ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λύση στη χρονίζουσα διαμάχη της Κέκροψ, της εισηγμένης που αποτελεί το κοινό σχήμα των ΓΕΚ Τέρνα και Intradevelopment, με το δημόσιο, με φόντο τα Τουρκοβούνια, έδωσε ο Άρειος Πάγος, βγάζοντας ακόμα και τώρα κερδισμένη την εταιρεία.
Με απόφαση του Γ’ Πολιτικού Τμήματος κρίθηκε ότι η επίδικη έκταση των 242 στρεμμάτων στο πρώην λατομείο Ψυχικού ανήκει στο δημόσιο. Ύστερα από 34 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, η τύχη της έκτασης κρίθηκε πλέον αμετάκλητα, ενώ η απόφαση διέταξε την απόδοση στο δημόσιο.
Η ιστορία ξεκίνησε από το 1988, όταν το δημόσιο διεκδίκησε για πρώτη φορά την έκταση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Πριν από την τελευταία απόφαση, η υπόθεση είχε φτάσει ξανά στον Άρειο Πάγο. Τότε, το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του ελληνικού δημοσίου για την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία η Κέκροψ δικαιώθηκε αναφορικά με την ιδιοκτησία της στην επίμαχη έκταση.
Σημειωτέον ότι στην Κέκροψ συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα με 37,2%, η Intracom με 34,3% και η Alpha Bank με 6,7%. Στην ουσία, πρόκειται για μία εταιρεία με κύκλο εργασιών 14 χιλιάδων ευρώ και ζημιές 810 χιλιάδων.
Μεγαλύτερη από την αξία των ακινήτων η αποζημίωση
Το σχέδιο αξιοποίησης του λατομείου, που τελικά ναυαγεί, αφορούσε σε ανάπλαση του χώρου με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και πολυτελών κατοικιών, ενώ από τα 242 στρέμματα, τα 185 έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα του δήμου, των πολιτών και του δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, ενώ η Κέκροψ από την πλευρά της ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει τους μετόχους για τις επόμενες ενέργειές της, μόλις λάβει αντίγραφο της απόφασης του Άρειου Πάγου.
Υπόψη της διοίκησης της Κέκροψ – στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Πέτρος Σουρέτης – βρισκόταν από καιρό το σενάριο αποζημίωσης στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η αξιοποίηση από την εταιρεία.
Ακόμα, λοιπόν, και η περίπτωση κατά την οποία τα περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου, είναι περισσότερο συμφέρουσα για την εταιρεία, αφού η λογιστική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων έχει πλήρως απομειωθεί. Επομένως η αποζημίωση που θα επιδικασθεί θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη της αξίας τους.
Δέσμια των δικαστικών αποφάσεων και της διαμάχης με το δημόσιο
Άλλωστε, το πρώην λατομείο δεν είναι η μόνη επίδικη έκταση της Κέκροψ. Χαρακτηριστικό είναι πως δύο από τα 6 επενδυτικά ακίνητα της Κέκροψ σε Χαλάνδρι και Παλαιό Ψυχικό είναι υπό απαλλοτρίωση.
Στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού η Κέκροψ κατέχει 16 καταστήματα συνολικής επιφάνειας 973 τ.μ., έκταση για την οποία επίσης εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις σχετικές με πολεοδομικά θέματα. Η Κέκροψ έχει την επικαρπία του συγκεκριμένου ακινήτου για όλο το χρονικό διάστημα διάρκειάς της, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή του.
Και σε αυτή την περίπτωση, σωματείο του Ψυχικού είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης των οικοδομικών αδειών. Το Εφετείο δέχτηκε την παρέμβαση της Κέκροψ και παρέπεμψε την υπόθεση στο ΣτΕ. Το ίδιο σωματείο άσκησε έφεση ενώπιον του ΣτΕ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης, αφού η τελευταία πράξη παίχτηκε στις δικαστικές αίθουσες στις 13 Απριλίου.
Ανάλογες αιτήσεις έχουν κατατεθεί και για τις αποφάσεις που όρισαν τις χρήσεις καταστημάτων στην Παλαιά Αγορά, στην οποία η Κέκροψ σχεδιάζει (ακόμα) μία επένδυση που θα θυμίζει food hall.
Διαβάστε επίσης:
Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Δικαίωση του Δήμου Ψυχικού-Φιλοθέης στη διαμάχη με την Κέκροψ