• Real Estate

    Hellenic Properties (Ερ. Αρώνες): Επενδύσεις 50 εκατ. το 2023 σε συνέργεια με ελληνικό fund & family offices


    Νέο επενδυτικό γύρο, τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων, αναμένεται να τρέξει εντός του 2023 η Hellenic Properties, της οποίας ηγείται ο Ερρίκος Αρώνες, σε σύμπραξη με στρατηγικούς επενδυτές εντός κι εκτός συνόρων.

    Όπως επισημαίνει στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, η Hellenic Properties έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με ένα ελληνικό επενδυτικό fund, εστιασμένο σε ESG και σε επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης και πράσινης οικονομίας. «Αφορά σε επενδύσεις της τάξης των 50 εκατομμυρίων, που υπολογίζεται ότι θα κατευθυνθούν σε τρεις έως τέσσερις επενδύσεις. Η συνεργασία μας αφορά αποκλειστικά σε υφιστάμενα κτίρια, υφιστάμενο απόθεμα, το οποίο αγοράζουμε και αναβαθμίζουμε σε πράσινα κτίρια.

    »Το βάρος θα δοθεί σε κτίρια γραφείων, κλάδος τον οποίο έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε, υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι στη συμφωνία, όπως κατοικίες και ξενοδοχεία, αλλά σε δεύτερο χρόνο», προσθέτει, εξηγώντας πως στην ουσία η ελληνική επενδυτική θα είναι ο anchor investor του προσεχούς γύρου επενδύσεων της Hellenic Properties, ενώ ακολουθούν συμφωνίες με δύο family offices, ένα από την Ελλάδα κι ένα από το εξωτερικό. Μάλιστα, η εταιρεία φέρεται να έχει εντοπίσει ήδη τα επόμενα δύο ακίνητα στα οποία θα τοποθετηθεί. Είναι παλιά βιομηχανικά κτίρια στον βόρειο τομέα της πρωτεύουσας, τα οποία θα μετατραπούν σε κτίρια γραφείων.

    Η εταιρεία – που οδεύει προς χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ όταν τα έργα που αναπτύσσει ολοκληρωθούν – βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερους επενδυτές για το 2023. «Βλέπουμε ευκαιρίες, περισσότερες από τα κεφάλαια που έχουμε διαθέσιμα προς επένδυση. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα κεφάλαια έως τον Ιούνιο, μπορεί να επεκτείνουμε το γύρο χρηματοδότησης τον Ιούνιο», διευκρινίζει ο κ. Αρώνες.

    Δεύτερη συμφωνία με την Everty

    H Hellenic Properties ανακοίνωσε μέσα στη χρονιά την πρώτη της έξοδο από επένδυση που πραγματοποίησε σε κτίριο γραφείου του Αμαρουσίου. Το εξαώροφο κτίριο μισθωμένο στις γερμανικές Aquila Capital, RWE Renewables και στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της Everty, θυγατρική της ισραηλινής ΥNV, με την οποία ο Ερρίκος Αρώνες έχει συμφωνήσει και για την πώληση δεύτερου ακινήτου. Πρόκειται για κτίριο γραφείων επί της Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι, μισθωμένο στην τεχνολογική εταιρεία Metamaterial.

    Ο επιχειρηματίας διαβλέπει σημαντικά μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον στον κλάδο του real estate το 2023, κάτι που «εξηγείται από την ύφεση, την άνοδο των επιτοκίων και τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές τηρούν μια στάση αναμονής». Ο χώρος στον οποίο αποφάσισε η Hellenic Properties να δραστηριοποιηθεί, αναγνωρίζοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, είναι τα πράσινα κτίρια γραφείων με μισθώματα ύψους 15 έως 17 ευρώ ανά τ.μ., με ζήτηση από το 90% των υποψήφιων μισθωτών. «Μπορούμε, χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, πολύ γρήγορα να φτιάξουμε πράσινα κτίρια, τα οποία θα στοχεύουν σε μισθωτές, όπως ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκμισθώνουν γραφεία με 30 ευρώ ανά τ.μ., όσο εκμισθώνονται τα μεγάλα projects».

    Αυτό, καθώς «οι μισθωτές σήμερα πιέζονται πολύ από τη χρήση παλιών κτιρίων.Oι εταιρείες μεγαλώνουν αυξάνονται οι ανάγκες για μεγαλύτερους χώρους, ενώ το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Τα βιομηχανικά κτίρια που μετατράπηκαν παλιότερα σε γραφεία δεν είναι αποδοτικά ενεργειακά», λέει ο κ. Αρώνες, τονίζοντας πως η χρήση πράσινων κτιρίων δεν αποτελεί πλέον ζήτημα κύρους, αλλά προααπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Στην επανάχρηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος αναγνωρίζει την ευκαιρία για την ελληνική αγορά ακινήτων ο ίδιος. Σχολιάζοντας το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ιδίως όσον αφορά στα ύψη των κτιρίων, ο κ. Αρώνες συμπεραίνει πως θα ήταν ωφέλιμο να αξιοποιηθούν κενά βιομηχανικά κτίρια στην Αττική, μεταξύ άλλων, μέσω παροχής κινήτρων στις εταιρείες ανάπτυξης.

    Η βασιλική κατοικία που μετατρέπεται σε βίλες

    Το κενό στην προσφορά πολυτελών κατοικιών έρχεται να καλύψει η ανακατασκευή της θερινής βασιλικής κατοικίας στο Στροφύλι της Κηφισιάς, έργο 13 εκατομμυρίων που έχει αναλάβει η Hellenic Properties. Το project βρίσκεται σήμερα στη φάση των στατικών ενισχύσεων, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τον developer. Το κτίριο χρησιμοποιούσε ως θερινή κατοικία η Ασπασία Μάνου, γόνος αριστοκρατών, σύζυγος του βασιλιά Αλέξανδρου, δευτερότοκου γιου του Κωνσταντίνου Α’ και μητέρα της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, έως το 1929.

    Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου λειτούργησε ως ξενοδοχείο με την επωνυμία Μον Ρεπό και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε σε μία οικογένεια της Κηφισιάς. Συνέχισε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, το Roussos Hotel. Φιλοξένησε πολιτικούς, συγγραφείς, ως επισκέπτες του ξενοδοχείου, ενώ εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τον «Θίασο» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Τη σκυτάλη πήρε το Κολλέγιο La Vern, που χρησιμοποίησε μέρος του ακινήτου ως κτίριο διοίκησης, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια παραμένει κενό. Οι επτά πολυτελείς κατοικίες στο κτίριο των 2.000 τ.μ. επί της Παναγή Τσαλδάρη θα ανεγερθούν σε σχέδια του Δημήτρη Αγιοστρατίτη.

    Το 2023 η Hellenic Properties στοχεύει στη λειτουργία ξενοδοχείου στο κέντρο του Πειραιά, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραολή & Δημητρίου, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί η μίσθωσή του από ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία.

    Στη φάση έγκρισης της χρηματοδότησης για την ανάπτυξή του είναι κτίριο 9.200 τ.μ. επί της λεωφόρου Συγγρού, γειτονικό των νέων γραφείων της Generali και του Grand Hyatt. Η Hellenic Properties επανεξετάζει τη νέα χρήση του ακινήτου, με τις κατοικίες να μπαίνουν στο κάδρο, παρόλο που είναι ένας τομέας «λιγότερος συμφέρων σε σχέση με άλλους κλάδους real estate». Πράσινες κατοικίες θα ανεγερθούν και σε άλλο ακίνητο επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ. ιδιοκτησίας της εταιρείας στην περιοχή του Βοτανικού.



    ΣΧΟΛΙΑ