• Real Estate

    Trade Estates: Ανοιχτό το ενδεχόμενο carve out της Fourlis μετά τη δημόσια προσφορά

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εκχώρησης μετοχών που διακρατά ο όμιλος Φουρλή στην Trade Estates ο Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Fourlis.

    Όπως σχολίασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γιώργος Αλεβίζος, ένα μερικό carve out είναι συνηθισμένο από την πλευρά του βασικού μετόχου, κατά τη διάρκεια της εισαγωγής θυγατρικής εταιρείας σε οργανωμένη αγορά. Ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν εξετάζεται να λάβει χώρα φέτος, «αλλά ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας άλλος χρόνος». Στόχος για τη Fourlis είναι η συμμετοχή στην ΑΕΕΑΠ να μην ξεπερνά το 50%, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κι ένα σεβαστό ποσοστό ελεύθερης διασποράς (η νομοθεσία για τις ΑΕΕΑΠ ορίζει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 25%)

    Με ποσοστό 12% συμμετέχει στην εταιρεία ακινήτων η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, έχοντας εισφέρει και ένα ακίνητο στο Θριάσιο Πεδίο, στο οποίο θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις logistics. Ο κ. Φουρλής διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν διεξάγονται συζητήσεις με άλλους επενδυτές εκτός της Autohellas για απόκτηση ποσοστού στην εταιρεία, ωστόσο «τίποτα δεν αποκλείεται».

    Προτεραιότητα για τη διοίκηση, όπως επεσήμανε, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής απόφασης για την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο. «Προσφέρουμε ελκυστικό προϊόν και είναι σημαντικό η ΙΡΟ να στεφθεί με επιτυχία», συμπλήρωσε ο κ. Αλεβίζος. Επόμενο βήμα θα είναι η απόσχιση της Trade Estates από τη Fourlis, ούτως ώστε αφενός να μη συνδέεται με τη λιανεμπορική δραστηριότητα, αφετέρου να ξεκλειδωθούν σημαντικές αξίες για τους μετόχους και των δύο εισηγμένων. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο φαίνεται ότι θα λάβει χώρα εντός του Οκτωβρίου, «σίγουρα μέχρι τέλους του χρόνου», ενώ η δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου είναι θέμα ημερών. Από την ΑΜΚ, εκτιμάται ότι η εταιρεία θα αντλήσει 70 έως 100 εκατ. ευρώ.

    Κοντά σε τελική συμφωνία για την απόκτηση του Smart Park

    Θέμα ημερών όμως είναι και η θετική κατάληξη των συνομιλιών της Trade Estates με την επίσης εισηγμένη Reds θυγατρική του Ελλάκτωρα – για την απόκτηση του Smart Park στα Σπάτα. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι προχωράμε τις επενδύσεις και σύντομα ένα έργο που δουλεύουμε θα δει το φως της δημοσιότητας, είναι η απόκτηση του Smart Park. Είμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Reds σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξέρουμε να θα υπάρξει συμφωνία. Αν συμφωνήσουμε θα φανούν τα αποτελέσματα της εξαγοράς στα μεγέθη της Trade Estates», είπε ο Βασίλης Φουρλής.

    Αν η εξαγορά συμφωνηθεί προτού λάβει χώρα πριν τη δημόσια προσφορά της ΑΕΕΑΠ, τότε η Trade Estates θα εισαχθεί στο ταμπλό με αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων μεγαλύτερη των 600 εκατ. ευρώ, καθώς το εμπορικό πάρκο της Reds αποτιμάται σε αξία άνω των 100 εκατομμυρίων.

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates είχε αξία 329 εκατομμυρίων ευρώ και περιλάμβανε 12 ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τ.μ. και ενός υπό ανάπτυξη ακινήτου.

    Σύμφωνα με το πλάνο επενδύσεων για logistics και τα Top Parks που αναπτύσσει η εταιρεία ακινήτων, το portfolio της θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 και η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια θα έχει αυξηθεί από τα 250.000 τετραγωνικά μέτρα σε 500.000 τ.μ.

    Διαβάστε επίσης

    Trade Estates: Καθαρά κέρδη 13,4 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2023

    Με ατμομηχανή την ΙΚΕΑ το επόμενο βήμα της Fourlis

    Fourlis: Στα 246,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εξάμηνο – Πτώση 48,6% στα καθαρά κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ