• Business

    Πώς η Invel εξασφάλισε τα κεφάλαια για την εξαγορά της Πανγαία: Ο ρόλος της EBRD και η επόμενη μέρα

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου. Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΠΑΝΓΑΙΑ και ιδρυτής της Invel Real Estate Management.


    Νέα σελίδα ανοίγει για την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με την Invel να κατέχει πλέον το 98,1% του μετοχικού κεφαλαίου της

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 390 εκατ. ευρώ που κατέβαλε χθες η Invel στην Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά του 32,7% της ΑΕΕΑΠ, τα 250 εκατ. ευρώ είναι κεφάλαια προερχόμενα από τους μετόχους της (μεταξύ άλλων από τα επενδυτικά κεφάλαια, Castlelake και Coller Capital) ενώ από τραπεζικό δανεισμό προήλθαν τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ.

    Η Invel Real Estate B.V. ειδικότερα άντλησε δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξής (EBRD), την Astro Bank και την Ελληνική Τράπεζα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή της EBRD στο δάνειο, με 55 εκατ. ευρώ, από τα 140 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα πεπραγμένα της Invel και την επιχειρηματική της λειτουργία.

    Στη σχετική της ανακοίνωση η EBRD αναφέρει ότι «ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι στιγμής έχει επενδύσει περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες και υποδομές της χώρας».

    Όπως προσθέτει η EBRD έχει τοποθετήσει συνολικά 3 δισ. ευρώ στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού στις χώρες που δραστηριοποιείται στη λογική «των βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεων».

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα χαρακτηρίζει την Πανγαία, ως «την κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα» η οποία «μέσω των εξαγορών παρέχει ρευστότητα στον κατασκευαστικό τομέα και σε άλλες αναπτυσσόμενες εταιρείες».

    Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων το 32,7% αποκτήθηκε από τηv Invel Real Estate BV (29,8%) και τηv CL Hermes Opportunities, L.P. (2,9%). Η τελευταία ανήκει στην παγκόσμια ιδιωτική εταιρία επενδύσεων Castlelake L.P. (διαχειρίστρια κεφαλαίων ύψους 14,3 δις. δολ.) η οποία συμμετέχει και στην Inve lαπευθείας και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τη συμμετοχή της.

    Εκτός από την Castlelake στην Invel συμμετέχουν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Coller Capital, που ιδρύθηκε το 1990, με έδρα το Λονδίνο και γραφεία στη Νέα Υόρκη και στο Χονγκ Κονγκ.

    Σημειώνεται ότι το 2013, όταν εισήλθε η Invel στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία, η αξία της ακίνητης περιουσίας της ΑΕΕΑΠ ήταν 930,8 εκατ. ευρώ ενώ τώρα έχει διαμορφωθεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Η χθεσινή εξέλιξη είναι απόρροια της αρχικής συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Invel, όταν δηλαδή η τελευταία είχε εξαγοράσει το 65,4% έναντι τιμήματος 650 εκατ. ευρώ.

    Ο επόμενος σημαντικός σταθμός για την Πανγαία θα είναι στις αρχές του 2020 όταν θα επιχειρηθεί αύξηση κεφαλαίου (σημαντικού ύψους) προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και για να αποκτήσει ικανή διασπορά στη μετοχή της (free float) αναγκαία βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ