• Business

    Premia Properties: Στοχεύει σε δεκαπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε μια πενταετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Premia: Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι σε περίπτωση υπερκάλυψης της ΑΜΚ

    Κώστας Μαρκάζος, Premia Properties


    Με υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της η Premia Properties (πρώην Pasal Development) προχωρά το επόμενο διάστημα σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με μετρητά και εισφορά σε ακίνητα.

    Σύμφωνα με όσα είπαν χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Μαρκάζος και o βασικός μέτοχος, ελληνοσουηδός, Ηλίας Γεωργιάδης (ιδιοκτήτης μαζί με την οικογένειά του της σουηδικής Sterner Stenhus και της Sterner Stenhus Greece – SSG η οποία κατέχει περίπου 76% της Premia) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μια σειρά από ακίνητα.

    H εκτίμησή τους είναι ότι στο τέλος του έτους η Premia θα έχει συνολικό χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατ. ευρώ, σε τρία χρόνια θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. και στην 5ετία το 1 δις. ευρώ.

    Σήμερα η συνολική αξία των ακινήτων της Premia, η οποία επικεντρώνεται σε logistics, εμπορικά κτήρια τύπου big boxes και κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, είναι 114 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης ΣΔΙΤ που έχει με κτήρια σχολείων).

    Σύμφωνα με πληροφορίες με την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου (το ακριβές μίγμα και ύψος της οποίας δεν αποκαλύφθηκε χθες) το χαρτοφυλάκιο της εν λόγω εταιρείας θα εμπλουτιστεί με τρία ακίνητα logistics που σήμερα ανήκουν στην SSG.

    Το πρώτο επιφάνειας 14.000 τ.μ. είναι μισθωμένο στην Friesland και το δεύτερο 7.500 τ.μ. έχει μισθωτή τη Goldair. Το τρίτο logistics 15.000 τ.μ. βρίσκεται στην Μάνδρα και είναι μισθωμένο στην Henkel.

    Οι αποθήκες που διαθέτει σήμερα είναι συνολικού εμβαδού 103.000 τ.μ. και ο στόχος της εταιρείας είναι μέχρι τέλος του 2021 να έχει διπλασιάσει τον συνολικό όγκο τους φτάνοντας τα 200.000 τ.μ.

    Δεν αποκλείεται στην αύξηση να συμμετέχουν και τρίτοι επενδυτές με τα ακίνητά τους ώστε να μεγαλώσει τη διασπορά των μετοχών της εταιρείας. Βάσει πληροφοριών η νέα αύξηση θα είναι μεγαλύτερη των άλλων δύο που προηγήθηκαν (η πρώτη 10 εκατ. και η δεύτερη 20 εκατ. ευρώ) από τη στιγμή που στο μετοχικό κεφάλαιο της Premiaεισήλθε η SSG.

    Ο κ. Μαρκάζος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δεν απέκλεισε η εταιρεία να προχωρήσει και σε εταιρικό ομόλογο, ενώ σημείωσε ότι όλα βαδίζουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η αντίστοιχη εταιρεία συμφερόντων του στη Σουηδία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο που εισήχθη στο χρηματιστήριο με αξία χαρτοφυλακίου 140 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

    Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή Premia «βλέπει» πολλά ακίνητα, έχει θέσει στόχους που δεν είναι εύκολοι, αλλά είναι εφικτοί και θα συνεχίσει προσηλωμένη στην πορεία που έχει χαράξει ενδυναμωμένη με το νέο ΔΣ και ομάδα διοίκησης. «Δεν μας σταματά τίποτα» κατέληξε χαρακτηριστικά.

    Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση χθες το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο της Premia έλαβε την εξουσιοδότηση για τα επόμενα 5 χρόνια να αποφασίζει για τις αυξήσεις κεφαλαίου (χωρίς να υπερβεί τριπλασιασμό του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου) όπως προβλέπει ο νόμος και προκειμένου να αποκτήσει ευελιξία και να κερδίζει χρόνο.

    Επίσης, επικυρώθηκε η συμμετοχή του Βασιλείου Ανδρικόπουλου στο ΔΣ ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ομίλου στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. Διαθέτει εμπειρία 25 ετών σε θέσεις υψηλής διοικητικής ευθύνης σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

    Το ΔΣ συμπληρώθηκε και με δύο νέα μέλη: Την Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία διευθύνει τη δική της επιχείρηση στον κλάδο των υπηρεσιών του Ανθρώπινου Δυναμικού, ως Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια, από το 2007 και είναι δρυτικό μέλος του ελληνικού παραρτήματος του Entrepreneurs Organization. Τον Δημήτριο Τσίκλο ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών και σήμερα διοικεί τη δίκη του εταιρεία, Engineeria SA, η οποία δραστηριοποιείται στις κατασκευές και συντηρήσεις κτηρίων κυρίως logistics.



    ΣΧΟΛΙΑ