• Real Estate

    Ισραηλινοί οι μισθωτές των «ιερών» ακινήτων της Βουλιαγμένης – Επί ποδός ο δήμος


    Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και της Εκκλησίας πυροδοτεί η μίσθωση των 97 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης στο Μεγάλο Καβούρι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής στον οποίο κατέληξαν οι εκτάσεις για 99 χρόνια είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο, φέρεται να έχει την επωνυμία Tri Ace και είναι ισραηλινών συμφερόντων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους επενδυτές να βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και να έχουν τοποθετήσει ήδη κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Από τα μέσα του μήνα έως και τις 30 Νοεμβρίου οι υποψήφιοι επενδυτές επισκέφθηκαν τις εκτάσεις για «αυτοψία» και την προηγούμενη εβδομάδα η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Το ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ, που ξεπεράστηκε κατά πολύ, ενώ βάσει της προκήρυξης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναζητούσε «επιφανείς» μισθωτές, είτε εταιρείες με ετήσιο τζίρο 25 εκατομμυρίων την τελευταία τριετία είτε επενδυτές – φυσικά πρόσωπα με καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως από το 2024 το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται κάθε Πρωτοχρονιά, κατά ποσοστό που δεν μπορεί να υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα δηλαδή με τον ετήσιο πληθωρισμό.

    Σχεδόν το 62% του ετήσιου μισθώματος αφορά στο ένα από τα τρία ακίνητα που βγήκαν σε διαγωνισμό από το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης – σημειωτέον ότι και τα τρία κατέληξαν στον ίδιο επενδυτή. Στην κατοχή των Ισραηλινών μισθωτών περιήλθε το ακίνητο 11,8 στρεμμάτων στο οποίο στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου. Έως ότου μετεγκατασταθεί το ορφανοτροφείο σε άλλο ακίνητο, οι λειτουργίες του θα επιτελούνται κανονικά. Σύμφωνα με την Εκκλησία, ο μισθωτής των ακινήτων θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κόστος μετεγκατάστασης των παιδιών (υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται τέσσερα παιδιά στο ακίνητο, από 45 που φιλοξενούνταν την προηγούμενη δεκαετία), όπως και τις εργασίες της πλήρους ανακαίνισης κι επισκευής του νέου κτιρίου, «εντός αστικού ιστού», εκτιμώμενου κόστους 300 χιλιάδων ευρώ.

    Η «Ιθάκη» και το «σεβαστό τίμημα» του 1927

    Επίσης, στην έκταση περιλαμβάνεται ακίνητο 1.627 τ.μ. όπου λειτουργεί το εστιατόριο Ιθάκη. Το τρίτο ακίνητο που εκμισθώθηκε αφορά σε έκταση 3.885 τ.μ., στην οποία έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες, οι οποίες επίσης μισθώνονται, αλλά δεν είναι σαφές αν οι συγκεκριμένοι μισθωτές θα παραμείνουν στο ακίνητο. Οι πληροφορίες θέλουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα λαμβάνει μισθώματα ύψους 650.000 ευρώ από τις συμβάσεις μίσθωσης του υγειονομικού καταστήματος και των τεσσάρων κατοικιών, τμήμα των οποίων θα πάρει «προίκα» η κυπριακή εταιρεία, αφού υπεισέρχεται ως ειδική διάδοχος στη σύμβαση με το υγειονομικό κατάστημα του Βασίλη Σταθοκωστόπουλου, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου του 2042.

    Τα ακίνητα, μέρος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, είναι ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου από το 1927, οπότε αγοράστηκαν «με σεβαστό τίμημα και όχι με απαλλοτρίωση, όπως ισχυρίζεται ο δήμος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνστάντιος Ανδρούσης, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει το τίμημα. «Η απαλλοτρίωση είχε προηγηθεί σε προγενέστερο χρόνο υπέρ του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων και η αποζημίωση καταβλήθηκε με χρήματα του Ορφανοτροφείου».

    Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος είναι έτοιμος να διαφυλάξει τις χρήσεις γης της περιοχής, όπως αυτές έχουν καθοριστεί, με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να επαλαναμβάνει πως θα προχωρήσει σε προσφυγή στο ΣτΕ «ή όπου αλλού χρειάζεται» εάν επιχειρηθεί αλλαγή των χρήσεων γης ή της δόμησης. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει βάλει στο κάδρο υποσχετική, βάσει της οποίας οι χρήσεις γης ή ο συντελεστής δόμησης δύναται να τροποποιηθούν με ΕΣΧΑΣΕ ή ΕΣΧΑΔΑ.

    Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη έκταση επιτρέπουν τη λειτουργία δομών πρόνοιας. Με βάση το Προεδρικο Διάταγμα του 2004, που επικαλείται η διακήρυξη του διαγωνισμού, η έκταση του Ορφανοτροφείου έχει υπαχθεί στη ζώνη 5 και προσδιορίζεται ως περιοχή μητροπολιτικού χαρακτήρα περιαστικού πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας. Συγκεκριμένα, στη ζώνη 5δ, όπου ανήκει επιτρέπονται οι χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας και εστιατορίων, η ανέγερση ενός νέου εστιατορίου υπό προϋποθέσεις, ανανεώνεται η άδεια λειτουργίας των υφισταμένων εστιατορίων και ως μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση των εστιατορίων ορίζονται τα 1.200 τ.μ..

    Οι Ισραηλινοί θα πρέπει το αργότερο εντός διετίας να εκπονήσουν και να υποβάλουν στο Ορφανοτροφείο προς αρχική έγκριση επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου. Το business plan θα πρέπει να περιγράφει την προτεινόμενη επένδυση, το ύψος της, το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης, τον υπολογισμό έναρξης λειτουργίας, τις προτεινόμενες χρήσεις, τα αναμενόμενα κέρδη, τις ωφέλειες και την ανάπτυξη από την αξιοποίηση των ακινήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ