ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τους γονείς και την αδελφή του 24χρονου που άνοιξε πυρ στο κέντρο της Κρακοβίας ταυτοποίησε η πολωνική αστυνομία ως τους τρεις ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι του. Πρόκειται για ξεχωριστό εύρημα από την επίθεση του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Βρετανός υπήκοος.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική. Οι αρχές ερευνούν τα κίνητρα του ενόπλου, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς και νοσηλεύεται υπό κράτηση. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, οι τραυματίες ανέρχονται σε 16, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί και ο ίδιος ο δράστης.
Πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση
Γύρω στις 15:00 τοπική ώρα, ο ένοπλος μπήκε με αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, τη Rynek Główny, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον περαστικών μέσα από το όχημα. Κάτοικοι και επισκέπτες έτρεξαν να βρουν καταφύγιο σε καταστήματα και γειτονικούς δρόμους. Πυρά δέχθηκε και συρμός του τραμ, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι της καμπίνας του οδηγού. Ο οδηγός και οι επιβάτες διέφυγαν χωρίς τραυματισμό.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της πολωνικής αστυνομίας, Μάρεκ Μπορόν, η ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς άρχισε περίπου τρία λεπτά μετά την πρώτη ειδοποίηση. Ο 24χρονος τραυματίστηκε και συνελήφθη κοντά στη διασταύρωση των οδών Ντιέτλα και Στραντόμσκα. Ο Τουσκ εκτίμησε ότι η ταχύτητα της επέμβασης απέτρεψε βαρύτερο απολογισμό.
Βίντεο που επαλήθευσε η ομάδα BBC Verify δείχνει έναν αστυνομικό να πλησιάζει τον ύποπτο, ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος, να πυροβολεί επανειλημμένα και στη συνέχεια να καταρρέει. Οι δύο τραυματίες αστυνομικοί είναι οι Γιάκουμπ Κούλικ και Άρτουρ Μοράνσκι. Ο ένας έφερε τρία τραύματα από σφαίρες. Σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η κατάσταση και των δύο ήταν σταθερή μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Έξι νεκροί στην πλατεία, τρεις σοροί στο σπίτι
Από τους πυροβολισμούς στην Κρακοβία σκοτώθηκαν τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των νεκρών είναι τρεις Πολωνές και ένας Βρετανός υπήκοος. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκκρεμούσε η ταυτοποίηση δύο θυμάτων. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται πέντε αλλοδαποί, από την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Ρωσία.
Στο σπίτι του υπόπτου, στην πόλη Οστρόβιετς Σβιεντοκσίτσκι, οι αστυνομικοί εντόπισαν τις σορούς δύο γυναικών, 21 και 52 ετών, και ενός άνδρα 53 ετών. Εκπρόσωπος της πολωνικής αστυνομίας επιβεβαίωσε στον σταθμό RMF FM ότι πρόκειται για την αδελφή και τους γονείς του 24χρονου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι σοροί έφεραν τραύματα που εκτιμάται προκαταρκτικά ότι προκλήθηκαν από πυροβολισμούς. Οι συνθήκες των θανάτων παραμένουν υπό διερεύνηση.
Στο μικροσκόπιο τα κίνητρα του 24χρονου
Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάρτσιν Κιερβίνσκι, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο ύποπτος είχε επηρεαστεί από ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές ιδέες. Το κίνητρο παραμένει υπό διερεύνηση και η αστυνομία εκτιμά ότι ο 24χρονος ενήργησε μόνος.
Κατά την επίθεση φορούσε ρούχα στρατιωτικού τύπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, διέθετε άδεια οπλοκατοχής και στο όχημά του βρέθηκαν επιπλέον όπλα και πυρομαχικά. Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι ο 24χρονος δεν είχε υπηρετήσει στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. Ειδικό κλιμάκιο έλεγξε το αυτοκίνητο για εκρηκτικά.
Μαρτυρίες από την πλατεία
Ο Τζόναθαν Μπάλσοου, από το Ίπσουιτς, βρισκόταν έξω από τη Βασιλική της Παναγίας με τη σύντροφό του όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Όπως περιέγραψε στο BBC, μπήκαν στην εκκλησία από πλαϊνή πόρτα και κρύφτηκαν μαζί με άλλους ανθρώπους. Ο ίδιος υπολόγισε ότι άκουσε περισσότερους από 20 πυροβολισμούς. Η Κέιτλιν Σάσμπι, από το Νιούκαστλ, άκουσε τα πυρά από το ξενοδοχείο της, όπου το προσωπικό ζήτησε από τους επισκέπτες να παραμείνουν στα δωμάτιά τους.
Ο 32χρονος μουσικός Ντάνιελ Βόλνε περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και περαστικούς που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες. Η αστυνομία απέκλεισε τμήματα της πλατείας και των γύρω δρόμων για τη συλλογή στοιχείων, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας ανακοινώθηκαν και στη Βαρσοβία.
Διήμερο εθνικό πένθος στην Πολωνία
Στην Πολωνία κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τις 8 και 9 Νοεμβρίου, ενώ στην Κρακοβία, με απόφαση του δημάρχου Λούκας Γκιμπάλα, το πένθος θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ εξέφρασε τη θλίψη του και την αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Πολωνία, ενώ συλλυπητήρια εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ. Την επίθεση καταδίκασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πολωνία Τομ Ρόουζ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας έκανε λόγο για τραγωδία με αντίκτυπο πέρα από τα σύνορα της Πολωνίας, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Διαβάστε επίσης
Δένδιας: Τρία KC-390 και Διοίκηση Διαστήματος για την Πολεμική Αεροπορία
Στενά του Ορμούζ: Δύο τάνκερ στις φλόγες από νάρκες, σύμφωνα με το IRNA
Νέα Ζηλανδία: Θρίλερ στις εκλογές – Σχεδόν ισόπαλοι Εθνικό Κόμμα και Εργατικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: 90 προτεραιότητες έως τις κάλπες, σταθερό 3% στον εξωδικαστικό και παράταση των μειωμένων τιμών σε 1.000 προϊόντα
- Φέσσας – Μάνος – Στασινόπουλος: Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής αγάπησαν ξανά το Χρηματιστήριο
- Δένδιας: Τρία KC-390 και Διοίκηση Διαστήματος για την Πολεμική Αεροπορία
- Αλέξανδρος Τομπάζης – Ο δημιουργός που πίστευε ότι αρχιτεκτονική χωρίς καρδιά δεν μπορεί να υπάρξει
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.