• Real Estate

    ΤΑΙΠΕΔ: Πότε κλείνουν τα deals με Μελισσανίδη και Μήτση

    Δημήτρης Μελισσανίδης, Επιχειρηματίας - Σταύρος Μήτσης, Επικεφαλής Mitsis Hotels Group

    Δημήτρης Μελισσανίδης, Επιχειρηματίας – Σταύρος Μήτσης, Επικεφαλής Mitsis Hotels Group


    Ορόσημο για τρεις σημαντικές συμφωνίες με επενδυτές είναι το προσεχές εξάμηνο για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αναμένεται να αλλάξουν χέρια – μέσω πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης – μεγάλα ακίνητα του δημοσίου.

    Η αρχή γίνεται με το ακίνητο της ιαματικής πηγής Καμμένων Βούρλων, για το οποίο ανακηρύχθηκε πλειοδότης ο όμιλος Μήτση στις αρχές Ιανουαρίου.

    Όπως αναφέρει το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2023, αφού έχει υποβληθεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται η απόφαση.

    Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα.

    Βάσει του διαγωνισμού, η Mitsis Hotels υποχρεούται να θέσει σε λειτουργία και πάλι τα δύο ακόμη ξενοδοχεία που βρίσκονται στο ακίνητο, με στόχο την ανάδειξη των Καμμένων Βούρλων σε προορισμό ιαματικού τουρισμού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Το σχέδιο του ομίλου προβλέπει επένδυση 50 εκατομμυρίων σε έκταση 474,5 στρεμμάτων.

    Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, θα ανακαινιστούν ριζικά οι εγκαταστάσεις του υφιστάμενου ιστορικού 5άστερου Galini Wellness Spa & Resort, ενώ θα επαναλειτουργήσουν τα εγκαταλελειμμένα «Ράδιον», «Θρόνιον», «Ασκληπιός» και «Ιπποκράτης».

    Στο σχέδιο ανήκει επίσης η αναβάθμιση της αναγνωρισμένης ιαματικής πηγής «Γεωργαλά», η βελτίωση και συντήρηση των χώρων πρασίνου και των πεζόδρομων, ο επανασχεδιασμός του παραθαλάσσιου μετώπου μέσω της κατασκευής πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου και παραλιακού πάρκου.

    Το μεγάλο ολυμπιακό ακίνητο στον Μελισσανίδη

    Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη μακροχρόνια μίσθωση του Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου στον όμιλο Μελισσανίδη και συγκεκριμένα στην κυπριακή Aplekton Holdings.

    Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει προωθηθεί για υπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς και τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, η υποβολή του φακέλου του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, με προβλεπόμενο οικονομικό κλείσιμο στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

    Η έκταση του ακινήτου φτάνει τα 1.000 στρέμματα, αλλά προς αξιοποίηση είναι τα 590 στρέμματα.

    Από το ΤΑΙΠΕΔ προτείνεται αξιοποίηση με χρήσεις γης θεματικού πάρκου-αναψυχής, που επιτρέπουν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε έκταση 426 στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταρτιστεί το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την ανάπτυξη των παρακάτω Ζωνών: Χρήση «Θεματικό Πάρκο-Αναψυχή» συνολικής έκτασης 426.517 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 0.11, Ζώνη Δασικής Προστασίας έκτασης 120.424 τ.μ. (αδόμητη) και Χρήση «Εγκαταστάσεις Πρόσβασης-Στάθμευσης» συνολικής έκτασης 42,5 τ.μ. (αδόμητη).

    Το 2014 είχε ξεκινήσει ακόμα μία προσπάθεια εκμίσθωσης του ακινήτου. Τότε, τρεις εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και η Dimand.

    Οι Ολλανδοί στον Ταύρο

    Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, ακολουθεί η ολοκλήρωση της πώλησης του πρώην ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στο Μοσχάτο στους Ολλανδούς επενδυτές της MRP Development.

    Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί ο φάκελος του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προετοιμάζεται το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, καθώς και το οικονομικό κλείσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Στο ακίνητο βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεώτερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ..

    Στο ακίνητο σχεδιάζεται συγκρότημα με εμπορικές χρήσεις και κατοικίες, αν και η δημοτική αρχή επιχείρησε να παγώσει την πώληση του ακινήτου, ούτως ώστε να αποδοθεί στο δήμο Ταύρου – Μοσχάτου.

    Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960 στο κτίριο αυτό στεγάζονταν οι υπηρεσίες συσσιτίου για τους πρόσφυγες, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αυτό το κτίριο το ΕΑΜ είχε στεγάσει τα κοινωνικά συσσίτια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο νέος οδικός χάρτης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης

    Ελληνική πρωτιά στις τιμές των Airbnb

    Orilina Properties: Αυτή είναι η επένδυση των €80 εκατ. στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ