• Real Estate

    SMB Capital: Ισραηλινός όμιλος σαρώνει την Ομόνοια

    Liran Wizman


    Δύο ακίνητα στην Ομόνοια αποτελούν πρόσφατα αποκτήματα SMB Capital, όμιλος Ισραηλινών συμφερόντων με έδρα την Ολλανδία, που επιχειρεί να «σαρώσει» το κέντρο της Αθήνας.

    Το πρώτο βρίσκεται στη συμβολή της πλατείας Ομονοίας με την 3ης Σεπτεμβρίου, το οποίο φέρεται οικοδομήθηκε ως τριώροφο μέγαρο στα τέλη του 19ου αιώνα. Μεταξύ άλλων, στέγασε το καφενείο Χαραμή, το πολυτελές ζαχαροπλαστείο Ζαχαράτου, ενώ φιλοξένησε και παράρτημα του ξενοδοχείου Μπάγκειον και μεταπολεμικά στέγασε το Αττικόν Φροντιστήριο και το εστιατόριο Ελλάς. Να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για το ίδιο ακίνητο με το κυρίως κατάλυμα του Μπάγκειου που λειτουργούσε στη συμβολή της πλατείας με την οδό Αθηνάς, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί σήμερα κατάστημα των Φούρνων Βενέτη, ενώ το υπόλοιπο κτίριο αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό από το Μπάγκειο Ίδρυμα.

    Το δεύτερο βρίσκεται επί των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου 9, σε μικρή απόσταση από το Μινιόν, το οποίο ανακατασκευάζει αυτή την περίοδο η Dimand. Οι Ισραηλινοί φέρεται μάλιστα να συνεργάζονται για την ανάδειξη των δύο διατηρητέων με το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.

    3.200 δωμάτια στην Ευρώπη

    Η SMB Capital είναι ιδιοκτήτρια του Dave Red, του ξενοδοχείου που λειτουργεί η Brown με το πιο προσιτό της brand στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη, ακίνητο που λειτούργησε στο παρελθόν ως τα γραφεία του ΚΚΕ. Εκτός αυτού, οι Ισραηλινοί έχουν εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του το πρώην ξενοδοχείο Ίλιον, στη συμβολή της Αγίου Κωνσταντίνου με τη Σωκράτους, το οποίο με επένδυση 4 εκατ. ευρώ, θα μετατραπεί σε τριάστερο κατάλυμα 103 δωματίων, στοιχεία που προκύπτουν από την έγκριση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου.

    Επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκριθεί η δημιουργία ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 68 δωματίων στην πλατεία Θεάτρου, μία επένδυση 4,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, στην κατοχή της SMB Capital έχει περιέλθει ακίνητο επί της Αβραμιώτου 12 στου Ψυρρή, για το οποίο η εταιρεία σχεδίασε την μετατροπή του σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα.

    H SMB Capital δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσω της Sircle Hospitality Group, η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ κι όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «δημιουργεί ποιοτικά ακίνητα σε κεντρικές τοποθεσίες κορυφαίων πόλεων». Στο χαρτοφυλάκιό της έχει περισσότερα από 25 ξενοδοχεία σε λειτουργία, δυναμικότητας 3.200 δωματίων σε 8 χώρες, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται πάνω από 10 ξενοδοχεία, περίπου χιλίων δωματίων. Της ξενοδοχειακής εταιρείας ηγείται ο Liran Wizman, ενώ δύο Έλληνες, ο Χρήστος Γεωργίου και η Ευαγγελία Ζωγραφοπούλου βρίσκονται στο επιτελείο της. Τα δύο brands της εταιρείας είναι τα Sircle Collection και The Entourage Group, ενώ στους συνεργάτες της ανήκουν διεθνείς operators, όπως η Wyndham, η Accor και η Marriott.



    ΣΧΟΛΙΑ