• Real Estate

    Με master plan απέναντι στα σχέδια του Γιάννη Κούστα κατέβηκε στην Αρμάτα ο Δήμος Σπετσών

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα


    Ενστάσεις, αλλά και την πρόθεση να προχωρήσει σε διαδικασία τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή της Παναγίας Αρμάτας, στις Σπέτσες, όπου σχεδιάζει να χτίσει ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας, εκφράζει σε υπόμνημά του προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) που θα συνεδρίαζε χθες, Πέμπτη, για το θέμα, ο Δήμος Σπετσών.

    Ο Δήμος υποστηρίζει μάλιστα πως έχει έχει ήδη εκκινήσει διαδικασία τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στην περιοχή Παλαιό Λιμάνι με σκοπό τη συνολική ανάπλαση της περιοχής όπου βρίσκονται το μνημείο, αλλά και το οικόπεδο του εφοπλιστή, ενώ ζητά για την υπόθεση να γνωμοδοτήσει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

    Την ίδια ώρα, επαναφέρει το αίτημα της απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων, το οποίο είχε διατυπωθεί και από τον προηγούμενο Δήμαρχο, στο πλαίσιο ενός συνολικού master plan για τη συγκεκριμένη περιοχή.

    Να σημειωθεί ότι τέλη Νοεμβρίου πέρυσι, μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων πραγματοποίησε αυτοψία στο οικόπεδο του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, με τις τοπικές Αρχές και τον τότε δήμαρχο, συνοδευόμενο και από δημότες, να εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες. Η αυτοψία, ωστόσο, ολοκληρώθηκε κανονικά με τη διαπίστωση ότι επιβάλλεται τροποποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικίας Κούστα, τόσο σε μέγεθος όσο και αισθητικά, προκειμένου να εναρμονίζεται με το περιβάλλον και επί των τροποποιήσεων αυτών θα συνεδρίαζε και χθες, κατά την αρμοδιότητά του.

    Οι ενστάσεις και τα σχέδια του Δήμου Σπετσών

    Όπως αναφέρει ο Δήμος, το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο προηγείται και άρα δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β’ 758/1988), κατά την οποία ο Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας χαρακτηρίσθηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο της χώρας», με αποτέλεσμα να καθορισθεί Ζώνη Προστασίας του μνημείου, στα 150 μέτρα γύρω από τον ναό.

    Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει, ως προς τα τετράγωνα που χαρακτηρίζονται οικοδομήσιμα σε χώρους εντός της Ζώνης Προστασίας της Παναγίας Αρμάτας, το ρυμοτομικό σχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη συνταγματική προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος (κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 και 6 του Συντάγματος) και δεν δύναται να εφαρμοσθεί ή να αποτελέσει νόμιμο έρεισμα για την έκδοση άλλων διοικητικών πράξεων, λ.χ. εγκρίσεων ή αδειών.

    Συνεπώς, όπως αναφέρει ο Δήμος, είναι επιβεβλημένος ο καθορισμός χρήσεων γης που θα είναι συμβατές με το Σύνταγμα και με το ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας που διέπει το μνημείο.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών έχει ήδη αποφασίσει, όπως αναφέρει, τον καθολικό ανασχεδιασμό της χερσονήσου ΑΡΜΑΤΑ, με συνολικό master plan που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολεοδομική μελέτη που θα προσδιορίσει τις ιδιωτικές εκτάσεις που θα χρειαστεί να απαλλοτριωθούν.

    Όπως αναφέρεται μάλιστα, ο Δήμος πρόκειται να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για τη λήψη απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.

    Ο Δήμος αναφέρει, επίσης, ότι από τις 13 Φεβρουαρίου 2024, σε χώρο που προσδιορίζεται περίπου στην έκταση του οικοπέδου του κ. Κούστα, αλλά και γύρω από αυτό, παρατηρήθηκαν αυθαίρετες εργασίες δόμησης.

    Προς αποφυγή, μάλιστα, της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής υπήρξε άμεση, με κατάθεση της Δημάρχου στο Αστυνομικό Τμήμα Σπετσών και αναφορά – καταγγελία προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ζητώντας της άμεση έκδοση σήματος διακοπής εργασιών.

    Όπως, όμως, υποστηρίζει ο Δήμος Σπετσών, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων αγνόησε εντελώς την καταγγελία και δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια.

    Ο Δήμος υποστηρίζει επίσης πως από συγκεκριμένα έγγραφα προκύπτει ότι το μνημείο της Παναγίας Αρμάτας, από τον χαρακτηρισμό του το 1988 και στο εξής, αντιμετωπίζεται ορθώς ως μεταβυζαντινό και άρα αρχαίο μνημείο που ανεγέρθηκε λίγο μετά το 1822, ήτοι προ του 1830. Ως εκ τούτου για τη διαδικασία έγκρισης εργασιών στην Ζώνη Προστασίας του δεν αρκεί η γνώμη του ΚΣΝΜ, αλλά απαιτείται επιπλέον η γνώμη του ΚΑΣ, στο οποίο πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Γιάννης Κούστας: Ο 30ετής πόλεμος, οι δικαστικοί αγώνες και η τελευταία μάχη για ένα σπίτι στις Σπέτσες

    Η Ναυμαχία της Αρμάτας ξαναζωντανεύει. Εφοπλιστική μάχη για 800 τμ στις Σπέτσες



    ΣΧΟΛΙΑ