• Real Estate

    Πανγαία ΑΕΕΑΠ: Oι αναπτύξεις που σχεδιάζει στον δρόμο προς σημαντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός


    Η ανάπτυξη ακινήτων που έχει αποκτήσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ενώ επόμενος στόχος της είναι η αύξηση κεφαλαίου για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και την επίτευξη ικανής διασποράς στη μετοχή της.

    Όπως είπε χθες στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, «η διασπορά είναι μικρή και δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας». Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί με λεπτομέρεια στα δεδομένα που μελετώνται, να σημειώσουμε πάντως ότι η εκτίμηση είναι ότι η εν λόγω ΑΕΕΑΠ θα επιδιώξει να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

    Η Πανγαία σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της για την αύξηση κεφαλαίου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, ίσως και εντός του έτους (το τελευταίο τρίμηνο). Όπως είπε θα βοηθούσε στην άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό αν διορθωνόταν η φορολογία (η κυβέρνηση επέβαλλε 7πλασιαμό της φορολογίας που διέπει τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ξένες).

    «Ελπίζουμε να βελτιωθούν οι φορολογικές συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι έπειτα από τη διόρθωση της φορολογίας το επενδυτικό μας πρόγραμμα θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο ώστε να γίνουμε μια από τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ της περιοχής. Έχουμε ενημερώσει για το θέμα αυτό τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες και έχουμε εξηγήσει την μεγάλη σημασία που έχει για μας όταν θα πάμε να σηκώσουμε χρήματα από το εξωτερικό, καθώς η σύγκριση που γίνεται από τους επενδυτές είναι με τις ξένες ΑΕΕΑΠ)».

    Στη πορεία για την αύξηση κεφαλαίου εξετάζει νέες επενδύσεις που αφορούν είτε έτοιμα ακίνητα που δίδουν άμεσα εισόδημα είτε ακίνητα προς ανάπτυξη, με προτεραιότητα στην Ελλάδα.

    Τα ποιοτικά γραφεία αποτελούν βασική κατηγορία αν και όπως σημείωσε χθες ο επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ δεν υπάρχει επαρκές στοκ.

    Η επιθυμητή απόδοση στα ποιοτικά γραφεία είναι 7% και, όπως λέει η διοίκηση της Πανγαία, δεν κάνει αγορές κάτω από αυτό το νούμερο.

    Ο κ. Καρυτινός, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένα fund αγοράζουν γραφειακούς χώρους με απόδοση στην περιοχή του 5%, ανέφερε ότι είναι μια τελείως διαφορετική λογική, κατά την άποψή του δεν υπολογίζεται το ρίσκο και το πρόβλημα θα φανεί όταν θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν έξοδο από τις επενδύσεις τους.

    Με βάση τα στοιχεία τριμήνου, η ΑΕΕΑΠ έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Με τις νέες εξαγορές που βρίσκονται σε εξέλιξη (στο τελικό στάδιο) θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

    Στις αναπτύξεις που άμεσα προχωρά η Πανγαία περιλαμβάνονται:

    Η δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που έχει αποκτήσει, έναντι τιμήματος 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, επί της οδού Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ.. Η επένδυση αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 13,560 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης. Πρόκειται να κατασκευαστεί κτήριο 7.000 τ.μ. ανοδομή και 7.000 τ.μ. υπόγεια (αποθήκες, πάρκινγκ).

    Στην Αθήνα επίσης θα αναπτύξει δύο όμορα ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τμ και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τμ επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή. Ο σχεδιασμός για το τι ακριβώς θα γίνει είναι υπό συζήτηση με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι να κατασκευαστούν γραφειακοί χώροι (14 χιλ. τ.μ. ανοδομή και 7 χιλ. τ.μ. υπόγειοι χώροι).

    Στην Κρήτη σε συνεργασία με την Dimand σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κατοικιών. Οι δύο εταιρείες έχουν εξαγοράσει από την Alpha Τράπεζα την εταιρεία ALPHA Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.) η οποία έχει στην κατοχή της δύο οικόπεδα σε προνομιακή περιοχή στα Χανιά συνολικής επιφάνειας 11,4 χιλ. τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ (κατασκευή και αγορά γης) και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία.

    Στη Θεσσαλονίκη σε ακίνητο 4,3 χιλ. τ.μ. για το οποίο έχει υπογράψει προσύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει φοιτητικές κατοικίες.

    Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την εξαγορά του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας η Invel έχει το 98,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία. Το υπόλοιπο το κατέχουν πρώην μέτοχοι της Mig real estate, ενώ σε διασπορά είναι μόλις το 0,5% (περίπου 3.000 μικρομέτοχοι).

    Για το ποσοστό που δεν ανήκει στην Invel θα προχωρήσει τυπικά δημόσια πρόταση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ