• Real Estate

    Ελληνική πρωτιά στις τιμές των Airbnb


    Πανευρωπαϊκή πρωτιά στις τιμές των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατέγραψε το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα, που σέρνει το άρμα ανάπτυξης του Airbnb στη γηραιά ήπειρο.

    Τα έσοδα ανά δωμάτιο στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονταν το καλοκαίρι από 62 έως και 156 ευρώ, με κορυφαία αγορά στην Ευρώπη την Ελλάδα, που έπιασε την υψηλότερη τιμή. Ακολούθησε η Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο (με 148 ευρώ ανά διανυκτέρευση) και η Ελβετία (με 135 ευρώ), ενώ και στις τέσσερις αυτές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), τα υψηλά έσοδα τροφοδοτήθηκαν από τους οικοδεσπότες που ήταν σε θέση να χρεώνουν υψηλές τιμές καταλυμάτων.

    Με τιμές που ξεπέρασαν ακόμα και τα 200 ευρώ τη βραδιά, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία και η Ελλάδα ήταν οι τέσσερις πιο ακριβές χώρες για διαμονή σε βραχυχρόνια καταλύματα αυτό το καλοκαίρι.

    Επίσης, η Ελλάδα κατατάχθηκε 9η το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου ως προς την πληρότητα, η οποία κινήθηκε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο,πάνω από το 65%. Πρώτη ήρθε η Πορτογαλία, με πληρότητα περίπου 75% και ακολούθησαν η Ολλανδία, η Γερμανία και η Κροατία.

    Οι Αμερικανοί γεμίζουν σχεδόν το 1/5 των Airbnb

    Κερδισμένη βγήκε η χώρα από τις αφίξεις των Αμερικανών. Περισσότερο από το 15% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν κλεισμένο από Αμερικανούς επισκέπτες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο top 5 των αγορών αυτών. Σε αριθμούς, οι Αμερικανοί αποτελούσαν το 17% των διαμονών σε Airbnb φέτος το καλοκαίρι, ενώ γενικά προτιμήθηκε η δυτική Ευρώπη. Πρώτες ήρθαν η Ιρλανδία (23%), η Ελβετία (20%) και η Ιταλία (18%), ενώ οι χώρες όπου οι Αμερικανοί είχαν το χαμηλότερο ποσοστό παραμονής ήταν η Σουηδία (7%), η Φινλανδία (6%) και η Γαλλία (6%).

    Ειδικά τον Ιούλιο του 2023, τον μήνα κατά τον οποίο καταγράφεται η υψηλότερη ζήτηση στην Ελλάδα, η μέση ημερήσια τιμή έφτασε τα 234 ευρώ, ενώ καταχωρημένη στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχείας ενοικίασης ήταν 136.800 καταλύματα. Οι διανυκτερεύσεις ήταν περισσότερες κατά 35% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου μετά από τη Γαλλία.

    Τα στοιχεία του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου δείχνουν ότι η φετινή χρονιά έχει την ίδια δυναμική με το 2022, οπότε η Ελλάδα βρέθηκε στην πέμπτη θέση της Ευρώπης, με την τιμή κάθε ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαμορφώνεται σε 203 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

    Θυμίζουμε ότι το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αλλάζει, με την επιβολή ΦΠΑ 13% σε όσους εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και φόρο διαμονής σε 170.000 ακίνητα, ρυθμίσεις που θα ενεργοποιηθούν την Πρωτοχρονιά του 2024 και αναμένεται να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα.

    Έτος ρεκόρ για την Ευρώπη

    Εν γένει, η πανευρωπαϊκή αγορά κατέρριψε το ρεκόρ «παραγωγικότητας» φέτος το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στην γηραιά ήπειρο παρουσίασαν άνευ προηγουμένου ζήτηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά ο Αύγουστος πέτυχε νέο ρεκόρ 53,7 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, οι περισσότερες διανυκτερεύσεις που έχουν καταγραφεί σε μηνιαία βάση.

    Για πρώτη φορά φέτος στην Ευρώπη, η αύξηση της προσφοράς ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης, με 7,7% περισσότερες διανυκτερεύσεις από τον περασμένο Αύγουστο. Η μέση ημερήσια τιμή αυξήθηκε κατά 14,7% σε ετήσια βάση και κατά 33,7% σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 23,6% σε ετήσια βάση και κατά 36% από το 2019, έτος ορόσημο.



    ΣΧΟΛΙΑ