• Κοινωνία

    Ειδικό δικαστήριο: Κατάθεση-φωτιά από τον Κ. Τόμπρα «καίει» Παππά και ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Παππάς - Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς – Χρήστος Καλογρίτσας


    «Φωτιά» η πρώτη κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

    «Ο Καλογρίτσας δέχθηκε στα 70 του χρόνια να γίνει καναλάρχης γιατί ήταν στρατευμένος και πειθαρχημένος στο κόμμα. Από την πρώτη μέρα έλεγε “φτιάχνω αυτό το κανάλι για λογαριασμό των παιδιών», δηλαδή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, κατέθεσε ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας. Ήταν εκείνος που φέρεται να έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή με το λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC, στο deal που κατά το κατηγορητήριο, στήθηκε από τον τότε υπουργό για να βρεθούν τα χρήματα για τη συμμετοχή της εταιρείας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Είμαι ο μόνος που έχω ζήσει την υπόθεση από πρώτο χέρι, προκειμένου να γίνει πράξη αυτό το κανάλι μέσα από το διαγωνισμό. Καταθέτω μόνο πραγματικά περιστατικά που είδα με τα μάτια μου και άκουσα με τα αυτιά μου», είπε στην αρχή της κατάθεσης του και μετά άρχισε να ρίχνει «ρουκέτες»:

    «Ο Καλογρίτσας, αυτός ο δύσκολος επιχειρηματίας που ξέρει ότι η συμμετοχή σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας είναι οικονομική αιμορραγία, το δέχθηκε γιατί ήταν στρατευμένος . Ήταν πειθαρχημένος στο κόμμα. Πήγε με το σκεπτικό να βοηθήσει την Αριστερά που κυβερνούσε. Την ημέρα του διαγωνισμού δεν είχε τα χρήματα και αν αυτά δεν έρχονταν από τα Εμιράτα, ο Καλογρίτσας δεν θα είχε αναδειχθεί υπερθεματιστής στο διαγωνισμό».

    Ο κ. Τόμπρας υποστήριξε ότι τον Ιούλιο του 2016, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης τον προσέγγισαν συνεργάτες των επικεφαλής του λιβανέζικου Ομίλου, αδελφών Χούρι που είπαν ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κανάλι και ψάχνουν συνέταιρο σε ένα εγχείρημα φιλικό προς την τότε κυβέρνηση.

    «Ήθελαν κάποιον μικρό για να τον έχουν του χεριού τους», κατέθεσε ο μάρτυρας.  «Με ενδιέφερε να κάνω τη δουλειά γιατί θα πληρωνόμουν. Αρχικά προσέγγισα τον Γιώργο Κουρή που ήταν φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση. Μου ζήτησε 48 ώρες και μετά μου είπε ότι ”δεν με εμπιστεύονται τα μα@@@@μένα” και ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Μετά απευθύνθηκα στον Φίλιππο Βρυώνη και μου είπε αρχικά ότι μπορεί… Του ζήτησα όμως, να πάει εκεί που έπρεπε να πάρει τις ευλογίες και μετά να πάω να πω στους Άραβες ότι βρήκα επιχειρηματία. Σε δύο τρεις μέρες μου είπε και αυτός “δεν μπορώ”.

    Το διάστημα εκείνο δεν υπήρχε άλλος καναλάρχης με κανάλι μικρής εμβέλειας που θα μπορούσα να απευθυνθώ. Τότε κυκλοφορούσε το όνομα του Χρ. Καλογρίτσα, που ήταν γνωστός ως ο κόκκινος εργολάβους και ότι ήθελε να συμμετέχει, αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και τον είδα και του είπα πήγαινε να πάρεις και εσύ τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης. Ο Καλογρίτσας μου είπε ναι θέλω, έχω μιλήσει με τα παιδιά όπως έλεγε για την κυβέρνηση και μου ζήτησε να τον φέρω σε επαφή με τον Χούρι. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, μου μετέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι ο Καλογρίτσας δεν είχε έτοιμο κανάλι ενδιαφερόταν ο Χούρι και μου είπαν ότι θα γίνει ραντεβού σε σκάφος του στο Πόρτο Χέλι με τον Καλογρίτσα».

    Ο μάρτυρας μίλησε για τα 3 εκατ. που αρχικά δόθηκαν από τον Όμιλο για την εγγυητική επιστολή του διαγωνισμού και περιέγραψε το γιατί μετά χάλασε η συμφωνία:

    «Ο Καλογρίτσας βρέθηκε σε πόλεμο επικοινωνιακό λάσπης. Το παράπονό του ήταν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είχε καμία στήριξη . Από την άλλη πλευρά έρχεται η πλευρά Χούρι και είπε ότι πήγε να κάνει δουλειά με τον Καλογρίτσα γιατί ήταν φίλος της κυβέρνησης. Η CCC υπαναχωρεί και δεν θα καταβάλει τα 17,5 εκατ. Ευρώ που αντιστοιχούσαν στην πρώτη δόση… Τα λεφτά δόθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό και υπαναχώρησε γιατί δεν είδε στο πρόσωπο Καλογρίτσα κυβερνητική στήριξη. Ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά και καταστράφηκε και η υγεία των δύο παιδιών του.

    Ο Καλογρίτσας με πρωτοβουλία του Παππά, όπως λέει ο ίδιος, επισκέφθηκαν καναλάρχες, συγκεκριμένα τον Κοντομηνά και τον Μαρινάκη και ζητούσε χρήματα για να πάρει λεφτά για την καταβολή της πρώτης δόσης. Τα ραντεβού αυτά δεν τελεσφόρησαν, γιατί έπρεπε σε αυτό το εγχείρημα ,να κρατήσει το 51% ο Καλογρίτσας… Δεν κατέβαλε τα χρήματα τελικά. Έκανα μία απέλπιδα προσπάθεια με τους Άραβες. Το θαύμα δεν έγινε δεύτερη φορά. Ο Καλογρίτσας δεν έγινε υπερθεματιστής Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε… Η αφανής εταιρεία για τα 3 ήταν Παππάς – Χουρι με εκπρόσωπο τον Καλογρίτσα. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού βρέθηκε ο Καλογρίτσας με τρία εκατ. Ευρώ που ήταν από την εγγυητική επιστολή. Πήγα για να πληρωθώ και να πάρω την αμοιβή μου που ήταν 300.000 ευρώ. Ο Καλογρίτσας δεν είχε υποχρέωση να επιστρέψει τα λεφτά στους Άραβες… Του είπα δώσε μου τα λεφτά που μου χρωστάς και μου είπε ότι τα ξόδεψα για το Ντοκουμέντο και έχω δώσει και παραπάνω . Τότε αρχίζει η ιστορία με τη CCC.Συμβιβάστηκα έπαιξα και έχασα και δεν πήρα χρήματα», ανέφερε ο μάρτυρας.

    Απών ο Παππάς – Η δήλωση Καλογρίτσα

    Από το Ειδικό Δικαστήριο απουσίαζε και σήμερα ο Νίκος Παππάς. Μέσω των δικηγόρων του δήλωσε στους δικαστές αθώος.

    Αντίθετα παρών ήταν Χρήστος Καλογρίτσας. Ο δικηγόρος του διάβασε την εξής δήλωση του στους δικαστές:

    «Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.

    Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν.

    Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

    Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Παππάς: Η δίωξή μου είναι πολιτική

    Ειδικό Δικαστήριο: Απόντες Παππάς-Καλογρίτσας στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες

     



    ΣΧΟΛΙΑ