• Real Estate

    Exp Realty: Ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στο ελληνικό real estate

    Glen Sanford


    Στα χνάρια του Γούορεν Μπάφετ βαδίζει ένας ακόμα αμερικανικός όμιλος, η eXp Global, που συστήνεται στην ελληνική κτηματαγορά μέσω της μεσιτικής eXp Realty.

    Η eXp Realty που ειδικεύεται στην μεσιτεία κατοικιών και η βασική θυγατρική της eXp World Holdings, εισηγμένη στον NASDAQ, έκανε το ντεμπούτο της στην Ελλάδα και στοχεύει να έχει ολοκληρωμένη παρουσία στην αγορά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Σημειωτέον ότι έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε 21 αγορές με περισσότερους από 80.000 συνεταίρους μεσίτες ακινήτων.

    Η μεσιτεία βασίζεται στην τεχνολογία του cloud αξιοποιώντας τη Virbela, μια τρισδιάστατη εικονική πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους μεσίτες της εταιρείας να επικοινωνούν, να «συναντιούνται» και να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Metaverse.

    Από τις start ups στον NASDAQ

    Δημιουργός του ομίλου eXp World Holdings είναι ο Glenn Sanford, το όνομα του οποίου φιγουράρει στη λίστα του Forbes. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος τη δεκαετία του 1990 σε διαδικτυακές start ups, μεταξύ των οποίων και η AOL, πάροχος που μετέπειτα πέρασε στα χέρια του ομίλου που ελέγχει και τη Yahoo.

    Ο Sanford ίδρυσε την εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσιγκτον το 2008 και μετά από 10 χρόνια επιχείρησε την εισαγωγή της στον NASDAQ, εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία. Τη μεθεπόμενη χρήση, του 2020, ο όμιλος αύξησε το τζίρο του κατά 84% στα 1,8 δισ. δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η eXp World Holdings έχει τζιράρει 4,2 δισ. και έχει πετύχει καθαρά κέρδη άνω των 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ελληνική εταιρεία της eXp θα διευθύνεται από τον Νίκο Μανoμενίδη, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος στο Δίκτυο Ενώσεων Ακινήτων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Μεσιτών Αμερικής.

    Βασική διαφορά της eXp Realty είναι, όπως εξήγησαν χθες σε σχετική εκδήλωση τα διοικητικά στελέχη της εν Ελλάδι εταιρείας, ότι το δίκτυο δεν αναπτύσσεται μέσω franchise. Στους συνεργαζόμενους μεσίτες που «συνεταιρίζονται» με την eXp, διατίθενται μετοχές της εταιρείας, ενώ σε αυτούς αποδίδεται έως και το 100% της προμήθειας από τις συναλλαγές.

    Η μεσιτεία στην Ελλάδα πόλος έλξης για τους Αμερικανούς επενδυτές

    Η είσοδος της eXp Realty στην Ελλάδα, έρχεται έναν χρόνο μετά το αντίστοιχο εγχείρημα της επενδυτικής εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ, Berkshire Hathaway. Η επέκταση του ομίλου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω της Berkshire Hathaway HomeServices, με βραχίονα την ENEA Real Estate, εταιρεία που συστάθηκε στο Περιστέρι το 2019 – για να μετονομαστεί δύο χρόνια μετά – και πλέον είναι μέρος του παγκόσμιου δικτύου μεσιτικών γραφείων του ομίλου Μπάφετ, καθώς λειτουργεί ως Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties.

    Η Berkshire Hathaway HomeServices διαθέτει περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών να υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων.

    Αυτή είναι μία από τις δραστηριότητες του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, καθώς μέσα από την πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου Berkshire Hathaway ελέγχει ομίλους όπως η Duracell, η Helzberg Diamonds και η Long & Foster και διατηρεί ποσοστά σε άλλους, όπως για παράδειγμα η Kraft Heinz Company.



    ΣΧΟΛΙΑ