• Business

    Μύκονος: Στρατηγική επένδυση 150 εκατ. ευρώ από Δεληκανάκη και ΕΟS

    Γιάννης Δεληκανάκης, Managing Partner Southrock


    Την πρώτη της μεγάλη επένδυση στο τουριστικό real estate έχει στα σκαριά η Southrock, fund που αποτελεί σύμπραξη του Γιάννη Δεληκανάκη και της Otto Group, γερμανικού ομίλου με έσοδα 14 δισ. ευρώ.

    Το fund έχει καταθέσει αίτηση στον Enterprise Greece προκειμένου να αδειοδοτηθεί ως στρατηγική επένδυση και να λάβει κίνητρα ταχείας αδειοδότησης. Ο επενδυτικός φάκελος της Southrock αφορά στην ίδρυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος κατηγορίας 5 αστέρων με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στο Αγράρι Μυκόνου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 154,17 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 60 νέες θέσεις εργασίας. Το προτεινόμενο έργο αφορά συγκεκριμένα, στην δημιουργία πολυτελούς πεντάστερου ξενοδοχείου, συνολικής δυναμικότητας 40 δωματίων, 82 κλινών και 12 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.

    Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής μονάδας ανέρχεται σε 15.781 τ.μ. σε έκταση 193.236 τ.μ., με υλοποιούμενο συντελεστή δόμησης, 0,12 επί της, επιτρεπόμενης προς δόμηση, έκτασης ή 0,08 περίπου επί της συνολικής έκτασης, και θα περιλαμβάνει εκτός από το ξενοδοχείο και τις τουριστικά επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο αναζωογόνησης και ευεξίας (spa), πισίνες και κλειστό γυμναστήριο.

    Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται, σε εκτός σχεδίου περιοχή για την οποία ισχύει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου και το Προεδρικό Διάταγμα ΖΟΕ Νήσου Μυκόνου.

    Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη επένδυση της Southrock στον τουρισμό, αφού είχε συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση των δανείων της Blue Collection, ξενοδοχειακής εταιρείας της οικογένειας Κολπονδίνου, που λειτουργεί τέσσερις μονάδες στη Ζάκυνθο, τα Tsilivi Beach Hotel, Boutique Hotel Palazetto και Altura Hotel.

    Ποιοι είναι οι επενδυτές

    Το joint venture του Γιάννη Δεληκανάκη με την EOS (θυγατρική του Otto Group που δραστηριοποιείται στην αγορά διαχείρισης οφειλών) συστάθηκε το 2021, λίγους μήνες αφότου ο πρώτος αποχώρησε από τη Bluehouse, την οποία ίδρυσε το 2004 διοικούσε μαζί με τον Χαράλαμπο Πανδή και τον Βίκτωρ Πιζάντε, με στόχο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη. Το άνοιγμα του McArthurGlen στα Σπάτα (νυν Designer Outlet) ήταν αποτέλεσμα δικής του συνεργασίας με την αμερικανική McArthur, το οποίο βέβαια πωλήθηκε στη Lamda Development έναντι 110 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2022.

    Αναφορικά με την Otto Group, πρέπει να διευκρινιστεί πως αποτελεί έναν τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους ecommerce παγκοσμίως, με παρουσία σε 20 χώρες. Οι πιο αναγνωρίσιμες δραστηριότητές της στην Ελλάδα είναι μέσω του brand Bonprix και της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου About you.

    Διαβάστε επίσης

    Ξενοδοχεία: Άμεση ανάγκη για την κάλυψη 30.000 θέσεων εργασίας

    Με το… κάρο οι υποδομές στην Ελλάδα: Έως και 8,5 χρόνια για την ολοκλήρωση ενός έργου

    Ξενοδοχεία: Επενδυτικό hotspot ο Πειραιάς



    ΣΧΟΛΙΑ