ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις τάσεις της ευρωπαϊκής φιλοξενίας, που αναγνωρίζει ότι οι ταξιδιώτες πληρώνουν περισσότερο για εμπειρίες που συνδυάζουν τοπική γαστρονομία, αγροτουρισμό και σεβασμό στο περιβάλλον, επιχειρούν να ενσωματώσουν στα επιχειρηματικά τους μοντέλα οι Έλληνες ξενοδόχοι. Η καθετοποίηση – από την παραγωγή μέχρι το πιάτο – γίνεται κλειδί διαφοροποίησης και προστιθέμενης αξίας, ενώ το αγροτουριστικό προϊόν ανοίγει νέα κανάλια εσόδων.
Ένας από τους επενδυτές που θέλει να βάλει γεωργικά γυαλιά είναι οι επικεφαλής της Όνυξ, η οικογένεια Ζησιάδη, που επενδύει 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού και αγροτουριστικού θερέτρου στη Σάνη Χαλκιδικής, συνδυάζοντας φιλοξενία, πολιτισμό και αγροδιατροφική δραστηριότητα σε ένα ενιαίο οικοσύστημα.
Το σχέδιο δεν περιορίζεται σε ξενοδοχειακές υποδομές: προβλέπει γήπεδα τένις, padel, mini-soccer, θέατρο, εκθεσιακό μουσείο και βοτανικό κήπο, ενώ συμπεριλαμβάνει οινοποιείο, αποστακτήριο και εργαστήριο μελισσοκομίας.Σχεδιάζονται οπωρώνες, αμπελώνες, μελίσσια και θερμοκήπια, ενώ μια μονάδα γεωθερμίας θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών, προσδίδοντας οικολογικό χαρακτήρα και εξοικονομώντας κόστος. Στόχος της εταιρείας είναι η βιολογική διαχείριση καλλιεργειών, με παραγωγή και εμπορία «καθαρών» προϊόντων – από δημητριακά και φρούτα μέχρι εσπεριδοειδή, ελαιώδη και καρυκευτικά φυτά – που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα της ΕΕ και των αναπτυγμένων αγορών. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης δενδροφύτευση περίπου 6.000 ριζών στις ιδιόκτητες εκτάσεις, με στόχο την αναβάθμιση και βιώσιμη αξιοποίηση του περιβάλλοντος.
Η εταιρεία του Μήτση
Ο Σταύρος Μήτσης φαίνεται ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο… εκτός τουρισμού. Πρόσφατα, ιδρύθηκε η Aegean Vertical Farming, νέα εταιρεία η οποία όπως υποδηλώνει και το όνομα, θα δραστηριοποιηθεί στην υψηλής τεχνολογίας γεωργία. Με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, η εταιρεία στοχεύει στην καλλιέργεια φυλλωδών και μίσχων λαχανικών, τη διάθεση νωπών φρούτων και λαχανικών στο λιανικό εμπόριο, καθώς και σε υπηρεσίες συσκευασίας, αποθήκευσης και πειραματικής ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων.
Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει τη διάθεση του ομίλου να επενδύσει σε έναν κλάδο με αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικά και βιώσιμα προϊόντα, αξιοποιώντας γνώσεις και υποδομές του οικογενειακού brand. Η Mitsis Hotels έχουν αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 23 ξενοδοχείων, δυναμικότητας άνω των 7.000 δωματίων, σε Αθήνα, Κρήτη, Καμένα Βούρλα, Κω και Ρόδο, και μετρά περισσότερα από 45 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Σε ετήσια βάση, φιλοξενούν πάνω από 433 χιλιάδες ταξιδιώτες και απασχολούν 4.800 εργαζομένους.
Αυτός που έδειξε το δρόμο είναι ο Ανδρέας Μεταξάς του συνεπώνυμου ομίλου. Το Metaxa Hospitality Group εφαρμόζει αναγεννητική διαχείριση τοπίου, πιστοποιημένη βάσει του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιολογική Γεωργία, σε περίπου 2.000 στρέμματα — μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην Ευρώπη.
Σε δύο χρόνια, η εταιρεία κατάφερε να αναγεννήσει 40 στρέμματα αγροτικής γης, παράγοντας περίπου 50 τόνους βιολογικών νωπών λαχανικών και φρούτων, που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία του ομίλου στην Κρήτη και τη Σαντορίνη. Οι εκτάσεις έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές αναγεννητικές σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο For All – Organic Active Action, μια πρωτιά για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Με το πρόγραμμα «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία», καλλιεργούνται 75 είδη βιολογικών φρούτων, λαχανικών και βοτάνων, ενώ η ιδιοπαραγωγή ανέρχεται σε 6,8 τόνους. Ο Μεταξάς εισάγει νέους όρους στην τουριστική αγορά, όπως regeneration και regenerative hospitality, με στόχο να δημιουργήσει ένα μοντέλο όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν και η αγροδιατροφή συνδέεται άμεσα με τη γαστρονομία, προσφέροντας στον επισκέπτη μια εμπειρία «από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Αγροτικά προϊόντα στο Costa Navarino
Η Costa Navarino συνεχίζει να επενδύει στην ανάδειξη του μεσσηνιακού τοπίου και της αγροδιατροφικής κληρονομιάς, μέσω και της σύμπραξη της ΤΕΜΕΣ και της Premia Properties, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το κοινό έργο αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου 4.000 τ.μ. στα Navarino Vineyards. Στόχος είναι η παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στη Μεσσηνία. Εκτός αυτού βέβαια, στο Costa Navarino υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη: πάνω από 6.900 ελαιόδεντρα έχουν ήδη μεταφερθεί και επαναφυτευτεί, με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%, ενώ στις εγκαταστάσεις έχουν προστεθεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ενδημικά φυτά και θάμνοι, σε μια προσπάθεια προστασίας της τοπικής βιοποικιλότητας. Η αγροδιατροφική ταυτότητα ενισχύεται και μέσα από τη σειρά Navarino Icons, που περιλαμβάνει προϊόντα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις της Μεσσηνίας, ελιές Καλαμών, μέλι με κηρήθρα και παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ψευδοκράτος: Νίκη του Τουφάν Ερχιουρμάν και ήττα του Τατάρ δείχνουν τα exit polls
- Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ανοιχτή στη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Ισραήλ: Διακόπτει προσωρινά την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
- Οκτώ στους δέκα Έλληνες επενδυτές προτιμούν τη βεβαιότητα αντί του ρίσκου
