• Real Estate

    Στούντιο Άλφα (Ευαγγελόπουλος): Από τις χολιγουντιανές παραγωγές στο σφυρί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το Στούντιο Άλφα

    Το Στούντιο Άλφα


    Στο σφυρί βγαίνουν στις 27 Ιουλίου οι εγκαταστάσεις του Στούντιο Άλφα, που άφησε εποχή στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.

    Ο παλιότερος σε λειτουργία οπτικοακουστικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1957 από την οικογένεια Ευαγγελόπουλου, ενώ οι εγκαταστάσεις έδωσαν το όνομά τους στη συγκεκριμένη περιοχή του Αμαρουσίου. Στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, που ως εμφανίζεται ως οφειλέτιδα στη διαδικασία εκποίησης του Ιουλίου, έχει γυριστεί μεγάλος αριθμός ελληνικών ταινιών. Υπήρξε η μοναδική εταιρεία που συνεργάστηκε με εταιρείες του εξωτερικού όπως η Fox, η Universal, η Trionix Films England, συμμετέχοντας πολλές φορές μαζί τους σε συμπαραγωγές ταινιών.

    Η Στούντιο Άλφα συμμετείχε στην παραγωγική διαδικασία εκπομπών και σίριαλ όπως «Επιτέλους μαζί», «Απαγορευμένη αγάπη», «Δις Μαργαρίτα», «Όσα ξέρει το παιδί», «Κάτσε καλά», «Μήνυμα ελήφθη», «Μαθήματα Χημείας», «Γκρίζες ζώνες», «Έρωτας», «Καλημέρα Ζωή», ενώ στις εγκαταστάσεις γυρίστηκαν καθημερινές εκπομπές όπως «Σαν στο σπίτι σας», «Όμορφος κόσμος» και ενημερωτικές εκπομπές όπως «Ανατροπή», «Φάκελοι», «Αυτόπτης Μάρτυρας», «ΟΛΑ ». Σήμερα, στα Στούντιο Άλφα στεγάζεται το Action 24 και μέρος των εκπομπών του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ.

    Οι εγκαταστάσεις εκποιούνται με επισπεύδοντα ιδιώτη έναντι 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίστηκε το 1999 ως διατηρητέο το βιομηχανικό κτίριο STUDIO Α κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών καθώς και ο περιβάλλων χώρος. Το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο ως αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της μεταπολεμικής περιόδου. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το κτίριο του (ΠΛΑΤΩ V) είναι αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, μοναδικό στα Βαλκάνια για την ενιαία χωρητικότητα και το μεγάλο ύψος. Είναι η πρώτη κινηματογραφική μονάδα στην Ελλάδα και η λειτουργία της έχει σημασία τόσο για την ιστορία του κινηματογράφου όσο και για τον πολιτισμό.

    Οι περιορισμοί στη δόμηση

    Σύμφωνα με την ίδια απόφαση ισχύουν για το διατηρητέο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης. Με βάση αυτούς και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η εν λόγω απόφαση ο διατηρητέος χώρος πέριξ του διατηρητέου κτηρίου, επιφανείας 11.525 τ.μ. δύναται μεν κατ’ εξαίρεση να οικοδομηθεί, πλην όμως για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει αφενός τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου ο διατηρητέος χώρος να πάψει να είναι σε ορισμένα τμήματα ρυμοτομούμενος και να συνταχθεί και κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής, ώστε να υπολογιστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο εισφορές σε γη.

    Το ύψος του διατηρητέου κτιρίου είναι το μέγιστο όλων το κτισμάτων, έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, και η οροφή του αποτελείται από 5 θολωτές κατασκευές μεταξύ διαδοχικών δοκών. Το παραπάνω κτίριο είναι το μόνο που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, είναι σε μέτρια κατάσταση, με εξωτερικές ρηγματώσεις στο σοβά, και πληθώρα εξωτερικών προσθηκών μηχανολογικών εγκαταστάσεων που αλλοιώνουν τις όψεις του κτιρίου. Εσωτερικά το είναι ανακαινισμένο και φιλοξενεί τα πλατό του καναλιού που έχει μισθώσει τα κτίρια, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και γραφεία.

    Διαβάστε επίσης

    Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Στο σφυρί η μεζονέτα στη Γλυφάδα

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ