• Real Estate

    Trade Estates: Χαρτοφυλάκιο 300 εκατ. έως το τέλος του χρόνου – Ο δρόμος προς το Χ.Α.

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Trade Estates από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τον όμιλο Φουρλή να το έχει καταθέσει από τις 8 Αυγούστου.

    Η ΑΕΕΑΠ έχει λάβει ερωτήσεις από την Επιτροπή επί του ενημερωτικού, ενώ ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει το ύψος των προς άντληση κεφαλαίων από την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε τον αριθμό και την τιμή των μετοχών που θα διατεθούν σε δημόσια προσφορά. Όπως είπε χθες στην τηλεδιάσκεψη των χρηματιστηριακών αναλυτών ο Βασίλης Φουρλής, η Trade Estates θα ξεκινήσει τη διαδικασία της προετοιμασίας για την ΙΡΟ από τον Νοέμβριο, έτσι ώστε αυτή να λάβει χώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2023, οπότε και εκπνέει η προθεσμία της εισαγωγής. Πάντως, στόχος του ομίλου είναι να μην εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, κάτι που θα κριθεί και από τις συνθήκες στις αγορές.

    Απόσχιση μετά την ΙΡΟ

    Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση, με το ύψος της ΑΜΚ να μην ξεπερνά κατά εκτιμήσεις τα 100 εκατομμύρια ευρώ, η Trade Estates θα αποσχιστεί από τον όμιλο, ούτως ώστε να μη συνδέεται με τη λιανεμπορική δραστηριότητα της Fourlis και να αποτελέσει ξεχωριστό επενδυτικό καταφύγιο. Όπως έχει ειπωθεί, το management θα εκλέγεται από τους μετόχους (στους μεγαλύτερους των οποίων θα ανήκει βέβαια η οικογένεια Φουρλή) και δε θα είναι απαραίτητα μέλη της Fourlis.

    Σχεδιάζοντας επενδύσεις 250 εκατομμυρίων σε ορίζοντα πενταετίας, η Trade Estates διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 288 εκατ. ευρώ – συμπεριλαμβανομένων προκαταβολών για νέες εξαγορές –, έχοντας επικεντρωθεί σε μεγάλες αποθήκες και εμπορικά πάρκα. Στις συγκεκριμένες επενδύσεις ανήκει και η ανάπτυξη retail park στο Ελληνικό, έργο περί των 55 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, η αξία των ακινήτων της εταιρείας θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα 300 εκατομμύρια.

    Επιπλέον, μέχρι την ΙΡΟ δεν αναμένεται η είσοδος δεύτερου στρατηγικού επενδυτή στην Trade Estates, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει ήδη αποφασιστεί να εισέλθει η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, με ποσοστό 12%. Το ποσοστό αυτό θα φτάσει η Autohellas όταν ολοκληρωθεί η εισφορά του ακινήτου 45,4 στρεμμάτων εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στη Βαμβακιά Ελευσίνας, οικόπεδο στο οποίο η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει κτίριο logistics.



    ΣΧΟΛΙΑ