• Real Estate

    Ρευστότητα 50 εκατομμυρίων δίνει στη Reds η πώληση του Smart Park

    ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Κατά 50 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί η ρευστότητα της Reds, η οποία μετά την πώληση του Smart Park χάνει το μοναδικό asset που παράγει έσοδα και μένει «κουφάρι» έως ότου ξεκινήσουν οι επενδύσεις που έχει προγραμματίσει η θυγατρική του Ελλάκτωρα.

    Όπως αναφέρει η διοίκηση της Reds στο πληροφοριακό σημείωμα που δημοσίευσε για τη συμφωνία με την ΑΕΕΑΠ που ίδρυσε ο όμιλος Φουρλή, η πώληση του εμπορικού πάρκου στα Σπάτα, αναμένεται να επιφέρει σημαντική απώλεια ροής εσόδων. Συγκεκριμένα, η πώληση συνεπάγεται την απώλεια σημαντικής ροής εσόδων για την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 100% του συνόλου των πωλήσεών της για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2023 και σε ποσοστό περίπου 99% για την τελευταία πενταετία.

    «Ωστόσο, η πώληση του Smart Park, ενός έργου που αναπτύχθηκε από τη Reds από την αρχή του και έχει πλέον φτάσει στη φάση της ωρίμανσης, έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή δομή της εταιρείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει νέες επενδύσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας».

    Το κατ’ αρχήν καθαρό τίμημα που θα εισπράξει η Reds ανέρχεται σε 93 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από την αξία του ακινήτου, που συμφωνήθηκε σε 110 εκατομμύρια. Το ακριβές ποσό του τιμήματος θα οριστικοποιηθεί κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής, το οποίο η εισηγμένη εκτιμά έως τις 15 Δεκεμβρίου.

    Με την ολοκλήρωση του deal με την Trade Estates, η Reds αλλάζει τη στρατηγική της στόχευση, ώστε στα επόμενα χρόνια να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη έργων, που αναμένεται να αποτελέσουν πόλους τουριστικής και επιχειρησιακής ανάπτυξης.

    Η Reds έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, με κύριους στρατηγικούς πυλώνες την ανάπτυξη του κτήματος Καμπά και της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Το έργο που θα υλοποιήσει συντομότερα από όλα είναι η κατασκευής οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κάντζας, εντός του οικοπέδου της Βίλας Καμπά πλησίον του κτήματος. Προς το παρόν βρίσκεται στην φάση έκδοσης της άδειας, έτσι ώστε οι κατοικίες να ολοκληρωθούν σε 24 μήνες και να πουληθούν σε ιδιώτες.

    Πουλά βίλες η Reds

    Επιπλέον η Reds βρίσκεται στην φάση έκδοσης της άδειας κατασκευής οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κάντζας, εντός του οικοπέδου της Βίλας Καμπά, πλησίον του κτήματος Καμπά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και να πωληθεί σε ιδιώτες.

    Όσον αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου η οποία αποκτήθηκε το 2023 από το ΤΑΙΠΕΔ, η Reds έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το business plan και το master plan, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης που προβλέπονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου, η εταιρεία αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

    Όσον αφορά στο Κτήμα Καμπά, πρόκειται για την αξιοποίηση του πρώην οινοποιείου του Κτήματος Καμπά στην περιοχή Κάντζα Αττικής, το οποίο εκτείνεται σε επιφάνεια 315.000 τ.μ.. H Reds επικαιροποίησε πρόσφατα το business plan) και το master plan και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των απαραίτητων οικοδομικών αδειών της ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης, αλλά και χώρους πολιτισμού (μουσείο), με στόχο να αναβιώσει η εικόνα του παλιού κτήματος Καμπά. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους και να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία έτη.

    Τέλος, αναμένεται να εξασφαλίσει «άμεσα» έσοδα από τη διαχείριση, ανάπτυξη και λειτουργία της μαρίνας Αλίμου και ιδιαίτερα των ακινήτων που θα αναπτυχθούν εντός της μαρίνας με σκοπό την δημιουργία ενός οργανωμένου ανοιχτού εμπορικού χώρου ψυχαγωγίας, συνάθροισης κοινού και εξυπηρέτησης τουριστών.



    ΣΧΟΛΙΑ