• Διεθνής πολιτική

    Golden Visa: Kινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι οι δικαιούχοι των αδειών διαμονής

    • NewsRoom
    ΕΕ: Προτρέπει να καταργηθούν τα «χρυσά διαβατήρια»


    Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις χώρες προέλευσης των δικαιούχων της “Golden Visa” και την κατανομή τους ανά περιφέρεια, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για στοιχεία που η τελευταία επικαιροποίησή τους έγινε τον Αύγουστο του 2022.

    Όπως προκύπτει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν κατόπιν αρχικής χορήγησης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχεται από την Κίνα και ακολουθούν οι Τούρκοι, και οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς και επενδυτές προερχόμενοι από τον Λίβανο. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται, κυρίως, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

    Τι προκύπτει από τα στοιχεία

    Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι οι περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν, κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχονται από τη Ρωσία και ακολουθούν οι Κινέζοι, οι Τούρκοι, και οι Αιγύπτιοι επενδυτές. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

    Αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για αρχική χορήγηση άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση, η οποία ωστόσο ακόμα βρίσκεται υπό επεξεργασία από την αρμόδια υπηρεσία, προέρχεται από την Κίνα. Ο μεγαλύτερος όγκος εκκρεμών αιτήσεων αρχικής χορήγησης, συγκεντρώνεται στη Διεύθυνση Αδειών Διαμονής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Πρώτοι οι Κινέζοι

    Οι περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, έχουν κατατεθεί από υπηκόους Κίνας. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή συνολικά, κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

    Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει διενεργηθεί έρευνα την τελευταία τριετία, σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης της “Golden Visa” σε ξένους υπηκόους και ποια τα συμπεράσματα που προκύπτουν εξ αυτών. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζητούσε να ενημερωθεί και από ποιες χώρες αναλυτικά προέρχονται οι υπήκοοι-δικαιούχοι της “Golden Visa” και πώς κατανέμονται ανά Περιφέρεια. Ζητούσε εξάλλου να απαντήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αν θα εξαιρέσει τους Τούρκους υπηκόους από το εν λόγω προνόμιο στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λόγους εθνικής ασφαλείας.

    Διαβάστε επίσης

    Δένδιας: «Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που επιθυμεί την κλιμάκωση»

    PEGA: Ενδείξεις ότι το Predator «σαρώνει» στην Ελλάδα

    Ζελένσκι: «Μείνετε ενωμένοι μέχρι την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία»

     



    ΣΧΟΛΙΑ