• Τράπεζες

    Attica Bank: Πλήρης κάλυψη της Aύξησης Mετοχικού Kεφαλαίου – Στο 11% ο δείκτης CET1

    • NewsRoom
    Attica Bank: Πλήρης κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της - Στο 11% ο δείκτης CET1

    Ο πρόεδρος της Attica Bank Κωνσταντίνος Μακέδος


    H Διοίκηση της Attica Bank ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 240 εκατ. ευρώ και παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή της, για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών της. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας των μετόχων, κατέστη εφικτή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα.

    Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανέρχεται πλέον, μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, σε pro forma επίπεδο και με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2021, σε περίπου 11%, σημαντικά άνω των ελαχίστων ορίων που ισχύουν σήμερα.

    Με την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ακολούθησε και η κατανομή των αδιάθετων μετοχών που προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή, κατόπιν ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

    Επίσης, μέσω της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και σε υλοποίηση της συμφωνίας των μετόχων, επετεύχθη ένας εκ των βασικών επιχειρηματικών στόχων της Attica Bank, που ήταν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την στρατηγική της Τράπεζας και τις δυνατότητες της να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

    Το έτος 2022 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank, καθώς στο πλάνο ενεργειών περιλαμβάνεται η ένταξη των ομολόγων (senior notes) των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «HΡΑΚΛΗΣ 2», όπως άλλωστε προβλέπουν και οι βασικοί όροι της συμφωνίας των μετόχων. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η πλήρης εξυγίανση του Ισολογισμού και απελευθερώνονται εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν για την ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας και τη σημαντική αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των μετόχων ΤΜΕΔΕ, Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ, θωρακίζει κεφαλαιακά την Τράπεζα κατά την διάρκεια υλοποίησης αυτών των ενεργειών.

    Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων αλλά και η αυξημένη ρευστότητα της Τράπεζας, αποτελούν τα εχέγγυα της δυναμικής πιστωτικής επέκτασης της Attica Bank στα προσεχή έτη και την επανατοποθέτησή της στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

    Πώς διατέθηκαν οι νέες μετοχές

    Η Attica Bank  δημοσίευσε την 15.12.2021, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Συμπλήρωμα του από 18.11.2021 εγκεκριμένου Ενημερωτικού Δελτίο και ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι οι επενδυτές οι οποίοι είχαν ήδη συμφωνήσει να εγγραφούν για την απόκτηση Νέων Μετοχών πριν από τη δημοσίευση του Συμπληρώματος, είχαν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν από την εγγραφή τους εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του Συμπληρώματος, ήτοι από την 16.12.2021 έως την 20.12.2021.

    Σε ενάσκηση του Δικαιώματος Υπαναχώρησης, υπαναχώρησαν 24 επενδυτές που είχαν συμφωνήσει να καλύψουν συνολικά 1.263.409 Νέες Μετοχές.

    Ποσοστό 89,77% της Αύξησης καλύφθηκε μέσω εγγραφών από ασκήσαντες δικαιώματα προτίμησης με την καταβολή συνολικού ποσού €215.441.058.80 που αντιστοιχεί σε 1.077.205.294 Νέες Μετοχές, εκ των οποίων 753.826.957 Νέες Μετοχές καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), 176.368.926 Νέες Μετοχές καλύφθηκαν από το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), 123.122.473 Νέες Μετοχές καλύφθηκαν από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση (e-ΕΦΚΑ) και 23.886.938 Νέες Μετοχές καλύφθηκαν από λοιπούς δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης.

    Μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης απέμειναν αδιάθετες 122.794.706 Νέες Μετοχές, οι οποίες διατέθηκαν, σύμφωνα με την από 20-12-2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εξής:

    (α) 1.932.868 Νέες Μετοχές που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό € 386.573,60 διατέθηκαν σε επενδυτές που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον έως τις 17.12.2021, και

    (β) 120.861.838 Νέες Μετοχές που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό € 24.172.367,60 διατέθηκαν στην εταιρία RINOA LΤD, στο πλαίσιο της από 09-12-2021 δεσμευτικής συμφωνίας βασικών όρων συναλλαγής (η «Συμφωνία») μεταξύ ΤΜΕΔΕ, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρίας «Ellington Solutions S.A.» και «ES GINI Investments Limited», όπως οι όροι αυτής γνωστοποιήθηκαν στην Τράπεζα.

    Κατόπιν των παραπάνω, το τελικό ποσοστό κάλυψης της Αύξησης ανέρχεται σε 100,00% και το ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων σε €240.000.000, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξήθηκε ισόποσα με την έκδοση 1.200.000.000 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,20 η κάθε μία.

    Συνεπώς σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε €244.845.889 και διαιρείται σε 1.224.229.445 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,20 η κάθε μία.

    Η πιστοποίηση της εμπρόθεσμης και ολοσχερούς καταβολής του συνολικού ποσού της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 20 του Ν. 4548/2018 και διαπιστώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατά την συνεδρίασή του της 21.12.2021.

    Οι Νέες Μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε άυλη μορφή με πίστωση στους λογαριασμούς αξιογράφων τους στο Σ.Α.Τ. Η ακριβής ημερομηνία πίστωσης των Nέων Mετοχών στους λογαριασμούς αξιογράφων των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Τράπεζας.

    ΤΧΣ: Αφετηρία της πορείας αναμόρφωσης και ανάπτυξης της Τράπεζας

    Σε ανακοίνωση του σχετικά με την ΑΜΚ της Alpha Bank, το ΤΧΣ αναφέρει:

    «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank A.Τ.Ε. αποτελεί αφετηρία της πορείας αναμόρφωσης και ανάπτυξης της Τράπεζας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει συνάψει συμφωνία βασικών όρων συναλλαγής με το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων («ΤΜΕΔΕ») και τις εταιρείες «Ellington Solutions A.Ε.» και «ES GINI Investments Limited», η οποία περιγράφει το γενικό πλαίσιο των όρων συμμετοχής και επένδυσης στην Attica Bank A.Τ.Ε. Οι βασικοί όροι της συναλλαγής θα εξειδικευτούν περαιτέρω στη σύμβαση συμφωνίας μετόχων.

    Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή στην οποία το ΤΧΣ συμβάλλεται σε συμφωνία μετόχων, δρώντας ταυτόχρονα με το θεσμικό του ρόλο και με την ιδιότητα του ιδιώτη μετόχου. Συμφώνησε από κοινού με ιδιώτες επενδυτές τους όρους που αφορούν στην λειτουργία και στο επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας και στην υλοποίησή του. Με την συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, το ΤΧΣ συμβάλλει καταλυτικά στον βιώσιμο μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της Τράπεζας, καθώς και στην προστασία της επένδυσής του προς όφελος του μετόχου του, του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται πλέον σε 62,93% έναντι του αρχικού ποσοστού του, 68,24%.

    Το ΤΧΣ και στην περίπτωση της μη συστημικής Τράπεζας, Attica Bank, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη θωράκιση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.»

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Το σχήμα Ellington – TMEΔΕ θα ελέγχει από αύριο το 25% της τράπεζας των μηχανικών

    Attica Bank: Κλειδώνει πάνω από το 24% το ποσοστό Ellington-ΤΜΕΔΕ – Στις 23 Δεκεμβρίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    Attica Bank: Οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington για την AMK



    ΣΧΟΛΙΑ