• Business

    Theracell: Νέα σχέδια για τη στρατηγική επένδυση των 80 εκατ. μετά το ναυάγιο του deal με Premia – Dimand

    Φώτης Σακελλαρίδης, CEO Theracell Laboratories IKE – Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand – Ηλίας Γεωργιάδης, βασικός μέτοχος Premia Properties


    Αλλαγή πλεύσης σηματοδοτούν τα νέα σχέδια για τη στρατηγική επένδυση της Theracell, η οποία εγκατέλειψε το πλάνο μίσθωσης ακινήτου που είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει η Premia και θα ανέπτυσσε η Dimand στην Παιανία.

    Η εταιρεία είχε υπογράψει προσύμφωνο μίσθωσης του ακινήτου θυγατρικής, που σύστησε η Dimand και για την οποία έχει υπογραφεί προσύμφωνο εξαγοράς από την Premia Properties, ήδη από τον Νοέμβριο. Το ακίνητο βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Παιανίας – Μαρκοπούλου. Το πάρκο στο οποίο είχε σκοπό να εγκατασταθεί η Theracell έχει έκταση 23 στρεμμάτων και εντός του υπάρχουν κτίρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ., κάτι που τελικά δε θα γίνει πραγματικότητα.

    Το συμβόλαιο που λύθηκε

    Η Theracell είχε υπογράψει προσύμφωνο κλειστής μίσθωσης διάρκειας 20 ετών με την Premia για την ανάπτυξη πάρκου βιοτεχνολογίας, ωστόσο στις αρχές Απριλίου αυτό λύθηκε, με τις Dimand και Premia να αναζητούν εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, καθώς στην περιοχή επιτρέπεται και η ανέγερση γραφείων, όπως είναι το γειτονικό κτίριο γραφείων της Cosmote, το οποίο ανέπτυξε επίσης η Dimand και έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Prodea. Η Premia προσδοκούσε από την επένδυση ετησιοποιημένα μισθώματα 1,5 εκατ. ευρώ από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 3,5 εκατομμυρίων, σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης, που τοποθετούταν στο τέλος του 2023.

    Ωστόσο, το αρχικό επενδυτικό σχέδιο της Theracell Laboratories, σύμπραξη της ελληνικής Theracell Advanced Biotechnology και της αμερικανικής εισηγμένης στο NASDAQ, Orgenesis Inc, προέβλεπε ανάπτυξη του πάρκου βιοτεχνολογίας στην Κόρινθο. Το σχέδιο για εξατομικευμένες κυτταρικές & γονιδιακές θεραπείες, με προϋπολογισμό 83 εκατ. ευρώ είχε πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τον περασμένο Νοέμβριο.

    Αναμένεται να δημιουργήσει 173 νέες θέσεις εργασίας έως το έκτο έτος της επένδυσης και συνολικά 512 μέχρι και το τελευταίο έτος αυτής, το 2040. Η επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση κεντρικής μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για παθήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς (εργαστήριο R&D). Όπως είχε διευκρινίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η εταιρεία θα παρέχει πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για αντίστοιχες θεραπείες.

    Το ακίνητο έχει παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ στο δήμο Κορίνθου, ο οποίος προχωρά οσονούπω σε διαγωνισμό, ώστε να αναθέσει σε τρίτο φορέα την υλοποίηση της σχετικής ανάπτυξης. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στη συνέχεια θα εισέλθουν ως μισθωτές του ακινήτου, ενώ εκτός από τη Theracell, επιπλέον 5 εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους.

    Ποια είναι η Theracell και τι σχεδιάζει

    Η Theracell είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα την Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 2013 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας. Ο κύκλος εργασιών της Theracell Laboratories IKE το 2020 έφτασε 6,6 εκατ. ευρώ από 601 χιλ. το 2019, ενώ τα κέρδη της άγγιξαν τα 1,8 εκατομμύρια. Όπως διευκρινίζει στο mononews ο Φώτης Σακελλαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Theracell Advanced Biotechnology, η επένδυση στην Κόρινθο θα έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τετραετίας και θα φιλοξενήσει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του σχεδίου.

    Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα σε ενοικίαση νέου κτιρίου 5.000 τ.μ. στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή των θεραπειών. Πρόκειται για κτίριο ιδιοκτησίας της DoValue, το οποίο χρησιμοποιούταν επίσης από εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας, ενώ την προσεχή εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του. Βάσει του αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής, εγκαταστάσεις ανάλογης επιφάνειας θα δημιουργηθούν ανά την επικράτεια – σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο Κρήτης – προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εγγύτητα με πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.



    ΣΧΟΛΙΑ