• Κοινωνία

    Ειδικό Δικαστήριο: Απόντες Παππάς-Καλογρίτσας στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες

    Νίκος Παππάς - Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς – Χρήστος Καλογρίτσας


    Δεν εμφανίστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο ούτε ο Νίκος Παππάς ούτε ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στην πρώτη συνεδρίαση, εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους που θα τους υπερασπιστούν.

    Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω γραπτής δήλωσης του στους δημοσιογράφους, αφήνει να διαφανεί ότι θα είναι απών, καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

    Στη δήλωσή του, αφού χαρακτηρίζει τη δίωξη του πολιτική, καταφέρεται σε βάρος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ο οποίος , όπως λέει “προσβάλλει βάναυσα με πρωτοβουλία και ευθύνη του τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα και εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη”.

    Και συνεχιζει:

    “Σεβόμενος σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δεν θα συμβάλλω σε αυτήν την εργαλειοποίηση.

    Η δίωξή μου είναι πολιτική.

    Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

    Ως Υπουργός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλα ώστε να μπει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, να μπει τέρμα στην ασυδοσία και για πρώτη φορά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

    Αυτήν την αλήθεια, καμία δίωξη δεν μπορεί να την κρύψει».

    Ο υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δικάζεται από σήμερα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που κατέληξε σε φιάσκο και ακύρωση του από το Συμβούλιο της Επικρατείας..

    Σε βαθμό πλημμελήματος είναι η κατηγορία που αντιμετωπίζει: παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση με σκοπό να προσπορίσει παράνομο   όφελος στον εαυτό του και σε άλλους, βλάπτοντας τρίτους.

    Για συνέργεια στην παραπάνω πράξη δικάζεται ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας.

    Από τις δικές του καταγγελίες σε βάρος του τότε υπουργού  βρέθηκαν αμφότεροι κατηγορούμενοι.

    Ή πρώτη μέρα

    Λιγότερο από 1 ώρα διήρκησε η πρώτη συνεδρίαση του 5ου Ειδικού Δικαστηρίου της μεταπολίτευσης.

     Οι Γ.Μαντζουράνης, Θ.Μαντάς και ο Β.Γεωργακόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης του Ν.Παππά ενημέρωσαν το Δικαστήριο ότι ο πρώην υπουργός θα εκπροσωπείται από αυτούς στη δίκη.

    “Δεν θα υποβάλουμε καμία ένσταση. Πρόθεση του εντολέα μας  είναι να αθωωθεί επί της ουσίας”, δήλωσε στο Δικαστήριο ο κ.Μαντζουράνης.

    Ο δικηγόρος του επίσης απόντα  Χρ.Καλογρίτσα αιτήθηκε από το Δικαστήριο να μην αρχίσουν σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων καθώς , όπως έίπε,   ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Ανδρ.Λοβέρδος “απουσιάζει στο εξωτερικό και θα επιθυμούσε να είναι παρών στην εξέταση του μάρτυρα ώστε να υποβάλει ερωτήσεις”.

    Το αίτημα έγινε δεκτό , η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη  22 Νοεμβρίου, με την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να στέλνει μήνυμα στις 2 πλευρές :

    ” Τούτο το Δικαστήριο προηγείται όλων των άλλων υποχρεώσεων μας. Αυτό είμαι μία υπόμνηση ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί άλλη συνεδρίαση για κανένα λόγο.”

    Λίγα λεπτά αργότερα, “αναστάτωση” προκλήθηκε στο ακροατήριο όταν η πρόεδρος έθεσε το ενδεχόμενο συνεδρίασης του Δικαστηρίου και τα… Σάββατα, καθώς στην ίδια δικαστική αίθουσΑ γίνεται το Ειδικό Δικαστήριο και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Δεκαέξι είναι οι μάρτυρες στο κατηγορητήριο, με πρώτο τον Κυριάκο Τόμπρα. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης.

    Οι δικηγόροι του Ν.Παππά πρότειναν ως μάρτυρες υπεράσπισης την Όλγα Γεροβασίλη και τον  Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ο εργολάβος  Καλογρίτσας επιφυλάχθηκε, δια του δικηγόρου του, να προτείνει τους δικούς του μάρτυρες υπεράσπισης .

    “Το κατηγορώ”

    Ο Χρήστος Καλογρτσας κατήγγειλε τον τότε υπουργό ότι
    “έστησε εικονική σύμβαση με κατασκευαστικό όμιλο για να εξασφαλιστούν (αρχικά) τα 3 εκατ.ευρώ της
    εγγυητικής επιστολής  για τη συμμετοχή της εταιρείας Καλογρίτσα  στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016”.

    “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε το δικό του κανάλι”, ισχυρίζεται ο επίδοξος καναλάρχης.

    Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, στο παραπεμπτικό του βούλευμα, υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

    Σε αυτήν η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε:

    «Ο Νίκος Παππάς ενήργησε προς όφελος του κόμματος του, της τότε κυβέρνησης και του ίδιου ως υπουργού, αν και είχε την υποχρέωση να ασκεί την εξουσία του προς όφελος όλου του λαού. Αντί δε να περιφρουρήσει τον υγιή, ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό μεταξύ όλων όσων μετείχαν στο διαγωνισμό, τηρώντας ίσες αποστάσεις από αυτούς, έθιξε αυτόν, διευκολύνοντας την  οριστική υπερθεματίστρια εταιρεία Τοξότης να ανεύρει τα χρήματα που απαιτούνταν για την καταβολή της πρώτης δόσης.»

    Διαβάστε επίσης

    Υπόθεση Πάτρας: Στις 9 Ιανουαρίου η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου



    ΣΧΟΛΙΑ