• Real Estate

    Ενοίκια – φωτιά έως 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για «πράσινα» γραφεία

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Chairman & CEO, Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Chairman & CEO, Dimand


    Μισθώματα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο χρειάζεται να καταβάλουν οι χρήστες νέων γραφειακών ακινήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων αναπτύσσονται τώρα, στοχεύουν σε «πράσινες» πιστοποιήσεις κατά το διεθνές πρότυπο LEED.

    H αγορά γραφείων της Αθήνας γνώρισε σταθεροποίηση των μισθωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σημαντική ανάπτυξη μετά τα lockdown.

    Όπως σημειώνεται σε έρευνα της Savills Kentriki για τα γραφειακά ακίνητα, τα ενοίκια για τα γραφεία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στο κέντρο της Αθήνας κυμαίνονται μεταξύ 18 και 28 ευρώ ανά τετραγωνικό, αντίστοιχα, με την ψαλίδα να ανοίγει εξαιτίας της ηλικίας των κτιρίων, του σχεδιασμού, των προδιαγράφων, της ποιότητας και του διαθέσιμου αποθέματος στις δύο κατηγορίες.

    Η αγορά των βορείων προαστίων διατηρεί υψηλά επίπεδα ελκυστικότητας όσον αφορά τη ζήτηση για προνομιακά ακίνητα.

    Η λεωφόρος Κηφισίας οδηγεί την αγορά με υψηλής ποιότητας απόθεμα, λόγω του περιορισμένου αριθμού γραφείων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Tα μισθώματα ξεκινούν από 17 και φτάνουν έως και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ για ορισμένες συμφωνίες μίσθωσης για νέες αναπτύξεις ορίζουν τα μισθώματα στα 26 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως για χώρους γραφείων με πιστοποίηση βιωσιμότητας (δηλαδή LEED, BREEAM, WELL), σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, στην Αθήνα ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των τιμών γραφείων ήταν υψηλότερος (7,2%), ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα (7,3%), μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής στασιμότητας στις τιμές.

    Ρεκόρ μισθωμάτων στο Ελληνικό

    Το ρεκόρ των υψηλών μισθωμάτων φέρεται να σπάνε οι νέες αναπτύξεις στο Ελληνικό, όπου οι χώροι γραφείων θα διατίθενται ακόμα και προς 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς ακινήτων που σκανάρουν την ανάπλαση της Lamda στο οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου.

    Το παράδειγμα του Ελληνικού έφερε και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εισηγμένης προς τους θεσμικούς επενδυτές, τονίζοντας πως τα ενοίκια στις νέες αναπτύξεις θα διαμορφώνονται στα 35 έως 42 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Παρεμπιπτόντως, τα ενοίκια για τους γραφειακούς χώρους που αναπτύσσει η ίδια η Dimand στον Πύργο Πειραιά διαμορφώνονται σε 25 – 26 ευρώ/τ.μ. το μήνα, ενώ τα γραφεία στο Μινιόν (που θα χρησιμοποιηθούν από δύο μισθωτές) κυμαίνονται σε 21 έως 22 ευρώ/τ.μ.

    Ο ίδιος τόνισε πως «θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση και για μεγαλύτερο ενοίκιο, ωστόσο ως εταιρεία μας ενδιαφέρει το ποιοτικό στοιχείο της διατηρησιμότητας του χρήστη, να είναι ευχαριστημένος εκείνος κι εμείς. Μέσα στην κρίση, δεν έφυγε κανένας μισθωτής από τα κτίριά μας και αυτό είναι το παράσημό μας».

    Όπως έχει αναφέρει ο ιδρυτής της Hellenic Properties, Ερρίκος Αρώνες τα μισθώματα για τα πράσινα κτίρια κυμαίνεται από 23 έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ υψηλότερα μισθώματα ζητούνται αλλά συνήθως δεν επιτυγχάνονται. Αυτό είναι και το κενό που εντοπίζεται στην αγορά, δηλαδή η έλλειψη ποιοτικών γραφειακών χώρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μικρότερα βαλάντια.

    Όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, το μίσθωμα των 30 ευρώ ανά τ.μ. για πράσινα γραφεία καταβάλλεται από εταιρείες που «αισθάνονται ασφαλείς σήμερα για την κερδοφορία τους, αλλά είναι έτοιμες να επαναδιαπραγματευθούν μόλις χρειαστεί να μειώσουν λειτουργικό κόστος».

    Διαβάστε επίσης:

    Project Voria: Πράσινο φως από το ΣτΕ για την επένδυση ύψους €250 εκατ. στο Μαρούσι

    Ταραχή για την εκτός σχεδίου δόμηση και το ύψος των κτιρίων – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

    Μινιόν όπως Ελληνικό: Πόσο θα κοστίζουν οι κατοικίες στο πρώην πολυκατάστημα της Πατησίων



    ΣΧΟΛΙΑ