• Business

    Fourlis: Στα 246,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εξάμηνο – Πτώση 48,6% στα καθαρά κέρδη

    • NewsRoom
    Βασίλης Φουρλής

    Βασίλης Φουρλής, Trade Estates


    Σημαντική αύξηση στα κέρδη EBITDA (OPR) και EBIT λόγω λειτουργικής μόχλευσης κατέγραψε ο όμιλος Fourlis στο εξάμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τα καθαρά κέρδη ωστόσο να μειώνονται κατά 48,6% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Fourlis, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16% κατά το Α’ εξάμηνο του ’23 έναντι του Α’ εξαμήνου του ’22 και ανήλθαν σε €246,7 εκ. από €212,6 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων της Intersport Turkey και της TAF, οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το Α’ εξάμηνο του ’23 αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση.

    Το περιθώριο Μικτού Κέρδους διατηρήθηκε σταθερό στο 45,6% κατά το Α’ εξάμηνο ’23, κοντά στο επίπεδο του περυσινού Α’ εξαμήνου.

    Αξιοσημείωτη αύξηση κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR) κατά 76,1% φτάνοντας τα €17,1 εκ. έναντι €9,7 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν σημαντικά κατά 39,2% κατά το Α’ εξάμηνο του ’23 στα €10,9 εκ. από €7,8 εκ. στο Α’ εξάμηνο του ‘22.

    Ο καθαρός δανεισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ανήλθε σε €110,3 εκ. κατά το Α’ εξάμηνο του ’23 μειωμένος έναντι €123,5 εκ. το Α’ εξάμηνο του ’22, ενώ ο καθαρός δανεισμός που αφορά στην
    δραστηριότητα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία “Trade Estates ΑΕΕΑΠ” ανήλθε σε €119,3 εκ. το Α’ εξάμηνο του ’23 από € 89 εκ. το Α’ εξάμηνο του ’22 και € 98,8 εκ. τη χρήση του ’22, λόγω νέων επενδύσεων.

    Τα κέρδη προ φόρων (PBT) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 66,7% φτάνοντας τα € 2,1 εκ. τα Α’ εξάμηνο του ‘23 έναντι €1,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά τα υψηλότερα έξοδα τόκων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

    Τα Κέρδη μετά Φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε € 1,8 εκ. το Α’ εξάμηνο του ’23 έναντι €2,5 εκ. το Α’ εξάμηνο του ’22 (πτώση 48,6%), ενώ το περιθώριο κερδών μετά φόρων διαμορφώθηκε στο 0,7% το Α’ εξάμηνο του ’23 από 1,2% το Α’ εξάμηνο του ’22.

    Σύμφωνα με την Fourlis, «τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου ’23 του Ομίλου Fourlis υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου και την επιτυχή εφαρμογή του πλάνου μετασχηματισμού του.

    Οι στρατηγικές μας πρωτοβουλίες, οι επενδύσεις και η δέσμευσή μας για ποιότητα και εξαιρετική εξυπηρέτηση και εμπειρία πελάτη, μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις αναδυόμενες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Κατά το Α’ εξάμηνο του 2023, συνεχίσαμε τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου λιανικής του Ομίλου σε ολόκληρη τη γεωγραφική του περιοχή, ενώ οι επενδύσεις μας πίσω από την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας σε logistics, στην πολυκαναλική προσέγγιση και ψηφιοποίηση, ενίσχυσαν περαιτέρω την παρουσία μας στην αγορά».

    Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για την δημόσια προσφορά (IPO) της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα. Αυτή η στρατηγική απόφαση θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία των εμπορικών δραστηριοτήτων, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αναπτυξιακή μας τροχιά.

    Η ισχυρή απόδοση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στο λιανικό εμπόριο και οι επενδύσεις μας έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν λειτουργική μόχλευση (operating leverage). Αυτή η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές, θα οδηγήσoυν στην συστηματική δημιουργία κερδοφόρας ανάπτυξης και αξίας για τους μετόχους μας».

    Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Fourlis



    ΣΧΟΛΙΑ