• Real Estate

    Golden Visa: Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ το επενδυτικό όριο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σε περιοχές που έχουν μπει ήδη στο ραντάρ των επενδυτών από τρίτα κράτη είναι δυνατό να εφαρμοστεί η αύξηση του επενδυτικού ορίου για παροχή Golden Visa στις 800.000 ευρώ, μέτρο το οποίο προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

    Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως η αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa στις 500.000 σε περιοχές υψηλής ζήτησης είχε τελικά τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, κάτι για το οποίο οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς είχαν κρούσει τον κώδωνα.

    Οπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς real estate σε συνέδριο που διοργανώθηκε προ ημερών με θέμα τη χρυσή βίζα, στην πράξη εξισώθηκαν σχετικά φθηνές περιοχές όπως το Μοσχάτο και η Νέα Φιλαδέλφεια, με τις κατά πολύ ακριβότερες, όπως η Γλυφάδα και η Κηφισιά, επειδή ανήκουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο διπλασιασμός του ελάχιστου ύψους επένδυσης για την άδεια διαμονής στα 500.000 ευρώ προκάλεσε τεχνητή υπερτίμηση στα ακίνητα σε περιοχές όπου ισχύει η άδεια στα 250.000 ευρώ.

    Είναι, λοιπόν, ορατή η αύξηση και σε περιοχές όπου το όριο παρέμεινε στις 250.000, δεδομένου ότι έγιναν ελκυστικές για τους αγοραστές. Αυτές είναι ο Πειραιάς,τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια, όπως ο Γέρακας και τα Γλυκά Νερά.

    Μιλώντας με αριθμούς και, συγκεκριμένα βάσει στοιχείων του Spitogatos, ο Πειραιάς και τα προάστιά του έχουν ήδη σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (2.692€/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Δραπετσώνα και στον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Σημαντική αύξηση κατά 33,3% καταγράφηκε και στο Ίλιον (2.000 €/τ.μ.).

    Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση σε έως και 800.000 στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου ήδη από την 1η Αυγούστου το όριο διπλασιάστηκε.

    Σημειωτέον, ότι η ζήτηση από τρίτες χώρες δε φαίνεται να φρενάρει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 2023 τα αιτήματα (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) έφτασαν τα 10.214, σημειώνοντας υψηλό πενταετίας. Οι 8.800 εκκρεμείς αιτήσεις (οι άδειες εκδίδονται έως και 8 μήνες αργότερα) φανερώνουν πως 2 δισ. θα εισρεύσουν στην κτηματαγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεδιάσκεψη για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι

    Απονομή Athens Fine Food Awards 2024 – Ποιοι βραβεύτηκαν

    L’Oreal: Βουτιά 6% για τη μετοχή λόγω απογοήτευσης στην Ασία – Στα «σκαριά» deal με τη Miu Miu



    ΣΧΟΛΙΑ