• Business

    Τουριστικό συγκρότημα και κατοικίες η νέα κοινή επένδυση των Dimand και Πανγαία στα Χανιά

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός -O Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής Dimand


    Σε νέα επένδυση που αφορά την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κατοικιών στα Χανιά, προχωρούν από κοινού η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και η Dimand. Οι δύο εταιρείες εξαγόρασαν από την Alpha Τράπεζα την εταιρεία ALPHA Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.) η οποία έχει στην κατοχή της δύο οικόπεδα σε προνομιακή περιοχή στα Χανιά της Κρήτης συνολικής επιφάνειας 11,4 χιλ. τ.μ.

    Η Πανγαία συμμετέχει στην εξαγορασθείσα εταιρεία με 40% καταβάλλοντας 3,472 εκατ. ευρώ και η Dimand με το υπόλοιπο 60% (το συνολικό τίμημα ήταν 8,6 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ (κατασκευή και αγορά γης) και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία.

    Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος, αλλά και μικρών διαμερισμάτων, όχι στη λογική της τουριστικής κατοικίας συνδεδεμένης με το ξενοδοχείο, αλλά σπίτια που θα απευθύνονται σε εργαζόμενους (δασκάλους, καθηγητές των πανεπιστημίων κ.λ.π.) και φοιτητές της πόλης. Είναι άλλωστε γνωστή η έλλειψη κατοικιών στα Χανιά, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB.

    Η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, εφόσον το έργο ολοκληρωθεί από τον developer (Dimand) να περνά ολοκληρωτικά στην ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ η οποία συμμετέχοντας εξαρχής στην ανάπτυξη αποκομίζει υπεραξία.

    Οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί ακόμη για τη δημιουργία του Moxy Patra Marina που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάϊο στην Πάτρα και είναι πιθανό να το επαναλάβουν και στην περίπτωση του δεύτερου Moxy που σχεδιάζεται με τη μετατροπή σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια (Σταδίου 65).

    Η πρώτη «συνάντηση» των δύο εταιρειών ήταν στις αρχές του 2013, όταν η Πανγαία εξαγόρασε από την Dimandέναντι τιμήματος 119 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες αναπτύξεις που έχει κάνει η τελευταία στην Παιανία Αττικής, το σύγχρονο κτήριο γραφείων, συνολικής μικτής επιφάνειας 61.671 τ.μ. που μισθώνει η Cosmote.

     



    ΣΧΟΛΙΑ