• Think Tanks

    Αντί για το γραφείο, αυτοί οι εργαζόμενοι πηγαίνουν σε ένα εικονικό νησί


    Περισσότεροι υπάλληλοι από ποτέ εργάζονται από μακριά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εργάζονται μακριά από το γραφείο τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα.

    Φαίνεται ότι απολαμβάνουν να το κάνουν: η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup “έχει διαπιστώσει ότι το ευέλικτο πρόγραμμα και οι ευκαιρίες εργασίας από το σπίτι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του εργαζομένου να πάρει ή να εγκαταλείψει μια θέση εργασίας”, γράφει σε έκθεσή του.

    Άρα, είναι τα γραφεία καταδικασμένα να καταρρεύσουν εάν συνεχίσουν αυτές οι τάσεις; Μπορεί. Ή μπορεί να αντικατασταθούν από πίξελ.

    Μια έκθεση του Business Insider δείχνει πως η eXp Realty, εταιρεία μεσιτικών ακινήτων με 1.500 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση 610 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει χτίσει τα γραφεία της σε ένα εικονικό νησί, έχοντας ξεφορτωθεί πλήρως τους φυσικούς χώρους, εκτός από ένα νόμιμα απαιτούμενο γραφείο στο Bellingham της Ουάσινγκτον.

    Η εταιρεία λέει ότι τα εικονικά της γραφεία έχουν μερικά πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα φιλοξενίας 8.000 μοναδικών επισκεπτών ανά μήνα και η πρόσληψη υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης που ζουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

    Ο δημοσιογράφος Prachi Bhardwaj πραγματοποίησε περιοδεία στο εικονικό νησί του eXp Realty, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και γραφεία που σχεδιάστηκαν με πρότυπο παραδοσιακούς χώρους εργασίας, αλλά και δυνατότητα συνάντησης και αλληλεπίδρασης με συναδέλφους σε παραλία, γήπεδο ποδοσφαίρου και ταχύπλοα. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους υπαλλήλους να αλληλεπιδρούν με ποικίλους τρόπους λειτουργίας, όπως περιγράφεται από τον Bhardwaj:

    “Ένα άλλο μικρό πράγμα που νομίζω ότι έκανε μεγάλη διαφορά ήταν ότι, ενώ βρισκόμασταν σε ένα εικονικό δωμάτιο, βρισκόμασταν επίσης στο δικό μας” ιδιωτικό δωμάτιο”, που ορίζεται από αυτόν τον μπλε διάστικτο κύκλο που μας περιβάλλει. Αυτό σημαίνει ότι οι φωνές από άλλες συζητήσεις δεν διέκοπταν τη δική μας και οι φωνές του καθενός μέσα στη συνάντησή μας να ακουστούν εξίσου καθαρά”.

    Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η απομακρυσμένη εργασία φέρνει μερικά οφέλη στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγικότητας, της μείωσης του στρες και της μείωσης των γενικών εξόδων. Βέβαια, υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι που αισθάνονται απογοητευμένοι και απομακρύνονται από τον υπόλοιπο οργανισμό, όπως ανέφερε το Harvard Business Review πέρυσι.

    Αυτό που παραμένει ασαφές, τουλάχιστον στη μεγάλη εικόνα, είναι αυτό που θα συνέβαινε εάν κάθε εργαζόμενος μιας επιχείρησης ήταν απομακρυσμένος. Στο eXp Realty, τα αποτελέσματα ήταν μέχρι σήμερα θετικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τον CTO Scott Petronis. Μπορεί να μην έχει συναντήσει το ένα τρίτο των συναδέλφων του, αλλά είπε ότι οι συνάδελφοί του είναι “πιο ενθουσιώδεις να συναντήσουν ο ένας τον άλλο στον πραγματικό κόσμο – τόσο ενθουσιώδεις που βγαίνουν από το δρόμο τους για να συναντηθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν βρίσκονται στην πόλη ή τη χώρα του συναδέλφου τους”.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Stephen Johnson, συνεργάτης του Big Think :



    ΣΧΟΛΙΑ