• Real Estate

    Προς την Dimand η ανάπτυξη των νέων δικαστηρίων Πειραιά

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος & CEO της Dimand


    Στο ακίνητο που προσέφερε η Dimand για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά φέρεται να κατέληξε η επιτροπή του διαγωνισμού που διενήργησε το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), χωρίς, ωστόσο, η εισηγμένη να έχει ακόμα ενημερωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η πρόταση της Dimand υπερψηφίστηκε με τέσσερις ψήφους έναντι μίας κατά. Σημειωτέον ότι μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού ήταν και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός. Ίδιες πηγές με γνώση του διαγωνισμού και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας αναφέρουν ότι η πρόταση του έτερου υποψηφίου, της ισραηλινής Gnosis Investments, απορρίφθηκε, καθώς το κτίριο Κεράνη που προσέφεραν κρίθηκε ακατάλληλο, κυρίως εξαιτίας της στατικότητάς του. Επίσης, προβληματισμό προκάλεσε και το σχέδιο των Ισραηλινών επενδυτών για την εκμετάλλευση του κτιρίου, καθώς, για παράδειγμα, προέβλεπε ότι οι θέσεις στάθμευσης θα χωροθετούνταν στις επιφάνειες ανωδομής του ακινήτου της πρώην καπνοβιομηχανίας.

    Πάντως, ενώ η απόφαση έχει ληφθεί προ μηνός και το αποτέλεσμα της διαδικασίας έχει έρθει σε γνώση και της δημοτικής αρχής Πειραιά, η Dimand δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την κατακύρωση του διαγωνισμού. Πληροφορίες θέλουν την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στο ΤΑΧΔΙΚ, ζητώντας να επισπευστεί η διαδικασία, αφού έχει ήδη καταβάλει εγγυητική επιστολή ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε πως ο πιο πρόσφατος μειοδοτικός διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο και οι προσφορές από τους δύο υποψηφίους κατατέθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί ένας ακόμη άγονος διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021, στον οποίο είχαν συμμετάσχει και οι δύο επενδυτές, με τις οικονομικές προσφορές να απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους.

    O διαγωνισμός και οι υποψήφιοι

    Το project για το κτίριο των νέων δικαστηρίων έχει προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο ύψος των κεφαλαίων, περί τα 64 εκατ., έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την προκήρυξη, τo ακίνητο που θα αγοραστεί θα περιλαμβάνει κτίριο επιφάνειας 30.000 τ.μ. (με απόκλιση έως 5%) κατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, που έχει κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστεί. Ως προϋποθέσεις αναφέρονται η εγγύτητα σε γραμμή τραμ, γραμμή ΟΑΣΑ ή γραμμή υπόγειου ή υπέργειου σιδηροδρόμου, η απόσταση από τον κεντρικό λιμένα Πειραιά κατ’ ανώτατο όριο 1.500 μέτρα, η παροχή ασφαλούς πρόσβασης και αποχώρησης σε μεταγωγικά οχήματα εντός εσωτερικού αύλειου χώρου και η διάθεση χώρου στάθμευσης τουλάχιστον δύο μεταγωγικών οχημάτων. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει 300 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 150 στεγασμένες, εντός του κτιρίου ή σε απόσταση 500 μέτρων από αυτό.

    Το ακίνητο που προσέφερε η Dimand και στο οποίο φαίνεται ότι θα μετεγκατασταθεί το δικαστικό μέγαρο Πειραιά έχει επιφάνεια οικοπέδου 17.050 τ.μ.. Γνωστό ως ακίνητο Δασκαλάκη, βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, όπου η εισηγμένη έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος κι έχει παραδώσει τα πρώτα ακίνητα (γραφείων και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων) σε Grivalia και Premia Properties. Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα αξιοποιηθεί από την εισηγμένη κι αν δεν επιλεγεί ως νέο δικαστικό μέγαρο, θα μετατραπεί σε κτίριο μεικτών χρήσεων, με σύγχρονο σχεδιασμό και προδιαγραφές και την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος γραφείων, καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων (εσωτερικών και εξωτερικών), συνολικής επιφάνειας ανάπτυξης 36.000 τ.μ. προς εκμίσθωση τους. Η Dimand είχε αποκτήσει το ακίνητο το 2020 έναντι 2,3 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά στο πρώην καπνεργοστάσιο Κεράνη, ήταν εκείνο που έκανε γνωστό τους Ισραηλινούς επενδυτές στην ελληνική αγορά. Γνωστοί ως BZPW Real Estate Development ή Golden Horizon, το 2019 είχαν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού το ακίνητο των 30.000 τ.μ., το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο σχεδόν 25 χρόνια. Θυμίζουμε πως ενδιαφέρον για το διαγωνισμό είχε εκφράσει και η Avax Development, προσφέροντας ακίνητο που θα ανεγειρόταν στο χώρο της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας Βέλκα στο Νέο Φάληρο. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 18.730 τ.μ. και πλέον ανήκει σε κοινοπραξία των Dimand – Avax Development – οικογένειας Δαυίδ, οι οποίοι θα το μεταμορφώσουν σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων, με επένδυση 100 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Κωνσταντίνος Κυπριώτης: Νέα επεισόδια στο σίριαλ της διαμάχης με τις τράπεζες

    Μεγαλομέτοχος στον όμιλο Κυπριώτη η HIG Capital – Χτίζει ενεργητικό 1,5 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ