• Real Estate

    Μεγάλες business στη Μύκονο με στρατηγικές επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ

    Χαλέντ Τζουφαλί - Γιάννης Δελικανάκης - Σταύρος Μήτσης - Πέτρος Στάθης

    Χαλέντ Τζουφαλί – Γιάννης Δελικανάκης – Σταύρος Μήτσης – Πέτρος Στάθης


    Υπό το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αδειοδοτούνται τουλάχιστον τέσσερα τουριστικά έργα στη Μύκονο, την ώρα που γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερδόμησης στο νησί.

    Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται από τη Southrock επένδυση στο Αγράρι, το οποίο έχει πολύ μικρή επιβάρυνση στην φέρουσα ικανότητα του νησιού αλλά είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με την εταιρεία, αφού το θέρετρο θα είναι το πρώτο εξάστερο στο νησί των ανέμων. Το έργο, προϋπολογισμού 154 εκατ. ευρώ, βασίζεται στη χαμηλή δόμηση (έχει συντελεστή 0,12) και θα φέρει πράσινη πιστοποίηση κατά ΒREEAM για το σύνολο των κατασκευών. Επίσης χαμηλή θα είναι η επιβάρυνση στην φέρουσα ικανότητα του νησιού (150 κλίνες σε 193 στρέμματα), ενώ μέρος της υλοποιούμενης δόμησης αφορά τις κατοικίες προσωπικού). Στόχος είναι η προσέλκυση λίγων επισκεπτών υψηλότατου εισοδηματικού επιπέδου, ενώ λόγω της παροχής υπηρεσιών 6 αστέρων θα δημιουργηθούν 260 νέες θέσεις εργασίας.

    Το fund που ίδρυσαν ο Γιάννης Δεληκανάκης και η EOS του γερμανικού ομίλου Οtto αφορά στη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, συνολικής δυναμικότητας 40 δωματίων, 82 κλινών και 12 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα της Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είναι στην προνομιακή «μπλε ζώνη», θα μπορούσε να αναπτυχθεί project με 20.330 τ.μ. επιτρεπόμενη δόμηση και 27.561 τ.μ. επιτρεπόμενη κάλυψη έναντι των 17.782 τ.μ. δόμησης και 12.619 τ.μ. κάλυψης που θα υλοποιηθούν. Δηλαδή, θα υλοποιηθεί 12,5% λιγότερη δόμηση και 54% λιγότερη κάλυψη από τα επιτρεπόμενα με βάση τη Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου. Η αίτηση για την αδειοδότηση της επένδυσης ως στρατηγική κατατέθηκε στον Enterprise στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Το πολύπαθο σχέδιο της AGC

    Ως στρατηγική προχωρά και η επένδυση της AGC Equity Partners πίσω από την οποία βρίσκονται αραβικά κεφάλαια. Το έργο που σχεδιάζεται στον Καραπέτη πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αφού οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να το μπλοκάρουν, με εξώδικα και τριπλή προσφυγή στο ΣτΕ. Τελικά, ο δήμος πέτυχε να ανασταλεί η χωροθέτηση μαρίνας στο θέρετρο. Το σχέδιο της Blue Iris αναλαμβάνει να κατασκευάσει η Τέρνα με προϋπολογισμό 78,6 εκατομμυρίων. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων και η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα καταλύματα θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ξενοδοχείο, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες.

    Η Mitsis

    Επένδυση 60 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο όμιλος Μήτση. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων (βίλες και κατοικίες) περί των 194 κλινών, υποστηρικτικές λειτουργίες (υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους διασκέδασης, χώρους παραμονής κι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης, συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου & διοίκησης κι εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού). Σημειωτέον ότι το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε τη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα πέντε αστέρων και δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του υπολογίζεται ότι θα εργάζονται περισσότερα από 300 άτομα για την τουριστική περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου.

    Τρίτη επένδυση της Monterock

    Την παρουσία της στη Μύκονο ενισχύει η Monterock International, που έχει υποβάλει φάκελο για ένταξη νέου project, προϋπολογισμού άνω των 80 εκατ. ευρώ. Η δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων στον Καλαφάτη συμπληρώνει τη δραστηριότητα του fund, έπειτα από την εξαγορά του Kensho και του Nammos. Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής ανάπτυξης ανέρχεται σε 9.887,10 τ.μ.2 και λοιπών υποστηρικτικών υποδομών, σε συνολική έκταση οικοπέδων 79.973,63 τ.μ.. Θυμίζουμε πως ποσοστό στη Monterock έχει αποκτήσει η Alpha Dhabi, εισηγμένη επενδυτική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ επικεφαλής του fund είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας, Πέτρος Στάθης.

    Διαβάστε επίσης

    Μύκονος: Στρατηγική επένδυση 150 εκατ. ευρώ από Δεληκανάκη και ΕΟS

    Μύκονος: Ξεμπλόκαρε η αραβική επένδυση της AGC για 5άστερο θέρετρο

    Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής για αγορά σπιτιού – Εξωφρενικά ποσά έως 12 χιλιάδες/τ.μ.



    ΣΧΟΛΙΑ