• Real Estate

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα τελευταία ασημικά του Πετζετάκι

    • NewsRoom
    Γιώργος Πετζετάκις

    Γιώργος Πετζετάκις


    Στο σφυρί βγάζει η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας Πετζετάκι, της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής, που κατέρρευσε πριν από μία δεκαετία.

    Στις 26 Απριλίου εκπλειστηριάζεται αγροτεμάχιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Ελαστικού Αριστόβουλος Πετζετάκις στην Κρήτη, με τιμή εκκίνησης τα 391.300 ευρώ.

    Το αγροτεμάχιο έκτασης 6.338,53 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Βουτών, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, είναι άρτιο και κατά κανόνα οικοδομήσιμο και αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερου ακινήτου συνολικής εκτάσεως 43.083 τ.μ..

    Το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης ήταν το εργοστάσιο που στέγαζε τις γραμμές παραγωγής της Πετζετάκις στη Θήβα και βγήκε στο σφυρί με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή εκκίνησης τα 7,36 εκατομμύρια.

    Το εργοστάσιο εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, συνολικής επιφάνειας 50 στρεμμάτων αγοράστηκε από τη Βιοχάλκο, το οποίο θα αξιοποιήσει στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων.

    Η εμβληματική βιομηχανία πλαστικών σωλήνων εκποιείται εδώ και χρόνια «με το κομμάτι», έχοντας αφήσει προ πολλού πίσω της το ένδοξο παρελθόν των 20 και πλέον θυγατρικών.

    Την εταιρεία ίδρυσε το 1960 ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, με καταγωγή από την Αμοργό, και κατοχύρωσε την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC.

    Τα προϊόντα της εταιρείας γρήγορα έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX, ενώ η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την «πατέντα» του Αριστόβουλου Πετζετάκι, αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers.

    Ο Αριστόβουλος πέθανε ξαφνικά από καρδιά το 1973, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε αργότερα, το 1986, ο γιός του Γιώργος, όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Boston College και τα μεταπτυχιακά στο London School Of Econimics, σε ηλικία 23 ετών.

    Η λήξη της πατέντας το 1990 ήταν το πρώτο χτύπημα, αλλά τα προβλήματα ξεκίνησαν σχεδόν παράλληλα με το θάνατο του χαρισματικού ιδρυτή της, Αριστόβουλου Πετζετάκι, και ακολούθησε η καταγγελία δανείων 120 εκατομμυρίων, η θέση της μετοχής υπό επιτήρηση και η σύλληψη του Γιώργου Πετζετάκι για χρέη προς το δημόσιο, το 2011.

    Η επιχείρηση πτώχευσε το 2015, δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε ο πλειστηριασμών των ακινήτων της.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετζετάκις: Βρέθηκε ο πολυπόθητος επενδυτής για το εργοστάσιο στη Θήβα

    Ενοίκια – φωτιά έως 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για «πράσινα» γραφεία

    Project Voria: Πράσινο φως από το ΣτΕ για την επένδυση ύψους €250 εκατ. στο Μαρούσι



    ΣΧΟΛΙΑ