• Real Estate

    Η σουηδική Sterner Stenhus εξαγοράζει την Pasal

    O Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus


    Με αύξηση κεφαλαίου που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα η σουηδική Sterner Stenhus, με επικεφαλής τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη, εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στην Pasal Development.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο το πρωί, περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της εταιρείας, με ποσό της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου και ενός ομολογιακού δανείου.

    Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι το ποσοστό του βασικού μετόχου της Pasal, Σωτήρη Θεοδωρίδη, να μειωθεί περίπου στο 10%.

    Υπενθυμίζεται ότι  στο τέλος Αυγούστου το Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης για την Pasal η οποία προβλέπει μερική αποπληρωμή των δανείων της με τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας της στις τράπεζες και διαγραφή του υπολοίπου τμήματός τους. Με τη νέα εξέλιξη που σημειώνεται η Pasal θα διατηρήσει ένα σημαντικό τμήμα των ακινήτων της, καταβάλλοντας μετρητά στις τράπεζες.

    Μεταξύ των ακινήτων που θα μείνουν στην εταιρεία είναι οι αποθήκες στην Ελευσίνα με μισθωτή την Σκλαβενίτης, τα οικόπεδα σε Λαύριο, Χαλκίδα και Βοτανικό και η καπναποθήκη στην Θεσσαλονίκη. Κανονικά θα προχωρήσει η πώληση του AthensHeart στην Hines και η μετατροπή του σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο υπό την ονομασία Gazi Outlets.

    Η Sterner Stenhus πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε, έναντι τιμήματος 8,8 εκατ. ευρώ, την εξαγορά από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ της θυγατρικής της JPA A.E. η οποία έχει στην κατοχή της το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορά σε  κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση 10 σχολικών κτηρίων της Αττικής. Η σουηδική εταιρεία η οποία έκανε δυναμικά την είσοδό της στην Ελλάδα το 2019, έχει επίσης στην κατοχή της δύο αποθήκες στον Ασπρόπυργο και το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην Πλατεία Ομονοίας.



    ΣΧΟΛΙΑ