώς προβάδισμα φαίνεται να έχουν –και να πληρούν το κριτήριο fit & proper -, η προσφορά που κατέθεσαν από κοινού οι Bain και JC Flowers. Η δεύτερη πρόταση είναι της Ellighton που κατέχει το 69% της θυγατρικής της Αttica, «Θεά Αρτεμις» και σύμφωνα με πληροφορίες διεκδικεί από κοινού με το ΤΜΕΔΕ, την είσοδο ως στρατηγικός επενδυτής στην επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η εξυγίανση της Αττικής θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά η αμκ θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει πλέον το 68,2% της Attica Bank και το ΤΜΕΔΕ (το Ταμείο των Μηχανικών) που κατέχει το 14,7% της τράπεζας (από 46,3%), μαζί με τον ΕΦΚΑ (ποσοστό γύρω στο 10%). Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα μπει στην αύξηση με ποσό ως 180 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 30-40 εκατ ευρώ. Και θα ακολουθήσει το δεύτερο βήμα με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Ποιοι είναι οι επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές



    ΣΧΟΛΙΑ