• Real Estate

    Τα διάσημα «σφυριά» του 2023

    • NewsRoom


    Ονόματα που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο ελληνικό επιχειρείν και απασχόλησαν την επικαιρότητα με μεγάλα deals, αλλά και την ελεύθερη πτώση που ακολούθησε της πορείας τους βρίσκονται στη μακρά λίστα των οφειλετών που θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν στο σφυρί το 2023, μία χρονιά κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 14.000 πλειστηριασμοί.

    Η κατοικία Βγενόπουλου στην Κηφισιά

    Μία ιδιάζουσα περίπτωση πλειστηριασμού έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου, καθώς οι κληρονόμοι του Ανδρέα Βγενόπουλου αποφάσισαν να διαθέσουν προς πώληση την πολυτελή κατοικία της οικογένειας στην Κηφισιά, μέσω ελεύθερης εκποίησης από την πλατφόρμα του πλειστηριασμού. Σύμφωνα με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, ο δικηγόρος της οικογένειας αιτήθηκε να του χορηγηθεί η άδεια να εκποιήσει με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εκούσιου πλειστηριασμού και επικουρικά, με ελεύθερη εκποίηση το ακίνητο που ανήκει στο ενεργητικό της υπό εκκαθάριση κληρονομιάς του ισχυρού άνδρα, που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2016, χωρίς να αφήσει διαθήκη.

    Όπως είχαν αναφέρει πηγές προσκείμενες στην οικογένεια στο mononews, η διαδικασία επιλέχθηκε για λόγους διαφάνειας, ενώ θα ακολουθήσει η διάθεση περισσότερων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων προς πώληση. Θυμίζουμε πως η οικογένεια βρίσκεται εν αναμονή της αμετάκλητης απόφασης του ΣτΕ για την υπόθεση διαγραφής ποσού 300 εκατ. ευρώ (μαζί με τους τόκους των προστίμων) που καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), αφού ο εκκαθαριστής κληρονομιάς προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

    Η κατοικία Βγενόπουλου στην Κηφισιά
    Η κατοικία Βγενόπουλου στην Κηφισιά

    Πάντως, όσον αφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αντικείμενο είναι μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1.604,72 τ.μ. με πισίνα 102,80 τ.μ. επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται επί της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη. Χαρακτηριστικό της είναι ο πύργος 16 μέτρων, όπως και η τοποθεσία της. Βρίσκεται 300 μέτρα βορειοδυτικά από τη Λεωφόρο Θησέως και την πλατεία Βασιλέως Παύλου, 1.000 μέτρα νοτιοανατολικά από τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Λαμίας, 600 μέτρα βορειοδυτικά από τις εγκαταστάσεις του EKALI CLUB και 5.500 μέτρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Κηφισιάς. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, η κατάστασή της κατοικίας κατά τον κρίσιμο χρόνο είναι πολύ καλή σε συνάρτηση με την παλαιότητά της και με το γεγονός ότι δεν έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον πέντε έτη. Εκτός της πισίνας, στο οικόπεδο υπάρχει στεγασμένος χώρος BBQ με ξύλινη πέργκολα και με πέτρινες επενδύσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα και μικρό γήπεδο μπάσκετ στο ανατολικό τμήμα.

    Η κλωστοϋφαντουργία του Γιάννη Ακκά

    Κόντρα στα σχέδια του Γιάννη Ακκά, συζύγου της παρουσιάστριας Βίκυς Χατζηβασιλείου, να επαναφέρει τα Κλωστήρια Θράκης σε υγιή πορεία, το εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 25 Ιανουαρίου, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης τα 5,5 εκατ. ευρώ. Τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν στις κινητές αξίες του εργοστασίου, τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, που στεγάζονται σε οικόπεδο 44,8 στρεμμάτων.

    Πεπεισμένος ότι το βαμβάκι θα άντεχε στην κρίση, ο Γιάννης Ακκάς κατέβαλε προσπάθεια να διασωθεί η κλωστοϋφαντουργία. Κατέθεσε συμφωνία εξυγίανσης, η οποία εγκρίθηκε μεν από το Πρωτοδικείο, αλλά καταγγέλθηκε από μία από τις τράπεζες και από το δημόσιο, καθώς το business plan δεν υλοποιήθηκε από το 2019 κι έπειτα. Η συμφωνία, που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, διέγραφε υποχρεώσεις 4,5 εκατομμυρίων. Τράπεζες και δημόσιο κατήγγειλαν επίσης ανεξόφλητα δάνεια 27 εκατομμυρίων, ενώ εκδόθηκε διαταγή πληρωμής κατά της εταιρείας για 3,4 εκατ. και κατά μέλους της διοίκησης για 9,8 εκατ. ευρώ.

    Η κλωστοϋφαντουργία του Γιάννη Ακκά

    Η αδυναμία πλήρους παραγωγικότητας και λειτουργίας του εργοστασίου σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο οδήγησε σε περαιτέρω ζημίες και σε σημαντικά κόστη υποαπασχόλησης λόγω παύσης της παραγωγικής δραστηριότητας για αρκετό διάστημα. Την οικονομική χρήση 2019 – 2020, τα Κλωστήρια Θράκης είχαν ζημιές 3 εκατομμυρίων και τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 33,9 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο τζίρος το 2020 – 2021 ήταν αυξημένος.

    Το κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά

    Μετά από την πολυτελή βίλα στην Ύδρα, η έκταση των 73 στρεμμάτων του Δημήτρη Κοντομηνά αναζητά νέο ιδιοκτήτη στις 29 Μαρτίου. Η επισπεύδουσα Eurobank βγάζει στο σφυρί τμήμα του αγροκτήματος των 1.300 στρεμμάτων στην Τροιζηνία, λίγα χρόνια αφότου προσπάθησε να βρει επενδυτή μέσω διεθνούς μεσιτικού γραφείου, χωρίς επιτυχία. Το ακίνητο εκποιείται μέσω οκτώ διαγωνισμών, με συνολική τιμή εκκίνησης λίγο μεγαλύτερη των 15,9 εκατομμυρίων, ενώ οφειλέτιδες είναι δύο από τις θυγατρικές που είχαν έδρα στο συγκρότημα της Demco στην Παιανία, οι Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach και Διευρωπαική Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων.

    Τα ακίνητα συνολικής επιφάνειας 73,1 στρεμμάτων βρίσκονται 20 χιλιόμετρα ανατολικά της κωμόπολης της Ερμιόνης στο Σκάλωμα. Μεγάλο πλεονέκτημά τους η απόσταση από το Porto Hydra Village, το ομώνυμο ξενοδοχείο και το Barceló Hydra Beach τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, η οποία υπολογίζεται σε 8,2 χιλιόμετρα. Στην έκταση περιλαμβάνονται πέντε κατοικίες σε κακή κατάσταση συντήρησης και φέρουν σημάδια πλημμελούς συντήρησης λόγω της σχετικής εγκατάλειψης.

    Το κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά

    Το πρώτο από τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί μετά το θάνατο του επιχειρηματία, που συνέδεσε το όνομά του με την ασφαλιστική αγορά και τα media αποκτήθηκε από τον Βασίλη Κάτσο, μέσω επενδυτικής εταιρείας. Η αγαπημένη κατοικία του Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα αποκτήθηκε από την ιδρυτή της VNK Capital έναντι 2,15 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η προσπάθεια της κόρης του, Μαρίας να μπλοκάρει τη διαδικασία μέσω ασφαλιστικών μέτρων. Βέβαια, τα περιουσιακά στοιχεία Κοντομηνά δεν είναι άγνωστα στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών, μιας και οι εγκαταστάσεις της Mediterra Οινοποιητικής στην Κρήτη είχαν αναρτηθεί προς εκποίηση πριν από το θάνατό του.

    Η κατοικία του Ψυχάρη στο Ψυχικό

    Νέα προσπάθεια εκποίησης της κατοικίας του Σταύρου Ψυχάρη επιχειρεί η Alpha Bank στις 26 Ιανουαρίου. Αν ο πλειστηριασμός στεφθεί με επιτυχία, το ακίνητο ιδιοκτησίας του γιου του εκδότη, Παναγιώτη Ψυχάρη θα αλλάξει χέρια με τιμή πρώτης προσφοράς 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ είχε κατασχεθεί για οφειλή του ίδιου, ύψους 500.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αφορά σε οριζόντιες ιδιοκτησίες επί οικοδομικού συγκροτήματος σε οικόπεδο 3.400 τ.μ., στη συμβολή των οδών Σερεπετζή, Δόλασικ και Περσέως, που περιλαμβάνει δύο κατοικίες. Η μία κατοικία αποτελείται από τμήματα 410 τ.μ. και περιλαμβάνει ακάλυπτο χώρο 100,62 τ.μ., και η δεύτερη αποτελείται από τμήματα 281 τ.μ. με ακάλυπτο επιφάνειας 206,85 τ.μ.. Επίσης εκποιούνται υπόγειες θέσεις στάθμευσης με επιφάνεια 10,13 τ.μ., 11,30 τ.μ., 24,20 τ.μ. και 13,50 τ.μ..

    Η κατοικία του Ψυχάρη στο Ψυχικό

    Διαμέρισμα και έργα τέχνης των Νίκα στο σφυρί

    Με τη συμμετοχή στην εμφιαλώτρια νερού Δίρφυς να έχει αλλάξει χέρια ήδη από το 2021 (νέος μέτοχος είναι η αχαϊκή Λουξ Μαρλαφέκας), τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Νίκα έρχονται φέτος αντιμέτωπα με το σφυρί του πλειστηριασμού. Στις 11 Ιανουαρίου εκπλειστηριάζεται κατοικία επί της οδού Στησιχόρου, στο κέντρο της Αθήνας, με τιμή εκκίνησης 1,9 εκατ. ευρώ κι επισπεύδουσα τη SUNRISE I NPL FINANCE, για απαιτήσεις της Intrum. Oφειλέτες η χήρα του Παναγιώτη Νίκα, δεύτερη σύζυγός του, Μαρία, ο γιος του εκλιπόντα επιχειρηματία, Γιώργος και η Νίκας Συμμετοχών.

    Το ακίνητο έχει χτιστεί σε οικόπεδο 1.065 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του Βασιλικού Κήπου των Παλαιών Ανακτόρων. Σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας, πρόκειται για διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, που αποτελείται από χωλ, living room, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, μπάνιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα προς την οδό Στησιχόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέρεται να αποπερατώθηκε το 1971 και κατασχέθηκε για οφειλή 150.000 ευρώ.

    Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του βέβαια είναι η τοποθεσία, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για περιοχή όπου περιβάλλεται από Πρεσβείες, και πολλά κτίρια πολιτικής σημασίας, πυκνοδομημένη με πολυώροφα κτίρια κυρίως μεγάλης ηλικίας, χωρίς ελεύθερα τμήματα με προοπτική περαιτέρω ανοικοδόμησης.

    Διαμέρισμα των Νίκα στο σφυρί

    Την ίδια μέρα εκποιούνται έργα τέχνης που φέρεται να συνέλεξε ο αλλαντοβιομηχάνος και συγκεκριμένα, 325 πίνακες, γνωστών και ανωνύμων καλλιτεχνών, με συνολική τιμή εκκίνησης 144.970 ευρώ κι επισπεδουσα την PQH. Οι πίνακες κατασχέθηκαν έναντι οφειλής 674 χιλιάδων ευρώ προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ το ακριβότερο κομμάτι είναι πίνακας του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, «Ακροπόλη», λάδι σε καμβά, διαστάσεων 64*90, που εκποιείται έναντι 30 χιλιάδων ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, οφειλέτες είναι ο Γιώργος Νίκας, ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό ¾ του αλλαντοβιομηχανου και η Μαρία Νίκα, χήρα του εκλιπόντος ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό ¼ του ίδιου, όπως έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής.

    Η πτώση της οικογένειας Σαραντόπουλου

    Έπειτα από έναν άγονο πλειστηριασμό, στις 27 Ιανουαρίου βγαίνει στο σφυρί ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της Καικίλια, συζύγου του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου. Η κατοικία έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 550 τ.μ. στην Καλογρέζα (στο συνοικισμό υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας), ενώ επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η doValue. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά το ακίνητο κατασχέθηκε για οφειλή 300 χιλιάδων.

    Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο 133 τ.μ., που περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα ,wc, αποθήκη, χώλ, κλιμακοστάσιο, ασανσέρ και το λεβητοστάσιο, από ισόγειο 182 τ.μ. με δύο χώρους καθιστικού, τραπεζαρία, δύο χώρους χώλ, κουζίνα, wc, κλιμακοστάσιο και ασανσέρ, πρώτο όροφο 176 τ.μ. ο οποίος αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, κουζίνα, τρία wc, χώρο γραφείου, αποθήκη, δύο χώλ, κλιμακοστάσιο και ασανσέρ και τέλος, δεύτερο όροφο 176 τετραγωνικών, αποτελούμενο από καθιστικό, τραπεζαρία, δύο υπνοδωμάτια, δύο wc, αποθήκη, χώλ, κλιμακοστάσιο και ασανσέρ.

    Το διαμέρισμα της οικογένειας Σαραντόπουλου

    Η οικογένεια Σαραντόπουλου έγινε γνωστή από τη δραστηριοποίησή της στις κατασκευές, αλλά και στον μιντιακό στίβο. Η τεχνική εταιρεία Κ.Ι Σαραντόπουλος μεσουράνησε κατά την περίοδο των ολυμπιακών έργων, ενώ η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε και στον Τύπο, με τον Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο να αναλαμβάνει εκδότης της Απογευματινής από το 2002.

    Τα εξοχικά των Εμφιετζόγλου

    Με την κατοικία στην Κηφισιά και το μεγάλο ακίνητο της Βάλκαν Έξπορτ να έχουν αλλάξει χέρια (το τελευταίο αγοράστηκε από τη Dimand για την ανάπτυξη logistics park), τα εξοχικά της οικογένειας Εμφιετζόγλου στη Μύκονο παίρνουν σειρά προς εκποίηση. Στις 22 Φεβρουαρίου εκπλειστηριάζονται οικόπεδα και κατοικία στην Άνω Μερά, με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas. Η συνολική τιμή εκκίνησης είναι μεγαλύτερη των 3 εκατομμυρίων και αφορά σε αγροτεμάχιο 4.790 τ.μ., σε αγροτεμάχιο 6.272,71 τ.μ. και σε ισόγεια κατοικία 214,54 τ.μ.. Η κατοικία αποτελείται από living room, κουζίνα, καθιστικό, δωμάτιο ύπνου, δύο μπάνια και βεράντες στο ισόγειο, συνολικού εμβαδού 185,63 και από δύο ξενώνες, μπάνιο, εξώστη εμβαδού 63,25 στον πρώτο όροφο, ενώ στο αγροτεμάχιο έχει ανεγερθεί και μικρός ναός, εμβαδού 25 τ.μ..

    Ακίνητα της οικογένειας Εμφιετζόγλου στη Μύκονο

    Σημειωτέον ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Μηχανικής, Μελίνα Εμφιετζόγλου επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την άλλοτε κραταιά τεχνική εταιρεία, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, εκκρεμεί η εκδίκαση αίτησης πτώχευσης της Μηχανικής από ιδιώτη, το εμπορικό μητρώο έχει αναστείλει την καταχώρισή της καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί οικονομικές καταστάσεις του 2021, ενώ η εταιρεία έχει απωλέσει και το εργοληπτικό της πτυχίο.

    Το τελευταίο κάστρο της Promot Λαϊνόπουλος

    Σχεδόν μία δεκαετία αφότου κατέρρευσε ο μεγαλύτερος αντιπρόσωπος της Mercedes Benz στην Ελλάδα, βγαίνει σε πλειστηριασμό η αντιπροσωπεία της Promot Λαϊνόπουλος στη Γλυφάδα. Η εκποίηση του ακινήτου επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με επισπεύδουσα τη Cepal και τιμή εκκίνησης τα 1,57 εκατ. ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου. Το κατάστημα αποτελείται από μία αίθουσα, wc, και μικρή κουζίνα. To ισόγειο έχει επιφάνεια 286,30 τ.μ., ενώ το οικόπεδο έχει εμβαδό 1.716 τετραγωνικών μέτρων. Ο αγοραστής του θα το παραλάβει μισθωμένο, καθώς υπάρχει 12ετής σύμβαση με την Mega Space, εταιρεία χώρων στάθμευσης και φύλαξης αυτοκινήτων, η οποία λήγει το 2024.

    Η αντιπροσωπεία της Promot Λαϊνόπουλος στη Γλυφάδα

    Ο Γιάννης Λαϊνόπουλος έφυγε από τη ζωή το 2001, με τον Μιχάλη και την Όλγα Λαϊνοπούλου να τον διαδέχονται, παραλαμβάνοντας μία από τις κερδοφόρες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις. Μία δεκαετία αργότερα η κρίση χτύπησε την αγορά αυτοκινήτου, αφήνοντας και την Promot Λαϊνόπουλος με κύκλο εργασιών μειωμένο έως και 70%. Η Όλγα Λαϊνοπούλου ανέλαβε και την αντιπροσωπεία των Smart μέσω της Compact Lain. Η «αυτοκρατορία» κατέρρευσε στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όταν η Mercedes Benz ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την οικογένεια Λαϊνόπουλου και στην τεχνική εξυπηρέτηση, αφού είχε προηγηθεί η διακοπή της συνεργασίας στις πωλήσεις της γερμανικής μάρκας.



    ΣΧΟΛΙΑ