• Real Estate

    Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής για αγορά σπιτιού – Εξωφρενικά ποσά έως 12 χιλιάδες/τ.μ.

    Γιάννης Ρεβύθης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής

    Γιάννης Ρεβύθης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής


    Σε τιμές που φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πωλούνται σήμερα τα prime οικιστικά ακίνητα στα νότια προάστια, ενώ σε ακόμη υψηλότερες τιμές διατίθενται κατοικίες στους ακριβότερους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

    Όπως αναφέρει ο Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής οι περιπτώσεις αυτές είναι, βέβαια, λίγες.

    Σε Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό και Γλυφάδα ένα ακίνητο δύναται να διατίθεται σε τιμή έως και 12.000 ευρώ το τετραγωνικό, με την τιμή να εκτοξεύεται σε 20.000 ευρώ όταν μιλάμε για κατοικίες μπροστά στη θάλασσα στο Καβούρι. «Ειδικά στα νότια προάστια, εξαιτίας της αύξησης των τιμών οικοπέδων, του χαμηλότερου συντελεστή δόμησης και της ζήτησης που έχει εκτοξευτεί, το κατασκευαστικό κόστος φτάνει τα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και το κόστος αγοράς οικοπέδου αντιστοιχεί επίσης σε 3.000 ευρώ/τ.μ.».

    Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τιμών πώλησης μέσων ποιοτικών κατοικιών που επικαλείται η Lamda Development στην παρουσίαση των οικιστικών projects της στο Ελληνικό. Με βάση πρόσφατες συναλλαγές του ελληνικού παραρτήματος της Savills, ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων στη Βούλα πωλήθηκε προς 12.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ διαμέρισμα με τρία υπνοδωμάτια στο Ελληνικό πωλήθηκε αντί 7.800 ευρώ το τετραγωνικό.

    Στην ανάπτυξη της Lamda, πάντως, οι παραθαλάσσιες κατοικίες διατέθηκαν αντί 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ οι υπόλοιπες mainstream αναπτύξεις περιλαμβάνουν κατοικίες που πωλούνται αντί 7.800 ευρώ, ποσό στο οποίο διαμορφώνεται η μέση τιμή, η οποία πάντως μπορεί να αγγίξει και τα 9.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, αντίστοιχα, στην περιοχή των Ανακτόρων, δηλαδή στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείουν τη Ρηγίλλης, την Ηρώδου Αττικού, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βασιλέως Κωνσταντίνου οι τιμές για τα «λίγα και ξεχωριστά» ακίνητα μπορούν να φτάσουν τα 12.000 έως 14.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο ανώτατο όριο αυτού του εύρους διαμορφώνονται και οι τιμές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Ακριβότερος κατά 25% ο Πειραιάς

    Ανοδικά κατά 25% κινούνται οι τιμές στον Πειραιά, όπου οι αξίες των ακινήτων είχαν μείνει στάσιμες επί μία δεκαετία, αναφέρει ο κ. Ρεβύθης στο mononews, διευκρινίζοντας ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών φτάνουν τα 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    «Όμως επειδή, δυστυχώς, Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα, τις υψηλές αξίες τις βλέπουμε μόνο στο κέντρο, στα νότια ή τα βόρεια προάστια, καθώς επίσης και σε κάποια επιλεγμένα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και σε άλλα νησιά.»

    »Όταν το κόστος κατασκευής σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1.800 – 2.000 ευρώ το τ.μ., χωρίς την αγορά οικοπέδου, ό,τι πωλείται κάτω των 2.000 ευρώ το τ.μ. θεωρείται ευκαιρία» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι «οι τιμές πώλησης για νεόδμητα διαμερίσματα, στις πρωτεύουσες και όχι στα χωριά, δεν ξεπερνούν τις 2.000 – 2.200 ευρώ το τ.μ. και για μεταχειρισμένα από 800 1.200 ευρώ το τ.μ.».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι το συνάλλαγμα στη χώρα κυμαίνεται από 7 έως 10 δισ. ευρώ από τη Golden Visa και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τονίζει ότι αν ισχύσει η αύξηση του επενδυτικού ορίου στις 800.000 ευρώ για τη Golden Visa, οι επενδύσεις σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, θα σταματήσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Golden Visa: Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ το επενδυτικό όριο



    ΣΧΟΛΙΑ