• Real Estate

    Noval Property: Κοντά στο Πάσχα η ΙΡΟ – Επενδύσεις 340 εκατ. έως το 2030

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property


    Σε διασπορά που θα φτάσει το 25% στοχεύει η Noval Property, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την οποία θα εισαχθούν οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η ΙΡΟ της Noval Property, της τελευταίας αδειοδοτημένης ΑΕΕΑΠ εκτός Χρηματιστηρίου, με χαρτοφυλάκιο αξίας 582,6 εκατομμυρίων θα πραγματοποιηθεί το β’ τρίμηνο του 2024, το πιθανότερο τις ημέρες κοντά στο Πάσχα, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση της εταιρείας.

    Πάντως, η εταιρεία που ελέγχεται από τον όμιλο Βιοχάλκο έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προθεσμία για την εισαγωγή έως το φθινόπωρο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Παναγιώτης Καπετανάκος, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε όλοι οι νέοι επενδυτές να συμμετάσχουν στην εταιρεία.

    Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 3,16 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, που αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση του καλοκαιριού.

    Τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα αντλήσει θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια, ενώ ήδη από το 2023 ολοκληρώθηκε μία pre-IPO συναλλαγής που ολοκληρώθηκε εντός του 2023, καθώς η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Noval νωρίτερα από την αγορά. Τον Δεκέμβριο, συγκεκριμένα, εκταμιεύτηκε το ομολογιακό δανείο που υπεγράφη με την EBRD, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

    «Στόχος είναι να πετύχουμε μία καλή διασπορά μετόχων, είτε αυτοί αφορούν σε θεσμικούς επενδυτές, μικρομετόχους ή ξένους επενδυτές», επισημαίνουν στο mononews πηγές της διοίκησης, προσθέτοντας πως το πιθανότερο είναι να μην ακολουθήσει άλλη ιδιωτική τοποθέτηση πριν την ΙΡΟ.

    Επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ

    Ο κ. Καπετανάκος αναφέρθηκε στο pipeline των επενδύσεων ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030. Τα 19% αυτών των έργων χρηματοδοτούνται από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε το 2021 η Noval, καθώς από το ομόλογο της EBRD. Προς το παρόν, προγραμματισμένα είναι έξι έργα, εκ των οποίων δύο έχουν προέλθει από αγορές ακινήτων τρίτων.

    Από τα 340 εκατομμύρια, έργα 60 εκατομμυρίων (το 18%) αφορούν σε εξαγορές που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει η Noval, ενώ το 60% των κεφαλαίων που διατίθενται για τα έργα που έχει εξασφαλίσει θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο στην Πειραιώς.

    Πρόκειται για τη στρατηγική επένδυση προϋπολογισμού τουλάχιστον 169 εκατομμυρίων ευρώ στον Ταύρο, που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της δεκαετίας – το 2028, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – και θα πιστοποιηθεί ως «πράσινη γειτονιά», με LEED στη βαθμίδα Gold Neighborhood και κατά BREEAM στη βαθμίδα Very Good. Στο οικόπεδο των 106 στρεμμάτων, οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχείο, μουσείο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Εντός του έτους ολοκληρώνεται το συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων και καταστημάτων στο Μετς, ένα έργο 10,2 εκατ., καθώς και τα πράσινα γραφεία που κατασκευάζει η Τέρνα στη Χειμάρρας.

    Η συνεπένδυση με τη Brooklane για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι ολοκληρώνεται το 2025 και στοχεύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου campus γραφείων στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο low carbon έργο στην Ελλάδα θα είναι το κτίριο πρώην ιδιοκτησίας της Helleniq Energy στην Κηφισίας, που ανακατασκευάζεται με προϋπολογισμό 13,2 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία στοχεύει σε αγορές τρίτων ακινήτων και όπου υπάρχει περιθώριο development, έτσι ώστε να δωθεί υπεραξία στην εταιρεία. Οι επόμενες επενδύσεις της Noval θα αντικατοπτρίζουν τους τομείς όπου η ΑΕΕΑΠ είναι ήδη παρούσα, όπως τα έργα μεικτής χρήσης και τα γραφεία, επισημαίνεται στο mononews από τη διοίκηση.

    Δάνειο 127 εκατ. από Πειραιώς και Ταμείο Ανάκαμψης

    Στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης του επενδυτικού της πλάνου, η κοινοπραξία της Noval με τη Brooklane υπέγραψε το Σεπτέμβριο νέο ομολογιακό δάνειο με την Τράπεζα Πειραιώς με τη συμμετοχή και του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ποσού έως 127 εκατομμυρίων.

    Αναφορικά με τα μεγέθη της Noval, τα ταμειακά διαθέσιμά της είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2023 σε 74,6 εκατομμύρια. Το έσοδά της από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% στα 29,3 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν τα 64 εκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Noval Property: Καθαρά κέρδη 64,6 εκατ. ευρώ για το 2023

    Μαντωνανάκης κατηγορεί για συμπαιγνία δημόσιο και τράπεζες

    Assets αξίας 430 εκατομμυρίων πρόσθεσαν το 2023 οι επενδυτικές ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ