• Real Estate

    Premia Properties και Ηλίας Γεωργιάδης «κτυπούν» τα ακίνητα της οινοποιείας Μπουτάρη

    Κώστας Μαρκάζος, CEO Premia Properties, Ηλίας Γεωργιάδης CEO Sterner Stenhus ΑΒ – Πρόεδρος Premia Properties


    Αυξημένο ενδιαφέρον έχουν αναπτύξει τόσο η Premia Properties με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Κώστα Μαρκάζο και Πρόεδρο τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος είναι Πρόεδρος και CEO της εταρείας Sterner Stenhus Greece AB που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της εισηγμένης (41,62%), για τα ακίνητα και την δραστηριότητα της Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. , η οποία βάσει των τελευταίων οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2016 κατέγραφε χρέη της τάξης των 44,4 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Premia Properties η εισηγμένη και η Sterner Stenhus Greece AB βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε επαφές με τους servicers των δανείων της Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε., οι οποίοι είναι η Intrum, η doValue, η Bain Capital και η Cepal Hellas.

    Όσον αφορά τη Premia στόχος της είναι η απόκτηση των ακινήτων της εταρείας, τα οποία κατά κύριο λόγω θα διατηρήσουν την υφιστάμενη χρήση τους, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν και τουριστικά καταλύμματα σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Υπενθυμίζεται πως ο οινοποιητικός οίκος Μπουτάρη διατηρεί ακίνητα και αμπελώνες στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Νάουσα, τη Νεμέα και την Παιανία. Στην τελευταία περιοχή, μάλιστα, η Premia θα συμμετέχει σε συνεργασία με την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου στην ανάπτυξη του ακινήτου αξίας 83 εκατ. ευρώ που θα στεγάσει το πάρκο Βιοτεχνολογίας της Theracell, το οποίο οριοθετείται  εντός της ΒΙΟ.ΠΑ Παιανίας

    Από την άλλη πλευρά η Sterner Sterner Stenhus  βλέπει ένα σημαντικό «άνοιγμα» στον τομέα της οινοποιίας και θα αναλάβει τη συνέχιση της εν λόγω δραστηριότητας.

    Πότε θα κλείσει το «deal»

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαπραγματατεύσεις μεταξύ των Premia και Sterner Stenhus με τους servicers των δανείων προχωρούν ομαλά και δεν έχουν εμφανιστεί εμπόδια.

    Γεγονός και το οποίο σημαίνει πως -με μία αισιόδοξη εκτίμηση- τα ακίνητα και οι αμπελώνες του οιονοποιητικού οίκου θα περάσουν στην ιδιοκτησία της Premia Properties έως τα τέλη του Α΄Τριμήνου ή τις αρχές του Β΄ Τριμήνου του τρέχοντος έτους.

    Κομβικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις και την τελική συμφωνία θα διαδραματίσει η τακτική γενική συνέλευση της «Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.» που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου,  όπου και θα εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις των ετών 2018,2019 και 2020.

    Η εξυγίανση που δεν προχώρησε

    Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε προχωρήσει σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο δεν τελεσφόρησε. Σε αρχικό στάδιο είχε επέλθει συμφωνία με τις Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες ήταν οι πιστώτριες, για την εξυγίανση του δανεισμού της εταιρείας, ο οποίος ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ.

    Με απόφαση του το Πρωτοδικείο Ημαθίας τον Μάιο του 2017 έδωσε το πράσινο φως για τη ρύθμιση του δανεισμού  εντός 15 ετών με την εταιρεία να καλείται να πληρώνει μόνο τους τόκους. Ωστόσο, η Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. δεν κατάφερε να εκπληρώσει μερικούς όρους της σχετικής  ρύθμισης με αποτέλεσμα να επέλθει η έκπτωση της σχετικής ρύθμισης.

    Διαβάστε επίσης

    Premia: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του πρώτου εταιρικού της ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Premia: Έτσι κατανεμήθηκαν οι νέες ομολογίες – Πού θα χρησιμοποιηθούν τα αντληθέντα κεφάλαια



    ΣΧΟΛΙΑ